Το να «τελειώσει» με Λιβάγια, Ολιβέιρα, είναι το ένα σκέλος

Λιβάγια-Ολιβέιρα: Αναμονή για τα συμβόλαια, μετά τον τελικό
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το σημαντικό επόμενο βήμα, μετά το κλείσιμο των δυο υποθέσεων με τα συμβόλαια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ είναι προφανές πως έχει πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο σύνθετα προβλήματα να λύσει, από την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων των συμβολαίων του Λιβάγια και του Ολιβέιρα. Από την άλλη μεριά, είναι δυο ζητήματα που έχουν τραβήξει πολύ και που είναι ξεκάθαρο πως όσο… σέρνονται χωρίς να κλείνουν, επηρεάζουν τα πάντα μέσα στην ομάδα. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, που είναι ακόμα σημαντικότερο. Ακόμα και όταν η ΑΕΚ κλείσει αυτές τις δυο υποθέσεις, δεν θα έχει ολοκληρώσει την δουλειά. Το πιο σημαντικό σκέλος, είναι οι κινήσεις που θα κάνει στη συνέχεια, με βάση τον τρόπο που έκλεισε αυτές τις υποθέσεις. Και εξηγούμαι.

Η ΑΕΚ φαίνεται να έχει φτάσει στο σημείο, που δεν θέλει πλέον να συνεχίσει με τον Λιβάγια και με τον Ολιβέιρα. Στο ίδιο σημείο, φαίνεται πως έχουν φτάσει και οι δυο ποδοσφαιριστές. Και ειδικά ο Λιβάγια. Με την ΑΕΚ βεβαίως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Και με τον Λιβάγια αλλά και τον Ολιβέιρα το ίδιο. Επομένως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο αυτή την στιγμή όλα δείχνουν πως η ΑΕΚ δεν πρόκειται να ανανεώσει κανένα από τα δυο συμβόλαια και ο Λιβάγια με τον Ολιβέιρα θα χαιρετήσουν είτε τώρα τον Γενάρη, είτε το καλοκαίρι.

Δεν έχει θαρρώ νόημα να μπούμε στην διαδικασία να αναλύσουμε αν όντως έκλεισε ή όχι ο κύκλος του Λιβάγια στην ΑΕΚ. Για κάποιους εξακολουθεί να είναι ποδοσφαιρική αδυναμία, για κάποιους άλλους μια από τις πηγές του αγωνιστικού προβλήματος της ομάδας. Και μόνο το γεγονός πως τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση, ενώ το καλοκαίρι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν στην λογική να μην χαθεί με τίποτα ο Μάρκο, σημαίνει πως κάτι πήγε πολύ στραβά. Το σίγουρο είναι πως η ομάδα και το καλό της, είναι πάντα πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα.

Επίσης σίγουρο είναι, πως δεν κάνει σε κανέναν καλό, να συνεχίσει να ανοικτή και μετέωρη, η υπόθεση του Λιβάγια και του Ολιβέιρα. Δεν γίνεται να δουλέψει ο Χιμένεθ πάνω σ’ ένα σταθερό σχήμα, αν δεν ξέρει πως θα πρέπει να διαχειριστεί δυο ποδοσφαιριστές, που δεν είναι δα και ο τελευταίος τροχός της αμάξης ως προς την αγωνιστική τους αξία. Το αντίθετο. Όχι απλώς δεν βοηθάει, αλλά είναι και τροχοπέδη για την δουλειά που γίνεται στα Σπάτα, αυτή η εκκρεμότητα με τους δυο παίκτες. Θυμίζω άλλωστε, πως ο Λιβάγια πήρε την θέση του βασικού από τον Τάνκοβιτς στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ο Ολιβέιρα αυτή του Καρίμ στο ματς με τον Παναιτωλικό. Και μπορεί επί της ουσίας να μιλάμε για δυο «τελειωμένους» παίκτες από την ομάδα. Ούτε δίκαιο είναι, ούτε λογικό. Βεβαίως δεν ήταν καν ποδοσφαιρικά λογικό, με βάση την αγωνιστική εικόνα.

Όπως και να έχει λοιπόν, η ΑΕΚ οφείλει να «τελειώσει» άμεσα και με τους δυο. Αν συνεχίζει να επιμένει πως θέλει να τους κρατήσει, που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, να τους υπογράψει για να δει και ο Χιμένεθ πως πραγματικά μπορεί να τους αξιοποιήσει. Αν έχει αποφασίσει πως θέλει να τελειώσει μαζί τους, που αυτό μοιάζει ως το επικρατέστερο σενάριο, να το προχωρήσει άμεσα. Για να μπορέσει καταρχάς ο προπονητής, να κάνει τα κουμάντα του. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να πω, η δουλειά της ΑΕΚ δεν θα τελειώσει όταν «τελειώσει» με τους δυο παίκτες. Αυτό θα είναι το ένα σκέλος. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος που είναι, θαρρώ και το πιο σημαντικό. Και είναι το πώς θα πορευτεί η ΑΕΚ, αν δεν ανανεώσει ούτε ο Λιβάγια, ούτε ο Ολιβέιρα.

Ασχέτως πως έχει καταλήξει το πράγμα και δεν χρειάζεται να ανοίξουμε και πάλι αυτή την κουβέντα, μιλάμε για τους δυο πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ρόστερ. Μιλάμε επίσης για τον πρώτο και τον δεύτερο σκόρερ της ΑΕΚ της περυσινής σεζόν, ενώ για τον Λιβάγια, μιλάμε για σημείο αναφοράς της ομάδας ειδικά την σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επομένως αν φύγουν αυτοί οι δυο παίκτες, που αφού το αποφασίσει η ομάδα και αφού η εικόνα τους είναι έτσι όπως είναι το τελευταίο εξάμηνο, καλώς να φύγουν, θα πρέπει να έρθουν δυο νέοι Λιβάγια και Ολιβέιρα. Ενώ σε ποιότητα και σε επίπεδο αγοράς παίκτη από το πάνω ράφι. Διότι για όσους το έχουν λησμονήσει, τέτοιου είδους αγορά ήταν και οι δυο. Ο Λιβάγια αποκτήθηκε από την Ισπανία πρώτα ως δανεικός και μετά με ελεύθερη μεταγραφή με οψιόν αγοράς κοντά στα δυο εκατομμύρια. Και ο Ολιβέιρα ήρθε από την Αγγλία με συμβόλαιο πάνω από ένα εκατομμύριο.

Η ΑΕΚ λοιπόν που είχε δυο τέτοιους παίκτες στο ρόστερ της, αν τους χάσει, θα πρέπει να τους αντικαταστήσει με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια πρακτική και με το ίδιο κριτήριο ποιότητας. Και δεν αναφέρομαι οπωσδήποτε στις ίδιες θέσεις που παίζουν οι δυο τους. Άλλωστε στην κορυφή της επίθεσης ο Καρίμ έχει αποδείξει πως είναι το ίδιο ποιοτικός και το ίδιο αποτελεσματικός και με τον περσινό Ολιβέιρα και με τον προπέρσινο Πόνσε. Και θα μπορούσε μάλιστα να είναι αποτελεσματικότερος, αν δεν χρειαζόταν σε κάποια ματς να φύγει οπωσδήποτε από το ημίχρονο, για να πάρει ολόκληρο 45άλεπτο ο Ολιβέιρα. Αυτό που θέλω να πω είναι, πως όση σημασία έχει για την ΑΕΚ να τελειώνει επιτέλους με τα ανοικτά ζητήματα των δυο περιβόητων συμβολαίων, άλλο τόση και ακόμα μεγαλύτερη σημασία, έχει το πώς θα κινηθεί αφού τα τελειώσει.

Μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες και να διαφωνούμε για το πόσο ηγέτης είναι ο Λιβάγια, πόσο τελικά έχει βοηθήσει σε σημαντικά ματς και τι επίδραση έχει στην ομάδα. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν μπορεί να έχει κλείσει ο κύκλος του στην ΑΕΚ, ούτε πως όταν αυτό συμβεί, η ΑΕΚ πρέπει να κάνει πως δεν το βλέπει. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό, όταν θα χάσει την ποιότητα του Λιβάγια, να την αντικαταστήσει με ανάλογη ποιότητα. Ακόμα και μεγαλύτερη. Να κρατήσει ή να ανεβάσει τον πήχη, όχι να τον ρίξει. Και το ίδιο ισχύει και για τον Ολιβέιρα. Επαναλαμβάνω. Αυτό δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με τις θέσεις. Είναι θέμα προπονητή να κρίνει, που χρειάζεται να προσθέσει ποιοτικές λύσεις. Αλλά το κρίσιμο είναι, όση ποιότητα χάσει από το ρόστερ, άλλη τόση να προσθέσει. Και ακόμα περισσότερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X