Όταν είσαι η ΑΕΚ πετάς τα κομπιουτεράκια στα σκουπίδια

Όταν είσαι η ΑΕΚ πετάς τα κομπιουτεράκια στα σκουπίδια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ήττα της ΑΕΚ στο Ισραήλ, τα λάθη στο τέλος του αγώνα και τα κομπιουτεράκια που δεν αρμόζουν στην ΑΕΚ

Δεν τα κατάφερε η ΑΕΚ απέναντι στην Χολόν στο Ισραήλ, αφού πλήρωσε άλλο ένα μπλακ άουτ στο τελευταίο πεντάλεπτο και έχασε. Πλέον για να προκριθεί πρέπει να μην χάσει με μεγάλη διαφορά απέναντι στην Μινσκ αλλά αυτά είναι αστειότητες όταν μιλάμε για την ΑΕΚ καθώς ο μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι να πάει να κερδίσει και να βγει πρώτη στον όμιλο.

Καλή στο ξεκίνημα αλλά άτυχη

Η Ένωση σε αυτό το ματς μπήκε πολύ καλά στο γήπεδο και επιτέλους διόρθωσε την συνήθεια των προηγούμενων αγώνων που πέταγε πάντα ένα δεκάλεπτο μέχρι να βρει ρυθμό. Ξεκίνησε το ματς με μια ψηλή πεντάδα και τον Κατσίβελη στον άσσο, με τακτική αλλαγής στα περισσότερα σκριν στην άμυνα, ώστε να δημιουργούνται όσο το δυνατόν λιγότερα mismatch. Δυστυχώς ο τραυματισμός του μοναδικού γκαρντ που έχει ύψος και ικανότητα στην πίεση μόλις στο 2ο λεπτό δεν επέτρεψε να δούμε ακριβώς την υλοποίηση αυτού του πλάνου. Παρόλα αυτά η είσοδος του Μωραΐτη και η αυτοπεποίθηση με την οποία έπαιξε επέτρεψε στην ΑΕΚ να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα.

Ο κόουτς Δέδας, μετά τους 30 πόντους που δέχτηκε στο πρώτο ματς από τον Λάνγκφορντ είχε στρέψει όλη την προσοχή πάνω του, με τους παίκτες του να τον παίζουν πολύ δυνατά μακριά από την μπάλα, να τον δυσκολεύουν μέχρι να την πάρει και αφού την είχε στην κατοχή του τον έπαιζαν ένα πολύ επιθετικό hedge out στα όρια της παγίδας ώστε να φύγει η μπάλα από τα χέρια του. Εν πολλοίς το κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η ΑΕΚ ήταν πάρα πολύ άστοχη όταν μετέφερε την μπάλα μακριά από τον Λάνγκφορντ και έχασε πολλά ελεύθερα σουτ. Παρόλο που ήταν πίσω στο ημίχρονο, η απόδοση της ήταν καλή, στην άμυνα ήταν πολύ συγκεντρωμένη και φαινόταν ότι μόλις μπουν 1-2 σουτ και διορθώσει το πρόβλημα των ριμπάουντ, θα γυρίσει το παιχνίδι.

Κατέρρευσε στο τέλος

Στο 2ο ημίχρονο έγιναν αρκετά λάθη στα οποία θα πρέπει να σταθούμε, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που βλέπω να λέει ο κόσμος, επειδή έχει στο μυαλό του μια συγκεκριμένη άποψη για ορισμένους παίκτες. Πολύς λόγος λοιπόν έγινε, για τον τρόπο χρησιμοποίησης των Γκίκα- Μωραΐτη. Ο Μωραΐτης ξεκίνησε στο 2ο ημίχρονο αλλά παρόλο που πέτυχε κάποιους πόντους, η ΑΕΚ έχασε την ισορροπία της στο αμυντικό transition και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 10 πόντους (51-41). Σε εκείνο το σημείο και μετά από τάιμ άουτ πέρασε σωστά ο Γκίκας στην θέση του, με τον οποίο η ΑΕΚ ξαναπήρε τον ρυθμό του αγώνα και γύρισε το ματς, ώστε 4 λεπτά πριν το τέλος να προηγείται 65-67 με το τρίποντο του Λοτζέσκι.

Μετά υπάρχει μια αλληλουχία 2 φάσεων που ο Γκίκας αστοχεί σε τρίποντο και στην συνέχεια δέχεται καλάθι από τον Μαγκί (69-67) και σωστά πάλι γίνεται αλλαγή. Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν μπήκε ο Μωραΐτης αλλά ο Γιάνκοβιτς με αποτέλεσμα η ομάδα να παίζει με playmaker τον Λάνγκφορντ. Εκ του αποτελέσματος αυτή η κίνηση είχε οδυνηρά αποτελέσματα, αφού η ΑΕΚ δέχτηκε ένα σερί 8-0 και έμεινε άποντη για σχεδόν 2,5 λεπτά πετώντας στα σκουπίδια τις επιθέσεις της, με κακές επιλογές και φυσικά αστοχία στα σουτ. Το μόνο που κατάφερε στο τέλος ήταν να μειώσει την διαφορά και σωστά να μην κάνει φάουλ, θεωρώντας ότι η Σολέ θα κέρδιζε την Μινσκ, όπως και έγινε, ώστε να έχει το πάνω χέρι σε ισοβαθμίες.

Το ανησυχητικό και τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό ματς είναι και πάλι το τελευταίο πεντάλεπτο. Σε ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ ήταν καλή αλλά άστοχη μέχρι το 35 κατάφερε να το χάσει και με διαφορά. Αν ήταν η πρώτη φορά θα λέγαμε, οκ συμβαίνει, αλλά και στις 3 φετινές ήττες που έχει κάνει η ομάδα έχει χάσει με τον ίδιο τρόπο. Και με τη Σολέ και με το Λαύριο αλλά και χθες έχει μπει στην τελική ευθεία του αγώνα με το σκορ πάνω κάτω στα ίδια και ουσιαστικά έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα και τα 3 ματς να τα χάσει με διαφορές που δεν συνάδουν με την εμπειρία αυτής της ομάδας. Υποτίθεται ότι η παραχώρηση που έχει κάνει το προπονητικό τιμ παίρνοντας μεγάλους σε ηλικία αλλά και εμπειρία παίκτες, αντί για πιο νέους και πιο αθλητικούς, θα της έδινε το πλεονέκτημα της σωστής απόφασης στα κρίσιμα σημεία. Πέρσι 9 στα 10 ματς που πήγαν στο τέλος η ΑΕΚ τα κέρδισε εξαιτίας αυτού, ενώ και φέτος στον πρώτο γύρο με την Χολόν αυτό δούλεψε. Το τελευταίο διάστημα όμως, γίνονται όλα λάθος από τεχνικό επιτελείο και παίκτες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει άπαντες στην ομάδα γιατί υποτίθεται αυτό ήταν το πλεονέκτημα τους.

Όσον αφορά το τελευταίο ματς του ομίλου στην Λευκορωσία απέναντι στην Μίνσκ, πραγματικά δεν θέλω να ακούω καν για τα πολλά σενάρια πρόκρισης, τις διαφορές και τους συνδυασμούς που πρέπει να γίνουν. Είναι άκομψο για το μέγεθος της ΑΕΚ να μπαίνει σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, όταν ο μόνος στόχος που πρέπει να έχει είναι να πάει να κερδίσει για να βγει πρώτη αν την βολέψει και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά ότι η Ένωση δεν θα κάνει ούτε μια νίκη εκτός έδρας στον ευκολότερο όμιλο που είχε ποτέ και θα περάσει λόγω διαφοράς πόντων, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχει και τις ατυχίες.

Το πρόβλημα στα γκαρντ και ο Παναθηναϊκός

Από το χθεσινό ματς και την εμφάνιση του Μωραΐτη θα κρατήσω την μεγάλη αυτοπεποίθηση που είχε στο παιχνίδι του. Πολλές φορές θα τα κάνει σωστά άλλες θα κάνει λάθος, μπορεί να πάρει σουτ όταν δεν πρέπει, αλλά αυτό που μένει είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στοιχείο που του έλειπε γενικά. Μην ξεχνάμε ότι και πέρσι περίπου τέτοια εποχή, εμφανίστηκε και ο Ρογκαβόπουλος σαν έτοιμος από καιρό, μπήκε στην ομάδα και δεν ξαναβγήκε, που σημαίνει ότι η διαδικασία δουλειάς και ένταξης των νέων παικτών, γίνεται σωστά και με υπομονή. Στο χέρι του Μωραΐτη είναι να συνεχίσει να δουλεύει σωστά και να παίρνει χρόνο ειδικά και μετά τον τραυματισμό του Κατσίβελη που αφήνει την ΑΕΚ με μόνο 2 άσσους εν όψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Το Κυριακάτικο ντέρμπι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την ΑΕΚ να δει σε τι κατάσταση είναι σε σχέση με τον άμεσο αντίπαλο της στο πρωτάθλημα, αλλά οι απουσίες των Ζήση-Κατσίβελη-Σλότερ ειδικά για αυτό το ματς θα είναι κομβικές. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι μια ΑΕΚ ανταγωνιστική και διαβασμένη που θα δείξει βελτίωση στο κομμάτι της απόφασης στα τελευταία λεπτά του αγώνα και ό,τι γίνει από εκεί και πέρα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X