Κικίλιας: «5.881 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.404 στην Αττική»

Κικίλιας: «Μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία εμβολιασμού, αλλά και η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα. Τέλος, ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, περιέγραψε το σχέδιο διανομής των εμβολίων στα νησιά της χώρας.

5.881 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός ευχαρίστησε αρχικά τις Ένοπλες Δυνάμεις που όπως είπε, έχουν συμβάλει κομβικά στην επιχείρηση εμβολιασμού. Ο υπ. Υγείας επεσήμανε ότι υπάρχει μικρή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 2.404 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στην Δυτική Αττική, τη Θάσο και τη Βοιωτία.

480 κρούσματα κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 293 ασθενείς. Από αυτούς οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με Covid-19 πάνω από 1.400 άτομα.

«Σε επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος μέσος όρος υπολογίζεται σε 480 κρούσματα και η μέση ηλικία είναι τα 46 έτη. Έχουμε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι ηλικίες όπου βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία κινείται μεταξύ 45 και 55 έτη, αλλά και σε ηλικίες 65 ετών και άνω. Γι’ αυτό, όπως είπε, δεν θα κουραστούμε να λέμε για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν.

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους, ο υπουργός υγείας τόνισε πως 112 εξ αυτών είναι ηλικίας από 18 ως 64 ετών. Σήμερα, η πληρότητα σε ΜΕΘ υπολογίζεται στο 50%.

Προβληματίζει η εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη
Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε τον έντονο προβληματισμό κυβέρνησης και ειδικών για τον τρόπο που διασπείρεται η πανδημία στην Ευρώπη. «Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού» είπε και τόνισε πως Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

«Και εμείς έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.570 συνανθρώπους μας» συνέχισε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται 33η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες, «αλλά για εμάς κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα».

Είμαι πολύ περήφανος που φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης δημόσιας υγείας. Η πλειοψηφία του κόσμου που και μέσα στις γιορτές έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι δεν έχουν την ραγδαία αύξηση που φοβόμασταν. Η διαδικασία των εμβολιασμών παράλληλα με τη στήριξη του ΕΣΥ είναι τα όπλα μας με τα οποία θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες.

Πως θα γίνει ο εφοδιασμός των νησιών με εμβόλια

Ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής έδωσε αναλυτικά το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, για τον εφοδιασμό των νησιών με τα εμβόλια.

Ο κ. Περρής περιέγραψε τέσσερις φάσεις αυτού του σχεδίου, ξεκινώντας από τα νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό.

1η φάση: 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Εκεί ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου με βάση την προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής. Ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές πτήσεις, δωρεάν.

2η φάση: 12 νησιά, που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής. Και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.

3η φάση: Αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους. Θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί ο εμβολιασμός σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων.

4η φάση: Νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης, άνω των 18 ετών, το επιθυμεί, άνω των 18 ετών. Εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιστρατευτούν προκειμένου να διανεμηθούν τα εμβόλια σε αυτά τα μικρά νησιά. Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φλεβάρη.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X