Η δίκαιη απόφαση για Χνιντ και η λάθος να πορευτεί χωρίς «Νο 1» στο κέντρο της άμυνας

Η δίκαιη απόφαση για Χνιντ και η λάθος να πορευτεί χωρίς «Νο 1» στο κέντρο της άμυνας
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, αναλύει τα δεδομένα, μετά την απόφαση της διοίκησης να μην αποκτηθεί στόπερ...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ρεπορτάζ τρέχει, ο Λιβάγια είναι στο προσκήνιο, αλλά στο παρόν blog (που γράφτηκε από το πρωί της Τρίτης) επιτρέψτε μου να σταθώ στην απόφαση της ΑΕΚ να μην προχωρήσει στην απόκτηση κεντρικού αμυντικού.

Η ΑΕΚ που είχε συνεχείς επαφές και στο μυαλό της, την επιστροφή του Όγκνιεν Βράνιες. Η ΑΕΚ, που έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, έκανε μία πρόταση, αξιόλογη και με προοπτική μεν, αλλά μακριά από τα «θέλω» του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Και εν τέλει, κατέληξε στο… καμία μεταγραφή στόπερ τον Ιανουάριο, ενεργοποιώντας παράλληλα ξανά τον Χνιντ!

Να ξεκαθαρίσω καταρχάς ότι συμφωνώ απόλυτα με την ενεργοποίηση του Χνιντ και θα το εξηγήσω παρακάτω. Αλλά διαφωνώ με την απόφαση για τη μη απόκτηση ενός σέντερ μπακ. Δεν είμαι βέβαια αυτός που παίρνει τις αποφάσεις (ευτυχώς), επομένως οφείλω να σεβαστώ την απόφαση της ΑΕΚ και να πω ότι δεν έχει νόημα πλέον να το… συζητάμε, από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση του κλαμπ.

Αν δεν ερχόταν ο Βράνιες, θα ερχόταν ο… κανένας!

Για να ξέρουμε τι λέμε, αυτό που φάνηκε για μία ακόμα φορά και που αποτελεί και το βασικότερο πρόβλημα της ΑΕΚ, είναι η αδυναμία της στο να βρίσκει παίκτες. Γι’ αυτό και έγραφα τόσο καιρό ότι ήθελα πάρα πολύ τη δοκιμασμένη, αγωνιστικά, λύση του Βράνιες, γιατί αν δεν ερχόταν αυτός, η ΑΕΚ στο τέλος, θα κατέληγε στον… κανέναν! Όπως και τελικά συνέβη.

Σημασία τώρα έχει να δούμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται πλέον στο κέντρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας. Η ΑΕΚ λοιπόν, αποφάσισε να πορευτεί ο Μανόλο Χιμένεθ με την πεντάδα των Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου, Χνιντ, Σβάρνα και Λάτσι, την ίδια δηλαδή πεντάδα, με την οποία απέτυχε παταγωδώς ο Μάσιμο Καρέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με αυτή την πεντάδα σέντερ μπακ, η ΑΕΚ επί των ημερών του Ιταλού τεχνικού, παρουσίασε τη χειρότερη αμυντική λειτουργία των τελευταίων ετών, έμεινε μακριά από την κορυφή και δεχόταν γκολ για δεκατρία, αν δεν απατώμαι, σερί παιχνίδια!

Η κουβέντα τότε γινόταν για το αν αυτή η εικόνα, ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της μη δουλειάς του Καρέρα ή της ανεπάρκειας κάποιων ποδοσφαιριστών. Ή αν ήταν ένας συνδυασμός και των δύο καταστάσεων.

Δύσκολο, όσα… μαγικά κι αν κάνει ο Μανόλο

Η προσωπική μου άποψη, την οποία και θυμίζω, ήταν πως ήταν εμφανές πως ο Καρέρα είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη, αφού δεν δούλευε καθόλου στη βελτίωση της ανασταλτικής λειτουργίας, αλλά ούτε και στην ψυχολογική τόνωση των παικτών, που ολοφάνερα τους είχε πάρει η… ζωή από κάτω.

Έγραφα όμως και επιμένω να το υποστηρίζω ότι το ρόστερ της ΑΕΚ στο κέντρο της άμυνας, διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να είναι μεν πλήρες αριθμητικά, με παίκτες που έχουν τα προσόντα, αλλά με την εμφανέστατη απουσία του «νούμερο 1», δηλαδή του στόπερ-ηγέτη, του αμυντικού με προσωπικότητα, από τη στιγμή που ο Τσιγκρίνσκι δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το ρόλο για τα μισά παιχνίδια της σεζόν, καθώς και για τα μεγάλα ντέρμπι.

Αυτή είναι και η εκτίμησή μου για τη συνέχεια. Ότι δηλαδή με την ίδια πεντάδα αμυντικά, λόγω Μανόλο, δεν θα ξαναδούμε εκείνη την τραγωδία του 2020 (ήδη άλλωστε έχουμε δει εντυπωσιακή μεταμόρφωση στα πρώτα παιχνίδια του Χιμένεθ στον πάγκο), αλλά φοβάμαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, όσα… μαγικά κι αν κάνει ο Σεβιγιάνος κόουτς, να προκύψει από αυτή την πεντάδα το «νούμερο 1».

Οι 4 από τους 5, μόνο βελτίωση μπορούν να έχουν…

Από εκεί και πέρα, αν πάρουμε μεμονωμένα κάθε παίκτη από τους πέντε, νομίζω ότι μόνο ο Τσιγκρίνσκι αποτελεί μια σταθερά, με τα γνωστά θετικά και με τα γνωστά αρνητικά του, που δεν διαφοροποιείται αγωνιστικά και ψυχολογικά, αναλόγως με τον προπονητή που έχει. Οι υπόλοιποι τέσσερις, μόνο προς τα πάνω, μπορούν να πάνε, με τη μετάβαση από τον Καρέρα στον Χιμένεθ.

Ο Σβάρνας από εκεί που είχε ισοπεδωθεί ψυχολογικά και εμφάνιζε μια οικτρή εικόνα, έχει αρχίσει και… επιστρέφει στην εικόνα του παίκτη, που μπορεί να προσφέρει, αρκεί να ξέρει πλέον η ΑΕΚ το «ταβάνι» του και να μην θεωρεί ότι μπορεί να σηκώνει το βάρος του βασικού στόπερ της ομάδας.

Για τον Λάτσι, τι να πεις; Μόνο να απογοητεύεσαι από τον Καρέρα και τη διαχείριση που του έκανε, μπορείς. Ένα παιδί, που δεν το… έβλεπε ο Ιταλός και είναι να απορείς πραγματικά. Ευτυχώς όμως και ο Λάτσι άντεξε και έμεινε και ο Χιμένεθ τον είδε και κατάλαβε ότι είχε δίκιο ο Ίλια Ίβιτς, που τον πίστευε και επέμενε πως έπρεπε να πάρει τις ευκαιρίες του.

Ο Χνιντ επανέρχεται στο προσκήνιο και έχει την ευκαιρία και αυτός, να δείξει στον νέο του προπονητή, την αξία του και να δικαιώσει την ΑΕΚ (και τον Ίβιτς), έστω και με καθυστέρηση, για την καλοκαιρινή της επιλογή και τα 800.000 ευρώ, που δαπάνησε για τον Τυνήσιο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Χνιντ δεν έχει παίξει και πολύ και θα ήταν κρίμα και άδικο να κριθεί με οριστικό αρνητικό πρόσημο, έχοντας μόνο λίγες συμμετοχές και μάλιστα στην καταθλιπτική ΑΕΚ του Καρέρα. Το θέμα είναι να το καταλάβει και ο ίδιος ο παίκτης και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνει η ΑΕΚ του Χιμένεθ, αποκαθιστώντας την αδικία.

Τέλος, υπάρχει και ο Νεντελτσιάρου. Ο μοναδικός από τους κεντρικούς αμυντικούς, που τη γλίτωσε στο… τσακ και δεν απαξιώθηκε εντελώς, από τη διαχείριση του Καρέρα και την αμυντική εικόνα που παρουσίαζε η ΑΕΚ. Χωρίς κι αυτός να έχει αποφύγει τα ατομικά λάθη, είναι ο μοναδικός που έδειχνε πως με έναν στόπερ-ηγέτη δίπλα του, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ως «νούμερο 2» σέντερ μπακ σε μια κανονική ΑΕΚ με αξιόπιστη άμυνα. Άλλωστε είναι ενεργεία διεθνής και μάλιστα βασικός, με την εθνική Ρουμανίας.

Ευχή όλων να κάνει ο Μανόλο το θαύμα του!

Κάπως έτσι, έχουν τα δεδομένα όσον αφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο κέντρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, μετά την απόφαση της διοίκησης να μην προχωρήσει στην απόκτηση στόπερ και να στηρίξει και να στηριχτεί στο υπάρχον έμψυχο υλικό.

Τα δεδομένα βέβαια, πάντα σε θεωρητική βάση. Γιατί στο ποδόσφαιρο, όλοι κρίνονται συνεχώς και όχι από τη θεωρία, αλλά από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ευχή όλων είναι να δικαιωθεί η ΑΕΚ και να κάνει ο Μανόλο ένα ακόμα… θαύμα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X