Το «Α» που εντόπισε ο Μανόλο και οι μπούρδες περί «κλίκας»

Το «Α» που εντόπισε ο Μανόλο και οι μπούρδες περί «κλίκας»
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, εστιάζει και αναλύει για την ψυχολογία της ΑΕΚ...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όταν ένας αθλητής ή πολύ περισσότερο μια ομάδα, δεν είναι σε καλό αγωνιστικό… φεγγάρι, γράφονται και λέγονται πράγματα που ισχύουν, μα κυρίως πράγματα που δεν ισχύουν. Από τη στιγμή που η ΑΕΚ πέρασε μια παρατεταμένη περίοδο με άσχημα αποτελέσματα και με άθλιες εμφανίσεις, ήταν λογικό να ακούσουμε και να διαβάσουμε, κριτικές και αναλύσεις που έχουν επαφή με την πραγματικότητα, αλλά και μπούρδες ολκής!

Το να καταγράφεις τα εμφανή αγωνιστικά προβλήματα μίας ομάδας, τις αδυναμίες, τα κενά και τις ελλείψεις της, επιβάλλεται. Το να ισοπεδώνεις τα πάντα, να τους βγάζεις όλους άχρηστους και να θεωρείς ότι η ψυχολογία δεν παίζει κανένα ρόλο στον αθλητισμό με το σκεπτικό ότι οι αθλητές «είναι επαγγελματίες και πληρώνονται», σε καθιστά άσχετο.

Ακόμα και σε ερασιτεχνικό ή παιδικό επίπεδο να έχεις αγωνιστεί, καταλαβαίνεις ότι μετά το προφανές στοιχείο της ικανότητας, ο αμέσως επόμενος κομβικός παράγοντας που παίζει ρόλο, είναι η ψυχολογία.

Για αυτό άλλωστε, πολλοί καλοί και ταλαντούχοι αθλητές δεν φτάνουν στο επίπεδο που μπορούν, πολύ απλά επειδή δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, να βρουν κίνητρο, χάνουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους, διαχειρίζονται πιο δύσκολα το άγχος και τα συναισθήματά τους.

Ας αφήσουμε λοιπόν, στην άκρη τα… καφενειακά συμπεράσματα – τουλάχιστον όσοι έχουμε την ευθύνη να έχουμε δημόσιο λόγο – και να μην απαξιώνουμε και τους παράγοντες που ρυθμίζουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός αθλητή και κατ’ επέκταση τη γενικότερη ψυχολογία μίας ομάδας.

Μακράν ο κορυφαίος

Αναντίρρητα, ο προπονητής που είχε την καλύτερη ψυχολογική επίδραση στην ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια – και μάλιστα με διαφορά – είναι ο Μανόλο Χιμένεθ. Η «Ένωση» πήρε το πρωτάθλημα του 2018, όχι μόνο επειδή είχε μια καλή και σκληρή ομάδα, αλλά κι επειδή είχε έναν προπονητή που πήρε από όλους τους ποδοσφαιριστές του, το «κάτι παραπάνω» κι από τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Αλλά ακόμα και για τη δημιουργία καλής και σκληρής ομάδας, θα πρέπει να έχεις παίκτες που να μπαίνουν μέσα στο γήπεδο και να… δαγκώνουν λαρύγγια. Οπότε, πάλι στην καλή ψυχολογία καταλήγουμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν, επιτέλους, την μπουρδολογία για «κλίκες» κι ας σοβαρευτούμε. Που… ξαφνικά θυμήθηκαν, παιδιά όπως ο Μάνταλος και ο Μπακάκης να γίνουν «κλικαδόροι» ύστερα από 6-7 χρόνια τους στην ομάδα. Προφανώς και θα προτιμάνε όλοι οι παίκτες που στέφθηκαν πρωταθλητές το 2018 και έπαιξαν την μπάλα της ζωής τους, τον προπονητή που είχαν τότε, από οποιονδήποτε άλλον.

Δεν αναιρώ τις αγωνιστικές ευθύνες των ποδοσφαιριστών για την κακή πορεία της ομάδας. Σε καμία περίπτωση. Αλλά, προσπαθώ να εξηγήσω και να αναλύσω, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, ότι δεν γίνεται, απλά δεν γίνεται ρε παιδιά, να αφήνεις έξω από την εξίσωση, τον τομέα της ψυχολογίας.

Ο «άλλος» Καρέρα

Είναι μια πραγματικότητα, που την διαπίστωσαν οι πάντες (μα οι πάντες όμως) στα Σπάτα – και δεν αναφέρομαι μόνο στους ποδοσφαιριστές – ότι ήταν «άλλος» ο περσινός Καρέρα που είχε αναλάβει την ΑΕΚ κι «άλλος» ο φετινός, ειδικά μετά την πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ. Θέλετε για λόγους προσωπικούς, θέλετε επειδή μπορεί να ξενέρωσε με κάτι που δεν το γνωρίζω, ο Καρέρα φέτος είχε εγκαταλείψει επί της ουσίας, την ομάδα στην τύχη της.

Οι παίκτες (αλλά επαναλαμβάνω, όχι μόνο οι παίκτες) συζητούσαν πάρα πολύ, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο… «τι έχει πάθει αυτός φέτος». Κι όλο αυτό έβγαινε και στις προπονήσεις, αλλά και στη δουλειά που ΔΕΝ έκανε ο Μάσιμο Καρέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι εμψυχωτική ομιλία, έκανε στους παίκτες, μόνο πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο για το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Μπορεί για πολύ κόσμο, να φαίνονται κοινότοπες ή ακόμα και γραφικές, αλλά για τα αποδυτήρια μίας ομάδας, είναι πολύ σημαντικές, οι ομιλίες των προπονητών προς τους παίκτες.

Ψυχολογία και φυσική κατάσταση

Για να επανέλθουμε λοιπόν στον Μανόλο Χιμένεθ, με το που τελείωσε το χθεσινό ματς με τον Παναιτωλικό, μιλώντας στην κάμερα του συνδρομητικού, εστίασε στους δύο πιο βασικούς παράγοντες, που έχει να αντιμετωπίσει, αναφορικά με τους παίκτες του. Στην ψυχολογία και στη φυσική κατάσταση.

«Οι παίκτες μου έχουν κυρίως ψυχολογικό θέμα. Βρήκα μία ομάδα που φοβάται μην δεχτεί γκολ! Το θέμα είναι να κερδίζεις, κι αν δεν δέχεσαι γκολ, ακόμα καλύτερα. Αυτό που είπα στους παίκτες, είναι να διασκεδάσουν, παίζοντας ποδόσφαιρο. Το 90% των μικρών παιδιών θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Το πιο όμορφο επάγγελμα στον κόσμο. Καταφέραμε και γίναμε επαγγελματίες. Έχουμε μέσα μας, αυτό το μικρό παιδί που θέλει και διασκεδάζει παίζοντας ποδόσφαιρο», είπε χαρακτηριστικά ο Μανόλο.

Και καταλαβαίνει κανείς ότι για να τους ξεκινάει το μάθημα της ψυχολογίας και της τόνωσης της αυτοπεποίθησής τους, από την… Α’ Δημοτικού, πως είναι σοβαρό το θέμα. Κι όταν ο Μανόλο Χιμένεθ, μιλάει για ψυχολογία, ξέρει πολύ καλά τι λέει. Και σίγουρα πολύ καλύτερα από τον καθένα.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ΑΕΚ και να κλείσει τα κενά της, εκεί όπου υπάρχουν παίκτες που δεν είναι του επιπέδου της. Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψει η ομάδα για να βελτιωθεί σε τομείς, όπως η ανασταλτική λειτουργία, κι αυτό άλλωστε κάνει ο Χιμένεθ από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα (αν και δεν είναι εύκολο με τα σερί παιχνίδια) η φυσική κατάσταση της ομάδας, γιατί πάλι είδαμε χθες, όλες τις αλλαγές να γίνονται, είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω μυϊκών τραυματισμών.

Αλλά, πιστέψτε με, και όλα τα παραπάνω να γίνουν, η ομάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει… κεφάλι, αν δεν φτιάξει την ψυχολογία της. Όπως και η ψυχολογία φυσικά, δεν αρκεί από μόνη της, χωρίς τα υπόλοιπα! Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X