Νταντσένκο: Επιθετικό μπακ ως... χαφ-εξτρέμ, με ασίστ

Νταντσένκο: Οι 5 ασιστ του φέτος με την Ούφα (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Το αγωνιστικό προφίλ του Ολεγκ Νταντσένκο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στον Ολεγκ Νταντσένκο φαίνεται πως κατέληξαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ για την ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας. Μια θέση που απαιτούσε άμεση ενίσχυση ενόψει της συνέχειας.

Μέσα στους πρώτους σε ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα φέτος

Ο Νταντσένκο από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν αγωνιζόταν με τη μορφή δανεισμού στην Ούφα (την ομάδα από την οποία η ΑΕΚ πριν μερικούς μήνες είχε αποκτήσει τον Ιονούτς Νεντελτσιάρου). Η Ρούμπιν Καζάν το καλοκαίρι του 2019 είχε πληρώσει 1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Νταντσένκο αποτελούσε το βασικό μπακ της Ρούμπιν, ωστόσο προς το τέλος της περσινής σεζόν έχασε τη θέση του από την ενδεκάδα. Έτσι με το ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής χρονιάς στη Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει ως δανεικός στην Ούφα, αποδεικνύοντας τις επιθετικές αρετές του σε μια κακή σεζόν για την ομάδα του. Από τα 14 μόλις γκολ που έχει σημειώσει η Ούφα στο πρωτάθλημα, τα πέντε έχουν δημιουργηθεί από το πόδι του Νταντσένκο, κάτι που τον κατατάσσει στην κορυφή της σχετικής λίστας στη Ρωσία φέτος μαζί με τον Μπακάεφ της Σπαρτάκ Μόσχας, τον Ντόουγκλας Σάντος της Ζενίτ, τον Βλάσιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Μαργκάσοφ της Σότσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξί εξτρέμ
Κι όμως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι ο Νταντσένκο έχει αυτά τα στατιστικά τη φετινή σεζόν. Την πρώτη του σεζόν (2017-2018) στη Ρωσία με τη φανέλα της Ανζί ο Ουκρανός μπακ είχε καταγράψει πέντε ασίστ, ενώ και οι επόμενες που ακολούθησαν με τη Σαχτάρ στην Ουκρανία και με τις Κράσνογιαρσκ και Ρούμπιν Καζάν στη Ρωσία είχαν συνολικά άλλες πέντε ασίστ. Όχι κι άσχημα για ένα μπακ. Υπάρχει όμως αιτία σε αυτό. Ο Νταντσένκο δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξιός μπακ, αλλά ως δεξιός μέσος που έπαιζε στη γραμμή. Ως τέτοιος αποκτήθηκε το 2012 από την Τσερνομόρετς, όταν ήδη είχε μόλις μια σεζόν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ντιναμό Κμελνίτσκι. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια στην Οδησσό για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας, παίρνοντας πάνω του όλη την πλευρά. Ήταν η χρονιά της εκτόξευσης καθώς το ταλέντο του 22χρονου τότε Όλεγκ γοήτευσε μία από τις μεγάλες του ουκρανικού ποδοσφαίρου και τον έκανε δικό της. Τη Σαχτάρ Ντόνετσκ!

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ουκρανία στο κατώφλι της Σαχτάρ

Στην πατρίδα του πάντως ήδη για δύο χρόνια έγραφαν για την προοπτική που έχει στην καριέρα του. Το 2014 ο Νταντσένκο βρισκόταν ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ταλέντα του ουκρανικού ποδοσφαίρου στα media της χώρας, έχοντας μάθει τα μυστικά στις ακαδημίες της Μέταλουργκ Ζαπορίζια, η οποία τροφοδοτούσε με φρέσκο αίμα το ποδόσφαιρο της Ουκρανίας. Ήταν η χρονιά που είχε ήδη κερδίσει την κλήση του στην Εθνική ομάδα των ελπίδων και η πρόοδός του την επόμενη διετία στην Τσερνομόρετς τον έφερε στο κατώφλι της Σαχτάρ, που μαζί με την Ντιναμό Κιέβου, όπως είναι λογικό, μαζεύουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί από την εγχώρια αγορά. Ο ίδιος με αυτή τη μεταγραφή εκπλήρωνε ένα παιδικό του όνειρο, καθώς όλοι οι νεαροί Ουκρανοί ποδοσφαιριστές θέλουν να αγωνιστούν στις δύο μεγάλες ομάδες της χώρας.

Η συμμετοχή στο Champions League και το βιογραφικό στη Ρωσία

Στη Σαχτάρ, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ανταγωνισμός για μια θέση ήταν πολύ μεγάλος. Δυστυχώς για τον Νταντσένκο δεν μπορούσε να μπει στα βασικά πλάνα της ομάδας του Ντόνετσκ, με συνέπεια να δοθεί δυο σερί σεζόν δανεικός. Μια επιστρέφοντας στην Τσερνομόρετς και την επόμενη πηγαίνοντας στη γειτονική Ρωσία φορώντας τη φανέλα της Ανζί. Εκεί στο ρωσικό πρωτάθλημα έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με τρία γκολ και πέντε ασίστ κάτι που έκανε τον Πάουλο Φονσέκα στη Σαχτάρ να τον εμπιστευτεί. Ο Νταντσένκο είχε ωριμάσει ποδοσφαιρικά και είχε εξελιχθεί χάρη στους δύο δανεισμούς και ξεκίνησε την επόμενη σεζόν (2018-2019) ως το βασικό δεξί μπακ της Σαχτάρ στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του στο Champions League στην εκτός έδρας νίκη επί της Χόφενχαϊμ με 3-2! Το δρομολόγιο Ουκρανία – Ρωσία, ωστόσο, το ξανακάνει ολοκληρώνοντας το δεύτερο μισό της σεζόν στην Κράσνογιαρσκ. Ήδη με 1,5 σεζόν στη Ρωσία και με πολύ καλές εμφανίσεις έχει φτιάξει βιογραφικό στη χώρα, κάτι που έκανε την Ρούμπιν το καλοκαίρι του 2019 να βγάλει από τα ταμεία της 1 εκατ. ευρώ και να τον πάρει στο Καζάν για μόνιμη εγκατάσταση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα επιθετικά του χαρακτηριστικά που έκαναν τη Ρούμπιν να δαπανήσει 1 εκατ. ευρώ

Η Ρούμπιν έβαζε στο δυναμικό της έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε ποδοσφαιρικό θράσος και ικανότητα στο να παίξει όλη τη δεξιά πλευρά. Μπορεί αμυντικά να μην ήταν ο καλύτερος πλάγιος μπακ, ωστόσο τα επιθετικά χαρακτηριστικά του, με ικανότητα στις ντρίμπλες, στις σέντρες και στις μεταβιβάσεις, στις βαθιές μπαλιές στο μισό του αντιπάλου και στις στατικές φάσεις, ήταν αυτά που έπεισαν τον ρωσικό σύλλογο να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Μπορεί ο Νταντσένκο να μην είχε καταφέρει να πάρει συμμετοχή στην Εθνική ομάδα της Ουκρανίας, παρότι είχε φτάσει πολύ κοντά, ωστόσο στα 25 του ήταν πλέον ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής με εμπειρίες. Η μεταγραφή του στην Ρούμπιν προκάλεσε διάφορα αρνητικά σχόλια από οπαδούς στην Ουκρανία λόγω των εχθρικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο Νταντσένκο ωστόσο αδιαφορούσε γι’ αυτό. Παρά το γεγονός ότι με αυτή τη μεταγραφή θα «έκλεινε» και την πόρτα της Εθνικής Ουκρανίας (βρισκόταν για ένα χρόνο στις λίστες του Αντρέ Σεφτσένκο παρότι δεν είχε αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι), ο ίδιος γνώριζε ότι πήγαινε σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή θεωρούσε πως αυτό το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έπρεπε να ομαλοποιηθεί και να υπάρξει συμφιλίωση.

Η εξέλιξή του και ο θαυμασμός στον Ντάριο Σρνα

Στη Ρούμπιν Καζάν ο Νταντσένκο έμαθε να αμύνεται και να επιτίθεται ταυτόχρονα στο σύνολο. Αυτό ζητούσε ο προπονητής του εκεί, ενώ σε προσωπικό επίπεδο έβαλε στο παιχνίδι του και την κίνηση χωρίς την μπάλα όταν ανέβαινε στη δεξιά πλευρά παρασύροντας τον αντίπαλο μπακ. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στο ματς. Ο Νταντσένκο είναι ένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής. Θέλει να αγωνίζεται σε ανταγωνιστικές ομάδες και γι’ αυτό πήρε άλλωστε την απόφαση να πάρει μεταγραφή στη Ρωσία. Δεν φοβάται τον υγιή ανταγωνισμό, παρότι στη Σαχτάρ δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Την έχει στην καρδιά του καθώς γι’ αυτόν αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο. Άλλωστε είχε σαν πρότυπο τη μεγάλη μορφή του συλλόγου, τον Ντάριο Σρνα, καθώς αγωνίζονταν στην ίδια θέση. Κατάφερε να συνυπάρξει μαζί τους στις προπονήσεις και τον θαύμαζε. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Νταντσένκο αποτελεί έναν πλάγιο μπακ με επιθετικά χαρακτηριστικά. Εκτός από τον Κροάτη είχε ως πρότυπο και τον Ντάνι Άλβες, τον οποίο θεωρεί ως τον καλύτερο που έχει περάσει από τη θέση αυτή.

Η ΑΕΚ, η Εθνική Ουκρανίας και η επιθυμία για συμφιλίωση Ουκρανίας – Ρωσίας

Με την επικείμενη μεταγραφή του πλέον στην ΑΕΚ, ο Νταντσένκο εκτός από το ότι θα παίξει σε μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας και θα διεκδικήσει τίτλους συναντώντας τους συμπατριώτες του, τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και τον Γεβχέν Σάκχοφ, θα έχει πλέον τη δυνατότητα με τις εμφανίσεις του να κληθεί στην Εθνική Ουκρανίας και να κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Είναι κάτι που επίσης έχει ως στόχο, όντας στα 26 του πλέον. Έξω από το ποδόσφαιρο, πάντως, αυτό που πραγματικά θέλει είναι μια συμφιλίωση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Όπως έχει πει και ο ίδιος: «Πρέπει να κηρύξουμε εκεχειρία. Να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε για ειρήνη. Ώστε οι άνθρωποι να ζουν χαρούμενοι και να μην υποφέρουν. Να μπορούν να μετακινούνται, να κάνουν φίλους και να έχουν χαρά, όπως πριν. Οι άνθρωποι δεν είναι ένοχοι για τίποτα».

Πηγή: Gazzeta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X