Η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, η άμυνα, τα χαφ και πως «χαλάς» τον Ολυμπιακό

Η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, η άμυνα, τα χαφ και πως «χαλάς» τον Ολυμπιακό
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος μιλά... ποδοσφαιρικά στο blog του πριν το Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και όλα όσα θέλετε, στοχεύετε και ονειρεύεστε να τα δείτε να γίνουν πραγματικότητα το 2021. Μην αφήνετε ούτε μία μέρα χαμένη. Και όπως λέει και ο… πατέρας (λόγω ηλικίας) Τσίλης, κάπου τέρμα με τις ευχές, ας κάνουμε ότι πρέπει για να γίνουν όλα.

Η ΑΕΚ ξεκινά την σεζόν με το πιο δύσκολο ματς της χρονιάς. Κόντρα στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ο Μανόλο Χιμένεθ επιμένει να μην δείχνει τα πλάνα του, να μην φανερώνει πρόσωπα και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για την 11αδα. Οπότε με ότι δεδομένα έχουμε στα χέρια μας θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία ανάλυση για το ντέρμπι.

Διάθεση, να «χαλάσεις» τον Ολυμπιακό

Τα ντέρμπι, τα μεγάλα ματς, είναι διάθεση κατά κύριο λόγο. Να μπεις μέσα από το πρώτο λεπτό, να πιέσεις, να ψάξεις κάθε μπάλα, να δείξεις σε κάθε μονομαχία ότι «είμαι εδώ». Και ειδικά απέναντι στον φετινό Ολυμπιακό αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Γιατί την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς την «χαλάς» αν την πιέσεις, αν την κοντράρεις. Γιατί είναι μία ομάδα που επενδύει πολύ στην παθητικότητα του αντιπάλου και στον φόβο του. Και η ΑΕΚ οφείλει να δείξει αύριο ότι δεν φοβάται, ότι θέλει το ματς και ότι μπήκε να το πάρει. Γιατί μην ξεχνάμε, η ΑΕΚ έχοντας στην πλάτη το -8 δεν έχει πολλά περιθώρια. Και αύριο μόνο η νίκη της κάνει σε βαθμολογικό επίπεδο.

Οι 4 φάσεις

Το ποδόσφαιρο έχει 4 φάσεις που δείχνεις εκεί ότι μπορείς να πάρεις το παιχνίδι και ότι πραγματικά έχεις τύχη. Έτσι τουλάχιστον το αναλύουν οι ειδικοί, οι προπονητές. Η φάση της κατοχής μπάλας, η φάση της άμυνας και τα δύο transition. Αυτά απαιτούν συγκέντρωση και διάθεση, αν υπάρχουν αυτά έχεις μεγάλη τύχη να τα πάρεις. Και ο Μανόλο Χιμένεθ τα τελευταία 24ωρα στα Σπάτα έχει δουλέψει πολύ πάνω σε αυτές τις φάσεις.

Μεγάλο βάρος έχει πέσει στην άμυνα. Και λογικό και αναμενόμενο με το χάλι του προηγούμενου διμήνου. Αλλά η άμυνα δεν πρέπει να είναι ενεργή μόνο όταν αμύνεται. Όταν η ΑΕΚ έχει την μπάλα και επιτίθεται, η 4αδα πίσω δεν πρέπει απλά να παρακολουθεί και να περιμένει. Πρέπει ήδη να προετοιμάζεται για τις μπάλες που θα έρθουν και πού πιθανώς θα πάνε αυτές. Δηλαδή, να βλέπει την φάση και να διαβάζει για να προετοιμαστεί. Διότι η παθητικότητα της ΑΕΚ (σε άμυνα και επίθεση) και η απουσία συγκέντρωσης έχει ήδη πληρωθεί πολύ ακριβά.

Το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου και τα χαφ

Η δύναμη του ΟΣΦΠ είναι το κέντρο. Ειδικά με την ταυτόχρονη παρουσία Μπουχαλάκη, Καμαρά και Φορτούνη, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας του Εμβιλά. Η ΑΕΚ εδώ πρέπει να πιέσει πολύ και τα χαφ της να κάνουν πολλή δουλειά. Και σημείο κλειδί είναι το να μην προλάβει ο πρώτος χαφ που θα πάρει την μπάλα να γυρίσει μέτωπο προς την εστία της ΑΕΚ, γιατί θα έχει όλο το γήπεδο πιάτο. Οταν το κάνει αυτό ο Ολυμπιακός με τις ομάδες που παίζουν παθητικά, συνήθως βρίσκει τις φάσεις και τα γκολ που θέλει για να κερδίζει. Και όπως έχει δείξει μπαίνει πολύ δυνατά στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, όπου πιέζει πολύ και τα τρίγωνα μεσοεπιθετικά κάνουν εξαιρετική δουλειά με συνεχή κίνηση στα μεσοδιαστήματα άμυνας-κέντρου. Γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία ομάδα δουλεμένη, με ποιότητα, ίδιο προπονητή 3 χρόνια και ομοιογένεια στο χορτάρι. Οπότε ξεκινά πάντα με αβαντάζ στο χορτάρι.

Εγωισμός και ταλέντο

Για τις στατικές φάσεις η παρουσία του Λιβάι Γκαρσία στην 11αδα είναι κλειδί. Το έχουμε καταγράψει. Και στην επίθεση όταν εκτελεί, και στην άμυνα όταν είναι στο πρώτο δοκάρι και με το δυνατό άλμα του κόβει το πεδίο.

Η ΑΕΚ φέτος έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ που είναι ταλαντούχο και ποιοτικό μεσοεπιθετικά και στην άμυνα ακόμη ψάχνεται να «δέσει». Ο Μάσιμο Καρέρα δεν το κατάφερε αυτό, ο Μανόλο Χιμένεθ ήρθε να σώσει ότι σώζεται. Η άμυνα είναι κυρίως διάθεση-εγωισμός την ημέρα του ματς και δουλειά στις προπονήσεις. Η επίθεση είναι ξεκάθαρα ταλέντο και ποδοσφαιρική ευφυΐα μαζί με ρέντα.

Για να πάρεις αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη θες την ιδανικότερη αρμονική συνεργασία των δύο. Η ΑΕΚ προφανώς και έχει τύχη κόντρα στον Ολυμπιακό. Ειδικά μετά από αλλαγή προπονητή και όταν αυτός είναι ο Μανόλο Χιμένεθ και το συγκεκριμένο τιμ, περιμένω πολλά καλά στοιχεία να δω αύριο.

ΥΓ: Η καλή κριτική βοηθά. Ελπίζω τουλάχιστον. Και δεν θα σταματήσει από εμάς και από αυτό το site ποτέ. Ας αφήσουμε όμως την γκρίνια και την μιζέρια, και ας δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα στο κλαμπ. Ας μπει μία γραμμή επιτέλους και ας προχωρήσουμε. Για το κλαμπ άλλωστε κάνω μία ευχή. Να μεγαλώνει και να εξελίσσεται κάθε χρόνο. Να μην μένει στάσιμο σε κανένα τομέα. Και θαρρώ με το νέο γήπεδο, όλα αυτά θα προχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό.

ΥΓ1: Η περίπτωση Κώτσιρα είναι πολύ προχωρημένη. Είναι στο χέρι της ΑΕΚ να την τελειώσει άμεσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X