Ο Σωκράτης κρατάει όλα τα φύλλα

Ο Σωκράτης κρατάει όλα τα φύλλα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης δίνει όλη την... τράπουλα στον Παπασταθόπουλο και γράφει για την κίνηση του Κονέ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με εξαίρεση τον Κατσουράνη, όλοι όσοι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ και έφυγαν για να παίξουν μπάλα στο εξωτερικό, όταν επέστρεψαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, φόρεσαν ξανά τα κιτρινόμαυρα. Και ακόμα και στην περίπτωση του Κατσουράνη, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ακόμα και τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, υποστηρίζει πως επαναπατρίστηκε για τον ΠΑΟ, επειδή ουδέποτε η ΑΕΚ εξέφρασε το παραμικρό ενδιαφέρον γι αυτόν. Παρόλο που ήξερε πως είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Παπασταθόπουλος είναι από τους ποδοσφαιριστές που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ. Αλλά και κατά το παρελθόν έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία του, όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, να φορέσει και πάλι τα κιτρινόμαυρα. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση του με την ΑΕΚ, δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρόνια που έπαιξε στην ομάδα. Σκάρτα τρία ήταν, γιατί είχε παραχωρηθεί και δανεικός. Έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως η ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στα 19 του χρόνια βασικός στο Τσάμπιονς Λιγκ και του άνοιξε στα 20 του, την πόρτα του Καμπιονάτο.

Θα μπορούσε μάλιστα εκείνο το παράξενο καλοκαίρι που ήδη είχε φύγει ο Λυμπερόπουλος για την Γερμανία και ήταν υπ’ ατμόν ο Ριβάλντο, να μην δώσει η ΑΕΚ την συγκατάθεση της για να πωληθεί και ο Σωκράτης. Εξάλλου ήταν ξεκάθαρο πλέον, πως αυτός ο 20χρόνος στόπερ, ήταν λεφτά στην τράπεζα. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ σεβάστηκε την επιθυμία του παίκτη και να τον άφησε από το δικό της προπονητικό κέντρο στην Αυστρία εν μέσω βασικού σταδίου καλοκαιρινής προετοιμασίας, να πάει λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, σ’ αυτό της Τζένοα.

Βεβαίως η ΑΕΚ τότε έβαλε πάνω από τρια εκατομμύρια στο ταμείο της απ’ αυτή την μεταγραφή και με τα χρήματα αυτά, έφερε και τον Κυργιάκο και τον Μπασινά. Επομένως δεν πρόκειται να γράψω πως ο Παπασταθόπουλος χρωστάει κάτι στην ΑΕΚ. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, επαγγελματικό ντιλ έγινε. Αν αισθάνεται ο ίδιος πως κάτι οφείλει στην ΑΕΚ, είναι δικό του θέμα. Πρακτικά όμως, η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση. Ούτε φυσικά ήταν καν υποχρεωμένος να εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο για την ΑΕΚ.

Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Ο Σωκράτης έχει συμβόλαιο πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στην Άρσεναλ. Αυτά τα χρήματα βεβαίως τα πήρε, μαζί με την μεταγραφή του από την Ντόρτμουντ, όταν ήταν βασικός εκεί. Τώρα είναι περίπου έναν χρόνο εκτός μπάλας. Αλλά ακόμα και τα μισά απ’ αυτά να προσδοκά να πάρει στην επόμενη ομάδα του και πολύ καλά θα κάνει με βάση την κλάση και την εμπειρία του, δεν πρόκειται να τα βρει στην Ελλάδα. Πουθενά. Ούτε στον ΟΣΦΠ βρίσκει συμβόλαιο ούτε 2,5, ούτε 2 εκατομμύρια και ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει.

Επομένως η πραγματικότητα είναι πως στην υπόθεση Παπασταθόπουλου, όλα είναι ζήτημα επιλογών. Επιλογή πρώτη, αν ο Σωκράτης θεωρεί πως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να επιστρέψει στην Ελλάδα ή θέλει να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά γήπεδα και μ’ ένα ακόμα πολύ καλό συμβόλαιο. Κάτι που σίγουρα θα βρει είτε στην Ιταλία και στην Τζένοα, είτε στην Ισπανία, είτε στην Τουρκία και στην Φενέρ. Επιλογή δεύτερη, αν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί αποκλειστικά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ή έχει στο μυαλό του να συνδέσει το όνομα του με την ΑΕΚ και το νέο της γήπεδο.

Θαρρώ πως σ’ αυτή την δεύτερη επιλογή, κρίνονται τα πάντα. Το καλοκαίρι ο Παπασταθόπουλος θα είναι στα 33 του χρόνια. Με την ποιότητα, την εμπειρία του και την κλάση του, μπορεί να είναι σημείο αναφοράς με κλειστά μάτια σε οποιαδήποτε άμυνα ελληνικής ομάδας. Η ΑΕΚ έχει την δυνατότητα να του προσφέρει ένα καλό, για τα δεδομένα της (αλλά και για τα δεδομένα ενός στόπερ στα 33 του), συμβόλαιο. Στο «πακέτο» όμως, θα έχει και την προοπτική να μπει ως αρχηγός και ως σημείο αναφοράς στην Αγιά Σοφιά. Να συνδέσει το όνομα του, ίσως με την πιο ιστορική στιγμή μιας ομάδας, της οποίας την φανέλα ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα ήθελε να ξαναφορέσει.

Δεν υποστηρίζω πως οπωσδήποτε θα πρέπει να το πάρει αυτό το «πακέτο», ούτε αν «ψήνεται» ή όχι. Ούτε φυσικά υποστηρίζω, πως αν δεν το πάρει, θα έχει κάνει κάτι κακό ή κάτι μεμπτό. Απλώς θα συνεχίσει να είναι ένας εξαιρετικός, απολύτως επαγγελματίας, ποδοσφαιριστής. Αλλά όχι σημείο αναφοράς για ομάδα. Αυτό είναι αποκλειστικά ζήτημα μιας επιλογής, την οποία θα πρέπει να κάνει ο Σωκράτης. Χωρίς πάντως να αφήνουμε εκτός συζήτησης την παράμετρο, να έχει στο μυαλό του να κάνει τώρα ένα τελευταίο συμβόλαιο στην Ευρώπη και κατόπιν να επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα.  Το όλο θέμα πάντως, είναι ζήτημα επιλογών που θα κάνει ο Παπασταθόπουλος.

Θα βάλω πάντως κάτι στην κουβέντα. Ο Σωκράτης ποτέ δεν έκανε αυτό που λέμε safe επιλογές. Δεν σκέφτηκε δεύτερη φορά να φύγει από την ΑΕΚ για να πάει δανεικός στη Νίκη Βόλου, να βάλει ματς στα πόδια του. Η πλειοψηφία των 18άρηδων, όταν βρεθούν σε μεγάλη ομάδα, “κλωτσάνε” σε προοπτική δανεισμού θεωρώντας εαυτούς έτοιμους να πάρουν αμέσως θέση βασικού. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ούτε τα μισά προσόντα του Παπασταθόπουλου. Επίσης στην Ντόρτμουντ δεν πήγε για τα λεφτά, παρόλο που πήρε καλό συμβόλαιο, αλλά επειδή γούσταρε το πρότζεκτ της ομάδας. Μ’ αυτά που έκανε στην Βέρντερ, θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε. Ούτε στην Άρσεναλ πήγε για τα λεφτά, παρόλο που επίσης πήρε πολύ καλό συμβόλαιο. Εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να βρει και καλύτερο και κυρίως με ακόμα πιο υψηλό. Αλλά ήθελε να δοκιμάσει την μαγεία της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτά.

Και κάτι τελευταίο. Ο Κονέ έχει λειτουργήσει στην υπόθεση του Σωκράτη, ακριβώς όπως έπρεπε να λειτουργήσει ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ. Ενεργοποίησε τις γνωριμίες του και την… ατζέντα του, για μια σημαντική υπόθεση. Εν προκειμένω, τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τον Παπασταθόπουλο και την δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να του μεταφέρει όχι μια επίσημη πρόταση, αλλά τον τρόπο που η ΑΕΚ βλέπει την περίπτωση του. Να του μεταφέρει δηλαδή μια ξεκάθαρη εικόνα, μ’ όλα τα δεδομένα, χωρίς (στην δεδομένη χρονική στιγμή) καμία δέσμευση και καμία πρόταση. Κάτι που μπορεί να μην σηματοδοτήσει και τίποτα, μπορεί και πολλά το προσεχές καλοκαίρι. Είπαμε, όλα είναι ζήτημα επιλογών του ίδιου του Σωκράτη. Στην παρτίδα για το μέλλον του, αυτός κρατάει όλα τα φύλλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X