Ήρθε η ώρα να φανεί πόσο θελκτική είναι η ΠΑΕ ΑΕΚ

Ήρθε η ώρα να φανεί πόσο θελκτική είναι η ΠΑΕ ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Το χθεσινό ρεπορτάζ για τις προθέσεις Μελισσανίδη, είναι 100% ακριβές και παράλληλα μια καλή αφορμή, για να δούμε ορισμένα πράγματα όπως είναι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Άκουσα και διάβασα πολλά σε σχέση με το ρεπορτάζ χθες για τις προθέσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη. Εννοείται πως βρέθηκαν πολλοί που φυσικά …δεν είναι πρόβατα και δεν «τσίμπησαν» στο επικοινωνιακό κόλπο που έστησα σε συνεννόηση με την ΠΑΕ ΑΕΚ, για να …τρομοκρατήσω τον κόσμο και να «προσκυνήσουν» τον Μελισσανίδη να μη φύγει. Με τσάκωσαν τα σαΐνια, δεν μπορώ να πω τίποτα.

Επειδή όμως υπάρχουν πάρα πολλοί και με ικανοποίηση διαπιστώνω πως είναι και οι περισσότεροι, που προβληματίστηκαν από το ρεπορτάζ, το οποίο φυσικά θα μετέδιδε οποιοσδήποτε συνάδελφος τύχαινε να έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία, έχω την υποχρέωση να μιλήσω σοβαρά.

Η πρόθεση του Μελισσανίδη για αποχώρηση είναι μία πραγματικότητα

Όπως είπα και χθες το βράδυ στην εκπομπή με τον Σταύρο στο webtv μας, εδώ στο enwsi.gr, η πρόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη για αποχώρηση είναι μια πραγματικότητα. Σε ποιο πλαίσιο κινείται με βάση αυτή την πρόθεση, θα το διαπιστώσουμε σύντομα πιστεύω. Θεωρώ δεδομένο και προκύπτει επίσης κι από το ίδιο ρεπορτάζ που βγάλαμε χθες, πως έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του γηπέδου, χρονικά. Αυτό που ξέρω και μπορώ να το πω με βεβαιότητα εδώ, είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης αν δεν υπήρχε το γήπεδο, θα είχε φύγει …χθες.

Βρίσκω γόνιμο 100% τον προβληματισμό πολλών φίλων Ενωσιτών, που λένε «μα είναι δυνατό να παίρνει μια τέτοια απόφαση, για μια διαμαρτυρία, για ένα πανό, ακόμη κι αν κάποιες εκφράσεις όντως θα πλήγωναν πολύ τον οποιονδήποτε στην θέση του;». Η απάντηση είναι σαφώς όχι, κατά την γνώμη μου.

Βρήκε μια ΑΕΚ υποβιβασμένη στην Β’ Εθνική

Ο Μελισσανίδης είναι επτά χρόνια στην ΑΕΚ σε αυτό τον νέο κύκλο παρουσίας του. Την βρήκε υποβιβασμένη στην Β΄Εθνική και σε αδυναμία ακόμη και να εξασφαλίσει άδεια για να παίξει ως ΠΑΕ στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Βλέπετε οι παντογνώστες γύρω μας, το ξεχνάνε κι αυτό. Πως η ΑΕΚ χρειαζόταν 4-5 με εκατομμύρια για να καταφέρει απλά να παίξει στην Β΄Εθνική.

Και βέβαια να παίξει στην Β΄Εθνική ως η ίδια ΠΑΕ, με τα ίδια τεράστια χρέη. Που και τότε γράφαμε, πως το πιθανότερο ήταν πως …θα έσκαγε μέσα στην σεζόν. Αυτή την πραγματικότητα του τότε, σήμερα κάποιοι ποντάροντας στο γεγονός πως ξεχνάμε εύκολα, την έχουν διαστρεβλώσει τελείως και λένε «μας έριξε στην Γ΄Εθνική για να την πάρει τζάμπα».

Ο Μελισσανίδης όταν προσεγγίστηκε από τον ίδιο τον κόσμο της ομάδας τότε, τους έθεσε υπόψη την ματαιότητα της συνέχειας της ΑΕΚ στην Β΄Εθνική λόγω των παραπάνω προϋποθέσεων. Και τους είπε ξεκάθαρα πως από την στιγμή που η ομάδα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν σε ένα κομβικό θέμα όπως το γηπεδικό, ενώ το προπονητικό κέντρο που λειτουργούσε τότε με τις μίνιμουμ προδιαγραφές, από την μια στιγμή στην άλλη μπορούσε να χαθεί, αλλά και χρειαζόταν επίσης τεράστια επένδυση, δεν ήταν δυνατόν για τον ίδιο να αναλάβει και τα τεράστια χρέη που δημιούργησαν άλλοι.

Ο Μαρινάκης θυμίζω εγώ, πλήρωσε τον Κόκκαλη, αλλά τι αγόρασε; Υπερσύγχρονο γήπεδο, υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο και μια ομάδα που με τρεις – τέσσερις κινήσεις, ήταν πάλι πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Και φυσικά έναν μηχανισμό έτοιμο στην ΕΠΟ, να στρώσει χαλί στον νέο ισχυρό του ποδοσφαίρου.

Ο Μελισσανίδης είχε όλα όσα είπα πριν ως μειονεκτήματα απέναντι στην εμπλοκή στην ΑΕΚ και συν αυτό, δεν είχε καν ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν υπήρχε ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΚ, η ύπαρξη ρόστερ ήταν τελείως σχετική, αλλά και να μην ήταν, μιλούσαμε για ρόστερ που ήθελε ενίσχυση σοβαρή, ακόμη και για την Β΄Εθνική.

Πρωτάθλημα και επιστροφή στο Champions League

Ο Μελισσανίδης λοιπόν ανέλαβε την ευθύνη να καθοδηγήσει εκείνος την διαδικασία απεμπλοκής της ΑΕΚ από τα χρέη και τα κατάφερε. Ανέλαβε εκείνος να δώσει λύση στο πιο κεφαλαιώδες πρόβλημα της ομάδας, το γηπεδικό, που όταν ανέλαβε δεν είχε καμιά προοπτική επίλυσης. Ζήτημα επιβίωσης της ομάδας. Ανέλαβε εκείνος να καθαρίσει με τις σοβαρές εκκρεμότητες για το προπονητικό κέντρο και με πολύ προσεκτικές κινήσεις να το διασφαλίσει για την ΑΕΚ και σήμερα να προχωράει για την επέκταση του και την διαμόρφωση του, στο καλύτερο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μέσα σε μια τριετία από την επιστροφή στην Super League, όλο αυτό το απολύτως τίποτα του καλοκαιριού του 2013, το είχε καταστήσει πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Ελλάδας, με ήδη μια ευρωπαϊκή πορεία πίσω της και με επισφράγισμα την επιστροφή στο Champions League. Ενώ επιστρέφοντας εκείνος με ομάδα από το μηδέν, βρήκε τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη πανίσχυρο παντού και τον Σαββίδη μετά από δυο τρία χρόνια που …έφαγε πολλές σφαλιάρες, να «χώνει» τεράστια λεφτά και να διαμορφώνει τον καλύτερο ΠΑΟΚ της νεώτερης ιστορίας του. Ο οποίος όμως, μια που το έφερε η κουβέντα, πήρε μεν δύο περισσότερα κύπελλα από την ΑΕΚ, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στο Champions League. Το τι είναι πιο σημαντικό, ας το κρίνει ο καθένας.

Όλα αυτά τα εκπληκτικά για κάθε αντικειμενικό κριτή αποτελέσματα, δεν έγιναν με το πάτημα ενός κουμπιού. Κι επειδή ναι μεν η ΑΕΚ είναι ο Λαός της, αλλά χωρίς ικανή διοίκηση έχει αποδειχθεί σε κάθε περίπτωση ιστορικά πως αυτό δεν αρκεί για να την κρατήσει σε σταθερές βάσεις, τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Και οι προσπάθειες που χρειάστηκαν απαιτούν τεράστιες ψυχολογικές αντοχές και αποφασιστικότητα.

Ο Μελισσανίδης δεν είναι στην ηλικία που ήταν όταν μπήκε στην ΑΕΚ το 1992. Είναι σε ηλικία που ακόμη και το 2013 με το 2021 έχουν μεγάλη διαφορά. Φυσικά και όταν μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε όλα αυτά τα πράγματα και κουρασμένος θα είναι και πολύ πιο δύσκολο είναι να συμβιβαστεί με όσους σταθερά τον κατακρίνουν. Που δεν είναι τα παιδιά που διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη. Είναι άλλοι κυρίως, που ποτέ δεν του πέρασαν απαρατήρητοι. Παρόλα τα λάθη που ακολούθησαν κι έχουν φέρει το αγωνιστικό σε αδιέξοδο, με τα λάθη και τα σωστά του, συνέχισε και μετά να στηρίζει την ομάδα.

Να πω πως αποδείχθηκε ότι ο δικός του τρόπος μετά από ένα σημείο, δεν αρκεί για να δώσει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει το σύγχρονο ποδόσφαιρο; Να το πω. Να πω πως σε ορισμένα ζητήματα αποδείχθηκε πως κακώς επέμεινε και ενδεχομένως κακώς να επιμένει και ακόμη; Να το πω. Προσπάθησε πάντως και μετά το 2018, σε ένα διάστημα μέσα που συν τοις άλλοις, το γηπεδικό μπήκε και στην πιο κρίσιμη φάση του.

Οι προϋποθέσεις είναι πιο ιδανικές από ποτέ

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο σήμερα έτσι κι αλλιώς ο Μελισσανίδης θα ήταν σε φάση να βλέπει κοντά την απεμπλοκή του. Τώρα αν πρέπει εγώ να αναλύσω μετά από όλα αυτά και παρά την επίγνωση και του ίδιου για τα λάθη του, ότι δεν παίζει κι ένα ρόλο παραπάνω το να βλέπει να κατηγορείται πως μίκρυνε την ΑΕΚ, νομίζω θα χάσουμε τον χρόνο μας.

Η απάντηση είναι πως φυσικά και μια διαμαρτυρία όσο και να σε πληγώνει ο τρόπος που εκφράστηκε, δεν μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για κομβικές αποφάσεις. Όλα όμως έρχονται και δένουν και κυρίως δημιουργούν μια ψυχολογική κατάσταση. Και όταν έχεις σπαταλήσει τεράστιες σωματικές, πνευματικές, ψυχολογικές δυνάμεις για να καταφέρεις κάτι που το καλοκαίρι του 2013 φαινόταν αδύνατο, τότε ναι, ίσως να γίνεσαι και πιο ευάλωτος σε κάποιες τέτοιου είδους πικρίες.

Από κει και πέρα και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά, αυτή η πραγματικότητα θα έπρεπε να προκαλεί ικανοποίηση στους περισσότερους. Ενδεχομένως όντως ο Μελισσανίδης να μην έχει κάτι άλλο να δώσει, ειδικά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Μπορεί να φταίει η νοοτροπία του, οι επιλογές των συνεργατών του, μπορεί να φταίνε πολλά. Και σίγουρα όπως σωστά λέει ο φίλος μου ο Μιχάλης στα social, δεν είναι και στην φάση της ζωής του, που θα αλλάξει ριζικά τα χαρακτηριστικά και την νοοτροπία βάσει της οποίας κινείται στο ποδόσφαιρο.

Οι προϋποθέσεις είναι πιο ιδανικές από ποτέ άλλωστε. Το γήπεδο τελειώνει, το προπονητικό προχωράει και ήδη κοντά στο Πάσχα θα καμαρώνουμε το δεύτερο γήπεδο της ΑΕΚ εκεί. Το ρόστερ με τις ατέλειες του είναι μια πολύ καλή βάση για οποιονδήποτε αναλάβει στην συνέχεια, η ΠΑΕ είναι πεντακάθαρη σε σημείο να απορούν όσοι κατά καιρούς έχουν κάποια επαφή για τα οικονομικά της στοιχεία, πως είναι δυνατό μια ΠΑΕ στην Ελλάδα να μην έχει καν σχέση με τις λέξεις «ρύθμιση οφειλών». Δεν υπάρχουν πιο ιδανικές προϋποθέσεις, δεν υπήρξαν ποτέ στην ιστορία της ΑΕΚ. Τις δημιούργησε ο Μελισσανίδης, μαζί με την επίτευξη ταυτόχρονα και αγωνιστικών στόχων.

Άρα, δεν μένει παρά να περιμένουμε να δούμε πόσο θελκτική είναι πλέον η ΑΕΚ από μόνη της, με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, για υποψήφιους επενδυτές. Που σίγουρα θα έχουν καλύτερα και πιο σύγχρονα ποδοσφαιρικά πλάνα. Και που μπορεί να μην έχουν και τόσο κόλλημα με την «σφιχτή» οικονομική πολιτική, που ως γνωστό πολλοί Ενωσίτες δεν την αντέχουν. Βεβαίως την προηγούμενη φορά που δοκιμάστηκαν πιο σύγχρονα υποτίθεται ποδοσφαιρικά πλάνα (αν κι αυτά βασισμένα σε μεγάλο βαθμό σε «σφιχτή» οικονομική πολιτική, αλλά το ξεχνάμε κι αυτό), η ΑΕΚ τελικά κόντεψε να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Αλλά δεν σημαίνει πως αυτό θα συμβεί ξανά. Οι επόμενοι πιο σύγχρονοι και πιο ποδοσφαιρικά τεχνοκράτες, μπορεί να τα πάνε καλύτερα, αρκεί βεβαίως να βρεθούν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και κανείς δεν μπορεί να κακίσει ούτε όσους ζητούν ακόμη περισσότερα, ούτε τον Μελισσανίδη που στενοχωριέται γιατί εύλογα θεωρεί πως έκανε περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να ονειρεύεται καν το 2013, ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X