Εχει πετύχει πολλά, δεν την μεγάλωσε αρκετά

Εχει πετύχει πολλά, δεν την μεγάλωσε αρκετά
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος blogάρει για τα πεπραγμένα Μελισσανίδη στην ΑΕΚ και την κουβέντα που πρέπει να τελειώσει εδώ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν κατανοώ την ανάγκη πολλών (της πλειοψηφίας) στην κοινωνία της ΑΕΚ να πρέπει να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα. Υπάρχουν απόψεις, σεβαστές. Υπάρχουν γνώμες, σεβαστές. Όλα όμως πρέπει να «πατάνε» σε επιχειρήματα, σε βάσεις και όχι σε απαξίωση. Με στόχο πως θα εξελιχθεί το κλαμπ, πως θα μεγαλώσει και άλλο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θέλουν πολλοί ή όχι, είναι η μία και μόνη σταθερά στην ΑΕΚ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οπότε στα μάτια μου μοιάζει από… αυτογκόλ, έως… εγκληματικό να ζητούν κάποιοι την άμεση αποχώρηση του. Ο Μελισσανίδης με τα καλά και τα στραβά του, τα σωστά και τα λάθη του από το 2013 μέχρι σήμερα έχει πετύχει πολλά. Όλα τους σημαντικά, όλα τους κομβικά στην καθημερινότητα του κλαμπ.

Αυτό «χρεώνει» ο κόσμος

Σε αυτή την 7ετία όμως, που πάει για 8ετία, δεν την μεγάλωσε αρκετά, όσο θα μπορούσε ο ίδιος σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μόνο που του «χρεώνει» ο κόσμος. Δεν την μεγάλωσε όσο θα έπρεπε για το… μέγεθος Μελισσανίδη δηλαδή. Και αυτό οφείλεται σε λάθη του αποκλειστικά. Σε πρόσωπα, σε στελέχη, σε παίκτες, σε προπονητές, σε τεχνικούς διευθυντές. Σε πλάνα που αρχίζουν με όνειρα, αλλά μετά από 2-3 μήνες ψάχνουμε όλοι μαζί το επόμενο σχέδιο. Και φτάνουμε στο να μην υπάρχει σαφές ποδοσφαιρικό σχέδιο αρχές του 2021 για την ΑΕΚ.

Λίγους μήνες πριν μπει η ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά». Εκεί ναι έχει κάνει μεγάλα λάθη. Και με στεναχωρεί ΑΕΚ και Αγιά Σοφιά να μην πηγαίνουν μαζί σαν… ένα, αλλά να χωρίζονται στις κουβέντες. Θα έπρεπε να έχουν μία μόνη κατεύθυνση οι δύο αυτοί άξονες.

Η ΑΕΚ από το (ανέλπιστο κατά δήλωση του ίδιου) πρωτάθλημα του 2018, ξοδεύει περισσότερα, πετυχαίνει λιγότερα. Και ως αγωνιστικό τμήμα έχει φθίνουσα πορεία. Τρεις σερί σεζόν το πρωτάθλημα τελειώνει στις γιορτές για την ΑΕΚ.

Τι πήρε, τι έκανε

Το 2013 η ΑΕΚ δεν είχε… τίποτε. Το 2021 έχει πολλά. Και κανείς δεν το ξεχνά. Μπαίνει σύντομα σε γήπεδο «παλάτι», ετοιμάζει ένα προπονητικό κέντρο που μεγαλώνει και εξελίσσεται διαρκώς, έχει δικά της γραφεία και σύντομα θα έχει ιδιόκτητα στο γήπεδο. Στην Super League και στην ΕΠΟ η ΑΕΚ έχει πολύ σημαντικό ρόλο πια και επηρεάζει καταστάσεις, αν και η ίδια πολλές φορές ακόμη και το τελευταίο διάστημα… ψάχνεται να δει τι γίνεται με τις αβάντες σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Τουλάχιστον για τις προσεχείς εκλογές της ΕΠΟ έχει το πάνω χέρι και αν γενικότερα δεν ήταν ο Μελισσανίδης δεν θα είχε αλλάξει τίποτε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από όσα γινόντουσαν επί Κόκκαλη-Μαρινάκη.

Αγωνιστικά η ΑΕΚ πήρε τίτλους και έχασε και άλλους. Πρωτάθλημα το 2018, Κύπελλο το 2016, χαμένοι τελικοί 2017, 2018, 2019, 2020. Ολα σημαντικά: Η ΑΕΚ ξανά στη διεκδίκηση τίτλων, μετά τον υποβιβασμό της.

Παράλληλα, ανέβηκε στο ranking της UEFA στην 58η θέση από την 208η θέση που ήταν, έπαιξε σε ομίλους του Champions League και δις σε ομίλους του Europa League. Έχει ξαναμπεί στον ευρωπαϊκό χάρτη και αυτό σημαίνει σταδιακή πρόοδος.

Ομως η ΑΕΚ «πατώντας» πάνω σε αυτά, θα μπορούσε να πετύχει πολλά παραπάνω. Ειδικά την τελευταία 3ετία, μετά το πρωτάθλημα του 2018. Αγωνιστικά, καθαρά ποδοσφαιρικά έτσι όπως παίζεται το άθλημα και μοιράζεται παγκοσμίως η τράπουλα στην μεταγραφική αγορά, η ΑΕΚ έχει μείνει πίσω. Ο Ολυμπιακός με την παρουσία του στην Ευρώπη μεγαλώνει και στην Ελλάδα κάνει τη διαφορά για το σταθερό ποδοσφαιρικό πλάνο του και τις κινήσεις του στις μεταγραφές. Ο ΠΑΟΚ έδωσε πολλά και τώρα… μαζεύει ότι μπορεί να μαζέψει, αλλά πριν είχε καταφέρει να φτιάξει δίκτυο και Ακαδημίες.

Λίγα στελέχη και συνεχείς αλλαγές. Η σύνδεση με την αγορά ισχνή. Η ΠΑΕ έχει σημαντικά κενά, ελλείψεις που «βροντοφωνάζουν» και ο Μελισσανίδης βρίσκεται κάθε φορά… εγκλωβισμένος στις δικές του επιλογές, στα δικά του «πρόσωπα». Τόσο πολύ που και ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτό του πολύ παραπάνω από όσο έπρεπε ίσως και βγάζει πικρία για ζητήματα που θα έπρεπε να τα λύνει άμεσα. Με ένα τηλέφωνο.

Η ατάκα, η αλήθεια του

Την ημέρα της παρουσίασης του Μανόλο Χιμένεθ και του Παναγιώτη Κονέ στα Σπάτα, ο Μελισσανίδης είπε στα αποδυτήρια μία ατάκα. Μία σπουδαία ατάκα που ίσως καταδεικνύει και το πόσο «εγκλωβισμένος» νιώθει. Αναφερόμενος στις αλλαγές προπονητή και τεχνικού διευθυντή τόνισε «Αν μπορούσα θα έδιωχνα και εμένα…».

Η εκτίμηση μου είναι ότι ο Μελισσανίδης δεν σκέφτεται να φύγει τώρα. Να είναι στεναχωρημένος είναι κατανοητό. Ξέρει ότι είναι το αφεντικό στην ΑΕΚ, η ομάδα δεν πάει καλά και ότι προσπαθεί πάει στράφι. Με δική του πάντα ευθύνη. Η πίεση έτσι πέφτει πάνω του, γιατί ο κόσμος από το 2013 «επένδυσε» ελπίδες και όνειρα πάνω του.

Η κίνηση της Original 21 είναι αντίδραση οπαδών που δεν ξέφυγε. Αν δεν στεναχωριούνται οι οπαδοί, αν δεν αντιδρούν οι οπαδοί, αν δεν διαμαρτύρονται οι οπαδοί, τότε ποιός; Και για ένα πανό, όσο σκληρό και αν είναι, δεν νομίζω ότι ο Μελισσανίδης μπορεί να κάνει τέτοιες σκέψεις. Περισσότερο θεωρώ ότι νιώθει «κουρασμένος» και οι αντοχές του πλέον είναι διαφορετικές. Βλέπει ανθρώπους του ή άλλα στελέχη που έρχονται, φεύγουν ή μένουν που δεν τους έχει εμπιστοσύνη.

Κάπου εδώ να τελειώσει

Η νοοτροπία του έχει καταβολές από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 που υπήρχε η… αρχή του ενός. Το ποδόσφαιρο άλλαξε έκτοτε. Υπάρχουν στελέχη, ρόλοι, ευθύνες, πλάνα που θέλουν επένδυση, χρόνο, άλλα κριτήρια κλπ. Αυτή η νοοτροπία του έχει θετικά και αρνητικά. Τα αρνητικά τα καταγράψαμε. Τα θετικά είναι το νοικοκύρεμα και τα δικά σου περιουσιακά στοιχεία.

Η κουβέντα για τον Μελισσανίδη δεν πρέπει να ξεφύγει. Πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ. Δεν κάνει καλό στην ΑΕΚ. Υπάρχει μία ομάδα που έχει μισή χρονιά μπροστά της με ευθύνη να πετύχει 2-3 πράγματα και να χτίσει κάτι για του χρόνου. Υπάρχουν projects σε εξέλιξη, υπάρχουν και μεταγραφικές ανάγκες. Και το πρώτο 10ημερο του Γενάρη έφυγε με την ΑΕΚ σε αδράνεια…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X