Μάκης Ψωμιάδης: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή -Η πορεία του στην ΑΕΚ, έμοιαζε με τρελό...φορτηγό!

Μάκης Ψωμιάδης: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή -Η πορεία του στην ΑΕΚ, έμοιαζε με τρελό...φορτηγό!
Photo Credits: INTIME

Πέθανε το 2016 σε ηλικία 60 ετών ο Μάκης Ψωμιάδης -Διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ και καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 21,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Μάκης Ψωμιάδης «έφυγε» από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα του 2016.

Μια μορφή που ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη και σημάδεψε την ιστορία της ΑΕΚ όσο λίγοι στα σύγχρονα χρόνια. Ο Ψωμιάδης ήταν αυτοκαταστροφικός και ήταν εκείνος που κατάφερε να πετύχει κάποιες σημαντικές επιτυχίες μεμονωμένα, αλλά και να κάνει κινήσεις που διέλυαν τα πάντα. Όπως συνέβη τελευταία φορά με την εμπλοκή του στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ το 2003.

Η πορεία του βέβαια, ξεκινά πολλά χρόνια νωρίτερα. Μεγάλος Ενωσίτης, «αρρωστάκι» που είχε δελτίο στην πυγμαχία της ΑΕΚ και επί χρόνια ήταν θαμώνας της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι παλιοί τον θυμόνται στα τέλη του ’70 να περιμένει στην είσοδο για να τον βάλουν στο γήπεδο κάποιοι παράγοντες. Ο αείμνηστος Μιχάλης Αρκάδης τον είχε βοηθήσει ουκ ολίγες φορές και ο Μάκης του είχε μεγάλη υποχρέωση.

Το πρώτο…αίμα

Η πρώτη του ανάμιξη με την ΑΕΚ παραγοντικά, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε ο Ψωμιάδης ανέλαβε τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής (ενιαία τότε, συμπεριλαμβανομένου και του μπάσκετ). Εχει δραστηριοποιηθεί ήδη σε νυχτερινά μαγαζιά και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Μπαίνει στην ΑΕΚ που είχε την ομάδα των Μοϊκανών, κόντρα στη λαίλαπα του Κοσκωτά που είχε εισβάλει και στο μπάσκετ, αλλά και τη δυνατή Θεσσαλονίκη.

Εκανε το κόλπο γκρόσο με την απόκτηση του Νάσου Γαλακτερού. Το πιο χοτ όνομα του ελληνικού μπάσκετ ντύθηκε στα «κιτρινόμαυρα» με κινηματογραφικό τρόπο. Η ΑΕΚ ενισχύθηκε ακόμα με τους ταλαντούχους Λαννέ και Κουντουράκη, τον ΝΒΑερ Βρέινς και τον Ρίτσαρντσον. Εκείνη η ομάδα έπαιζε στο ΣΕΦ για το Κύπελλο Κυπελλούχων, με τον Μάκη να φτάνει να κάνει πρόταση ακόμα και στον Σαμπόνις, υποσχόμενος πως θα χτίσει γήπεδο στη Ζαλγκίρις (αλλά και στην ΑΕΚ).
Αποχώρησε μέσα σε ορυμαγδό καταγγελιών, με τις ιστορίες του Βρέινς να είναι τρομακτικές.

Επανέκαμψε έπειτα από λίγα χρόνια, έφερε προπονητή τον Γιατζόγλου και επιχείρησε νέο ξεκίνημα. Οι ξένοι που είχε φέρει ο Βουτσόπουλος αντικαταστάθηκαν, ήρθε ο Τόνι Γουάιτ και καταγράφηκε η τεράστια νίκη επί του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ κέρδισε την έξοδο στο Κόρατς σε ένα μυθικό ματς με το Παγκράτι (και τον Νεσιάδη πια προπονητή).

Το κόλπο με την ΠΑΕ

Αποχώρησε νύχτα, αφήνοντας χρέη και πολλές ζημιές. Επανέκαμψε στο ποδόσφαιρο, την εποχή που η Enic και η Netmed επιχειρούσαν να δώσουν την ομάδα στον Καραγιώργη. Εξαφάνισε τον εφοπλιστή, χρησιμοποίησε τον αλήστου μνήμης Αλεχάντρο Σκλαβενίτη και πήρε τα ηνία της ΠΑΕ. Εσπασε το συμβόλαιο με τη Netmed και πήγε στον Alpha Digital με μυθικό συμβόλαιο, τα λεφτά του οποίου αγνοούνται ακόμα.

Είχε μεγάλο ποδοσφαιρικό μάτι και έφερε στην ΑΕΚ απίστευτη ομάδα: Νικολαϊδης, Τσιάρτας, Ζαγοράκης, Γεωργάτος (έστω και αν χρειάστηκε να τα βάλει με τον κόσμο), , Γκαμάρα, Σεντένο, Ράιτ, Ιβιτς, Ναλιτζής, Κατσουράνης. Πήρε τον Σάντος μέσα από τα χέρια του Αρη και αν δεν είχαν υπάρξει τα απίστευτα γεγονότα των Χριστουγέννων, θα είχε πάρει τον τίτλο που έχασε στην ισοβαθμία. Τελικά, πήρε το κύπελλο του 2002, στον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Η κατάρρευση

Την επόμενη χρονιά, προχώρησε την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η ΑΕΚ έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ κάνοντας τη μυθική αήττητη πορεία στους ομίλους. Ο τίτλος χάθηκε και πάλι και κάπου εκεί ήρθε η αρχή του τέλους. Η καταγγελία του Νικολαϊδη για απειλές στο σπίτι του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ο Μάκης βρέθηκε κυνηγημένος από παντού. Βγήκαν οι περίφημες ιστορίες για την Ippoventouri, τους ξάδερφους Χαρίλαους, τα έργα στους Θρακομακεδόνες, τους καφέδες και πολλά ακόμα.

Η ΑΕΚ ζήτησε επιτακτικά από τον Ψωμιάδη τα λεφτά που είχαν κλαπεί από τα ταμεία της. Επί χρόνια υπήρξαν δικαστικές περιπέτειες, με τον Ψωμιάδη να βρίσκει τρόπο να ξεγλιστρά.

O Μάκης Ψωμιάδης διετέλεσε πρόεδρος της Ενωση του Εθνικού Πειραιά, του Ακράτητος, και της Καβάλας. Συνελήφθη στα Σκόπια (όπου είχε διαφύγει προσπαθώντας να διαφύγει την σύλληψη), φυλακίστηκε, εκδόθηκε στην Ελλάδα όπου κρατήθηκε στον Κορυδαλλό και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΑΕΚ, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε εμπλακεί και στο Koriopolis. Στα τέλη του Αυγούστου 2015 είχε αποφυλακιστεί μετά από 4 χρόνια κράτησης, ωστόσο μετά από λίγους μήνες πέθανε.

Και τελικά θα μείνει αναπάντητο το ερώτημα εάν υπήρξε άγγελος ή δαίμονας για την ΑΕΚ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X