Το αυτονόητο έκανε η ΑΕΚ που πλέον χρειάζεται ενίσχυση

Εικόνες από το Τσόμσκι Μινσκ-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος εξηγεί γιατί απλά η ΑΕΚ έκανε το αναμενόμενο και για την ενίσχυση που χρειάζεται στην περιφέρεια

Η ΑΕΚ πέρασε τελικά από την Λευκορωσία και με την νίκη της σφράγισε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο μπλογκ, η ομάδα δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί καν με τις ισοβαθμίες, τις διαφορές πόντων, αλλά να πήγαινε να κερδίσει για να τελειώνει και να έβλεπε αν την βόλευε το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα για να βγει πρώτη. Τελικά αυτό δεν έγινε και η Ένωση τερμάτισε δεύτερη, σε έναν όμιλο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να πάρει την πρώτη θέση.

Καλή για τρία δεκάλεπτα

Η ΑΕΚ μπήκε αρκετά καλά στον αγώνα και από το πρώτο λεπτό είχε πάρει τον ρυθμό της αναμέτρησης. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Λάνγκφορντ τις προηγούμενες ημέρες αλλά και η πολύ σημαντική επάνοδος του Ρογκαβόπουλου, έδωσαν την ευκαιρία στον προπονητή της ΑΕΚ να καλύψει την θέση ‘3’ για αρκετή ώρα με τον Ματσιούλις και τον Ρόγκα, ώστε να ο Λοτζέσκι να μοιραστεί τον χρόνο με τον Λάνγκφορντ στο ‘2’ και ο Αμερικανός να μπορέσει να έχει λεπτά ξεκούρασης και να μην παίξει πάνω από 30 λεπτά. Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα που είχε η ομάδα στην απόδοση της, παρουσίασε σε αρκετά διαστήματα το μπάσκετ που έπαιζε στην αρχή της σεζόν, με καλή κυκλοφορία μπάλας, τροφοδοσία των ψηλών, καλή δημιουργία από μέσα προς τα έξω, ενώ μετά από αρκετά καιρό είδαμε 22 ασιστ με συμμετοχή πολλών παικτών. Η επανεμφάνιση του κανονικού Λοτζέσκι βοήθησε πολύ την ομάδα να έχει και δεύτερη σοβαρή απειλή από την περιφέρεια, ενώ και μέσα στην ρακέτα η ΑΕΚ κυριαρχούσε με τους Μορέιρα-Κίνγκσλει αλλά και τον Ματσιούλις.

Ακόμα και αμυντικά που γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, για 3 δεκάλεπτα η ΑΕΚ τα είχε πάει πολύ καλά, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τον Κλάιμπερν και περιορίζοντας την δράση του Λάουρι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως άλλαξαν όλα, η Ένωση έχασε πάρα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες στην Τσμόκι με αποτέλεσμα να σκοράρουν πολλά τρίποντα που μείωσαν το σκορ. Από εκεί που η ΑΕΚ είχε κερδίσει την μάχη των ριμπάουντ για 3 δεκάλεπτα, στο τέλος του αγώνα ήταν 34-31 με τους Λευκορώσους να παίρνουν 16 επιθετικά που τους απέφεραν 23 πόντους, τους περισσότερους στο 4ο δεκάλεπτο. Έτσι η ΑΕΚ δέχτηκε 35(!) πόντους σε 10 λεπτά και έφτασε σε σημείο να κινδυνέψει αλλά κατάφερε να κερδίσει από την επίθεση της που σκόραρε κατά βούληση. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι το σχήμα με Λοτζέσκι-Λάνγκφορντ στο τέλος δεν βοηθάει καθόλου στην αμυντική αναχαίτιση και αν εχθές δεν υπήρχαν άλλες επιλογές λόγω απουσιών, σε άλλα παιχνίδια ίσως ο κόουτς πρέπει να αναθεωρήσει απέναντι σε αντιπάλους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην περιφέρεια. Δεν θα είναι εύκολο να βάζει σε κάθε ματς 90+ πόντους, όσο επιθετικό ταλέντο και να έχει η ΑΕΚ.

Ποιοι ξεχώρισαν

Σίγουρα ο Λάνγκφορντ δεν γίνεται να μην είναι ο κορυφαίος της αναμέτρησης, όχι τόσο για τους 32 πόντους αλλά επειδή αυτοί επετεύχθησαν με μόλις 11 σουτ, χωρίς τραβηγμένες προσπάθειες και με σωστό μοίρασμα της μπάλας όταν πήγαιναν δύο επάνω του. Η καλή παρουσία του Λοτζέσκι του επέτρεψε να παίξει τον χρόνο (26 λεπτά) που πρέπει για να έχει καθαρό μυαλό και να πάρει σωστές αποφάσεις.

Ο Ματ Λοτζέσκι επανήλθε στις καλές προ-κόβιντ εμφανίσεις του και ας ελπίσουμε αυτό το ματς να σημάνει την επιστροφή του σε κανονικούς ρυθμούς που αρμόζουν στο επίπεδο του. Αμυντικά είχε τα γνωστά προβλήματα αλλά βοήθησε πολύ και στα ριμπάουντ αλλά και στην δημιουργία. Το δίδυμο Μορέιρα-Κίνγκσλει έκανε την δουλειά μέσα στην ρακέτα επιθετικά αν και αμυντικά είχαν και οι δύο προβλήματα και λάθη τακτικής που έδωσαν εύστοχα τρίποντα στην Τσμόκι. Ο Ματσιούλις για άλλο ένα ματς ήταν παλικάρι αφού έδωσε μάχες μέσα στην ρακέτα, δεν του βγήκαν τα σουτ αλλά τα hustle plays που δίνει στην ομάδα είναι ανεκτίμητα. Τελευταίο άφησα επίτηδες τον Δημήτρη Μωραΐτη, που κατά την γνώμη μου έκανε το καλύτερο του ματς με την φανέλα της ΑΕΚ. Ήταν εξαιρετικός στο κοντρολάρισμα του ρυθμού, έδωσε ηρεμία στην ομάδα, την οργάνωσε σωστά, δημιούργησε μέσα από καταστάσεις πικ εν ρολ, πίεσε στην άμυνα πάνω στην μπάλα και το κυριότερο, έπαιξε με αυτοπεποίθηση και έβγαλε χαρακτήρα. Στο τέλος με 4/4 (αυτό που λέγαμε σε προηγούμενα μπλογκ) βολές σε πολύ κρίσιμο σημείο, πιστοποίησε την πολύ καλή του απόδοση και πλέον το στοίχημα του πρέπει να είναι η διάρκεια και η βελτίωση του σουτ του.

Φουλάρει για απόκτηση γκαρντ

Με την Ευρώπη να διακόπτεται για λίγο καιρό, η ΑΕΚ μπορεί να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα και στον στόχο του Κυπέλλου που πλησιάζει. Το πρώτο ζήτημα αυτήν την στιγμή είναι να επιστρέψουν οι τραυματίες ώστε να μπορέσει η ομάδα να κάνει κάποιες προπονήσεις ούσα πλήρης και βέβαια να ενισχυθεί με έναν κόμπο γκαρντ που να μπορεί να της δώσει στοιχεία που λείπουν από το παιχνίδι της. Ψάχνει έναν παίκτη στο στυλ του Ρέι, που θα μπορεί να πάρει τις αποφάσεις στο παρκέ όταν ο Λάνγκφορντ θα βρίσκεται στον πάγκο, ενώ θα πρέπει να έχει κάθετο παιχνίδι που λείπει πολύ από τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της η ΑΕΚ. Βέβαια η απόκτηση ενός τέτοιου παίκτη σημαίνει ότι θα αλλάξει κάποιος από την υπάρχουσα εξάδα εκτός αν η ομάδα πάει με 7 ξένους. Προσωπικά ο Κίνγκσλει μου αρέσει, έχει χαρακτηριστικά και αθλητικότητα που χρειάζεται η ομάδα στην ρακέτα, συν ότι μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η προσθήκη γκαρντ είναι μια δύσκολη εξίσωση. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε νεότερα για να δούμε και τι ανακατατάξεις θα έχουμε στο ρόστερ.

ΥΓ. Πολύ σωστά προστατεύτηκε ο Λίνος εχθές και ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα αν δεν υπήρχαν οι απουσίες, εφόσον φαίνεται ότι δεν είναι καλά αγωνιστικά μετά την περιπέτεια του.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X