H ΑΕΚ έδειξε ότι μπορεί αλλά πρέπει να παίζει έτσι σε όλα τα ματς

H ΑΕΚ έδειξε ότι μπορεί αλλά πρέπει να παίζει έτσι σε όλα τα ματς
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει το ντέρμπι με τον Παναθηναικό, πού υστέρησε η ΑΕΚ και τι χρειάζεται από εδώ και πέρα

Καλή εμφάνιση για την ΑΕΚ που παρότι έχασε, έδειξε ότι μπορεί να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και να είναι ανταγωνιστική απέναντι του, όταν θα έρθουν τα κρίσιμα ματς. Κάποιες λεπτομέρειες στοίχισαν στο τέλος αλλά η συνολική εικόνα είναι θετική.

Τακτική των πάγκων

Ξεκινώντας το παιχνίδι φάνηκε ξεκάθαρα η στόχευση των δύο επιτελείων σε άμυνα και επίθεση. Η Ένωση ήθελε να χτυπήσει τον Νέντοβιτς στην άμυνα και τον Παπαγιάννη μετά το πικ εν ρολ, ενώ ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί την εκτελεστική δεινότητα του Σέρβου όταν βγαίνει πίσω από τα σκριν και να φθείρει τον Λάνγκφορντ μέσω της άμυνας του. Ο Αμερικανός της ΑΕΚ ήταν εκπληκτικός στο ξεκίνημα αφού διάβασε κάθε φάση σωστά, μοίρασε την μπάλα (3 ασιστ) στον Μορέιρα και σκόραρε όταν έπρεπε. Για άλλη μια φορά είδαμε σκριν με τον Γκίκα ώστε να αλλάζει το μαρκάρισμα και να πέφτει ο Νέντοβιτς πάνω του ώστε να έχει πλεονέκτημα επιθετικά. Η στόχευση στον Παπαγιάννη πήγε επίσης πολύ καλά, αφού ο ψηλός του Παναθηναϊκού δεν βγαίνει μακριά από την ρακέτα (drop), ενώ o αμυντικός του χειριστή πάει πάνω από το σκριν. Με αυτό τον τρόπο όπως φαίνεται και παρακάτω υπήρχε αρκετός χώρος στο μεσοδιάστημα για να χτυπήσει η ΑΕΚ με το δυσκολότερο σουτ στο μπάσκετ, που είναι αυτό μετά από τρίπλα.

via GIPHY

Στην ΑΕΚ αυτό το σουτ το έχει μόνο ο Λάνγκφορντ και ο Γκίκας για αυτό και πήραν περισσότερες προσπάθειες αφού ήταν ελεύθερα σουτ, με τον Γκίκα να είναι άστοχος στο πρώτο ημίχρονο και να βελτιώνεται στην επανάληψη που η ΑΕΚ γύρισε το παιχνίδι. Βέβαια το σχέδιο αυτό χάλασε αφού τα συνεχόμενα ποσταρίσματα στην άμυνα της ΑΕΚ, χρέωσαν τον Κιθ με φάουλ πολύ γρήγορα και αναγκάστηκε να πάει στον πάγκο. Με τον Λάνγκφορντ εκτός, έπρεπε να βρει άλλες πηγές σκοραρίσματος η ομάδα και το έκανε γυρνώντας πολύ σωστά την μπάλα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ ενώ τάισε και τον Μορέιρα που ήταν σε πολύ καλή ημέρα επιθετικά.

Πρόβλημα στο ριμπάουντ

Τα ριμπάουντ πλήγωσαν την Ένωση αφού η κυριαρχία του Παναθηναϊκού και του Παπαγιάννη ήταν τεράστια, όμως επειδή πολύς κόσμος μπερδεύεται, το ριμπάουντ δεν είναι μόνο θέμα αδυναμίας των ψηλών αλλά εξαρτάται και από τον τρόπο άμυνας της ομάδας. Η ΑΕΚ για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις του Νέντοβιτς πίσω από τα σκριν έβγαζε για βοήθεια τον ψηλό της στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα μέσα στην ρακέτα οι παίκτες του Παναθηναϊκού που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερο μέγεθος να κάνουν πάρτι.

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τρέχουν σχεδόν τα ίδια συστήματα για να βγουν να σουτάρουν ο Λοτζέσκι και ο Νέντοβιτς, απλά οι πράσινοι έχουν την τύχη να έχουν τον ΣαντΡος που δεν έχει ανάγκη από βοήθεια αφού μπορεί να περνάει και να σπάει τα σκριν, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν οι παίκτες της ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λοτζέσκι δεν βρέθηκε ούτε μια φορά ελεύθερος να εκτελέσει μετά από σκριν γιατί ο Κουβανός ήταν κολλημένος επάνω του. Κάπως έτσι η ΑΕΚ είχε 9 ριμπάουντ συνολικά στο πρώτο ημίχρονο και μόνο ο Παπαγιάννης 10. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε αυτό το πρόβλημα, η ΑΕΚ άρχισε να ευστοχεί και από την περιφέρεια με τον Ματσιούλις και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι.

Στο τέλος η ΑΕΚ πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε, δηλαδή στις 1-2 κατοχές διαφορά αλλά δυστυχώς η αστοχία της δεν την επέτρεψε να κερδίσει το ματς. Και πώς να το κάνει όταν στο κρισιμότερο σημείο του παιχνιδιού, οι 2 πιο έμπειροι και καλύτεροι παίκτες της, ο Λάνγκφορντ και ο Ματσιούλις είχαν 1/5 βολές και συνολικά η ομάδα είχε 12/20 (60%). Βλέποντας αυτό το στατιστικό και την διαφορά στα ριμπάουντ (39-27), θα έλεγε κανείς ότι η ΑΕΚ έχασε με διαφορά, παρόλα αυτά η συγκέντρωση και η σωστή στόχευση στην επίθεση της μπόρεσαν να την κρατήσουν μέσα στο ματς μέχρι το τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από καιρό, είδαμε και πάλι καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, 20 ασιστ για 7 μόλις λάθη, 9 κλεψίματα και καλή άμυνα που προκάλεσε 18 λάθη των πράσινων.

Η ποιοτική διαφορά των 2 ομάδων και οι απουσίες

Στο χθεσινό παιχνίδι φάνηκε πόσο μεγάλη ποιοτική διαφορά κάνει ο Παπαγιάννης και ο Νέντοβιτς, δύο παίκτες που ξεχωρίζουν βέβαια και στην Ευρωλίγκα. Ό,τι και να έκανε η ΑΕΚ, με όποιο σχήμα και να έπαιζε το θέμα ήταν αν βρισκόντουσαν αυτοί οι 2 στο παρκέ. Χαρακτηριστικά, η Ένωση τις δύο φορές που επέστρεψε στο ματς, την μία στο δεύτερο δεκάλεπτο και μία στο τρίτο, το έκανε όταν ήταν εκτός ο Παπαγιάννης που σκέπαζε τα καλάθια.

Αν για τον Νέντοβιτς στην πορεία του αγώνα βρέθηκε λύση με πολύ καλή ομαδική προσπάθεια και τον Γιάνκοβιτς, για τον Παπαγιάννη δεν βρέθηκε ποτέ αφού η διαφορά του από όλους τους ψηλούς της ΑΕΚ ήταν πολύ μεγάλη. Το πόσο δυσκόλεψε η ΑΕΚ τους πράσινους φαίνεται και από το κλειστό ροτέισον που ακολούθησε ο κόουτς Χαραλαμπίδης, με τρεις παίκτες να παίζουν πάνω από 30 λεπτά (Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Μήτογλου) και άλλους δύο 27 (Νέντοβιτς, ΣαντΡος). Μην ξεχνάμε ότι οι απουσίες της ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα κομβικές, ειδικά οι Σλότερ-Κατσίβελης αμυντικά, ενώ και ο Ζήσης θα μπορούσε να πάρει καλύτερες αποφάσεις στο τέλος. Σκεφτείτε να έπαιζε ο Παναθηναϊκός χωρίς Παπαγιάννη, ΣαντΡος που είναι όλη η αμυντική θωράκιση του. Πέρα από αυτό είναι ξεκάθαρο ότι ο Λοτζέσκι και ο Λίνος μετά την περιπέτεια που πέρασαν, δεν είναι στην ίδια κατάσταση με πριν, δεν έχουν ρυθμό και παίζουν πολύ κάτω από τις δυνατότητες τους, ειδικά ο Βέλγος.

Παρόλα αυτά η ΑΕΚ βρήκε λύσεις, πάλεψε το παιχνίδι αλλά θέλει και λίγο τύχη. Επειδή τέτοια παιχνίδια με ποιοτικότερους αντιπάλους δεν μπορείς να τα χτυπήσεις στα ίσια, θα χρειαστεί κάτι να δώσεις στην επίθεση και να περιμένεις να μην το εκμεταλλευτεί. Η ΑΕΚ εχθές έδωσε το περιφερειακό σουτ αλλά ο Παναθηναϊκός σούταρε εξαιρετικά (11/24), ειδικά ο Μήτογλου του 32% είχε 4/5 και μερικά από αυτά πολύ κρίσιμα.

Ποιοι ξεχώρισαν

Η ΑΕΚ είχε καλή ομαδική λειτουργία σε άμυνα και επίθεση με τους Μορέιρα και Λάνγκφορντ να ξεχωρίζουν επιθετικά. Ο Γκίκας ήταν άστοχος στο πρώτο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο πήρε σωστά σουτ και σκόραρε (αν έβαζε και το προτελευταίο που σούταρε ίσως ήταν διαφορετική η εξέλιξη), ο Ματσιούλις για άλλο ένα μεγάλο ματς δήλωσε παρών, δίνοντας πολλές μάχες και σκοράροντας σε κρίσιμα σημεία ενώ ο Μωραΐτης ήταν πολύ καλός οργανωτικά, διάβασε σωστά τις φάσεις, αλλά αν δεν βελτιώσει το σουτ του, που είναι το ίδιο κακό εδώ και 3 χρόνια, δεν θα μπορέσει να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Ο Λοτζέσκι δεν πήρε προσπάθειες γιατί του πέρασε χειροπέδες ο ΣαντΡος, ο Γιάνκοβιτς έδωσε πολλές μάχες κυρίως αμυντικά ενώ και ο Κίνγκσλει βοήθησε όταν χρειάστηκε. Φτάνοντας στο τέλος του 1ου γύρου είναι ξεκάθαρο ότι λείπει ένα γκαρντ που να πατάει στο 1-2 και να μπορεί να σκοράρει όταν βγαίνει ο Λάνγκφορντ, η ΑΕΚ ψάχνει έναν τέτοιο παίκτη και θα περιμένουμε να δούμε τι και πότε θα βρει. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η ΑΕΚ όπως έπαιξε εχθές με την ίδια συγκέντρωση και αποφασιστικότητα πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ματς και όχι μόνο τα ντέρμπι.

Επόμενο ματς είναι απέναντι στον Προμηθέα στο ΟΑΚΑ, με τους ανθρώπους της ΑΕΚ να ελπίζουν ότι θα έχουν τον Σλότερ στην διάθεση τους, σε ένα ματς που θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν πολύ από την ομάδα της Πάτρας σε περίπτωση νίκης.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X