Αυτό που πρέπει να κάνει (επιτέλους) η ΑΕΚ

Αυτό που πρέπει να κάνει (επιτέλους) η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης σχολιάζει όλα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ με αφορμή τις αποχωρήσεις και τις μεταγραφές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ημερολόγιο δείχνει πλέον 30 Δεκεμβρίου του 2020 και εδώ είμαστε ξανά για να αναλωθούμε σε μία συζήτηση που πραγματικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Δυστυχώς η ΑΕΚ έχει κάνει ΛΑΘΟΣ και είναι αδιανόητο το ότι δεν κάνει τίποτα για να το διορθώσει. Πάει μάλιστα να το επαναλάβει ξανά και ενώ την έχει πατήσει τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Όποια γνώμη και αν έχει ο καθένας μας για τον Χιμένεθ και τον Κονέ, δεν έχει νόημα να τη συζητάμε. Όλοι έχουν επιχειρήματα είτε υπέρ, είτε κατά. Είτε για τον έναν, είτε για τον άλλο, είτε και για τους δύο. Τις αποφάσεις όμως στην ΑΕΚ τις παίρνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης και αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτός θα βρεθεί στο τέλος της ημέρας στο επίκεντρο της κριτικής.

Θα αργήσουν οι μεταγραφές

Όπως έγραψα στη «Live Sport» στο φύλλο της Τρίτης και έλεγα το μεσημέρι της ίδιας μέρας στον αέρα του «Ellada 94,3» μην περιμένετε άμεσα εξελίξεις στο θέμα των μεταγραφών. Αυτές θα αργήσουν. Όλα δείχνουν ότι θα πάμε μετά τις 10 Γενάρη. Και θα εξαρτηθούν πολλά και από άλλους παράγοντες. Από αυτούς των αποχωρήσεων, των αποδεσμεύσεων και των πωλήσεων. Η ΑΕΚ αριθμεί 33-35 παίκτες αν βάλουμε και τους τριτοτέταρτους γκολκίπερ. Από αυτούς αφαιρέστε τους Λάτσι (που παρά τα όσα ακούγαμε δεν έχει πάρει καμία ευκαιρία και δεδομένων των απαιτήσεων και των συνθηκών δύσκολα θα πάρει), Ραντόνια, Σιμάο, Σαμπανάτζοβιτς, Σαρδέλη, Μπότο (που θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γκόου Αχέντ Ινγκλς), Καρακλάιτς και Χριστόπουλο.

Αυτομάτως λοιπόν πέσαμε στους 26. Ο συγκεκριμένος αριθμός για έναν προπονητή είναι ικανοποιητικός. Όμως η ΑΕΚ τους προαναφερόμενους παίκτες δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τους εξελίξει. Και ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να τους εξελίξει αν τους κρατήσει στο ρόστερ της. Αντί λοιπόν να βρει ομάδα να τους δώσει δανεικούς, να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να «ψηθούν» τους κράτησε στα Σπάτα ένας θεός ξέρει γιατί. Το τι θα τους κάνει τον Ιανουάριο είναι κάτι που θα φανεί και θα κριθεί για αυτό στην πορεία.

Οι υπόλοιποι… 26

Πάμε τώρα στους υπόλοιπους 26. Αν ο οργανισμός ΑΕΚ, μετά από τον ενάμισι χρόνο του Ίλια Ίβιτς δεν έχει πάρει αποφάσεις για το ρόστερ, τότε μιλάμε για «εγκληματική αμέλεια». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βάσει των ευκαιριών που έχουν πάρει έχουν κλωτσήσει την ευκαιρία. Αν η ΑΕΚ δεν ξέρει τη δεδομένη χρονική στιγμή αν της κάνουν παίκτες όπως ο Παουλίνιο, ο Βασιλαντωνόπουλος, ο Αλμπάνης τα συμβόλαια των οποίων λήγουν μάλιστα το καλοκαίρι, οπότε μία διαδικασία «διαζυγίου» είναι πιο εύκολη, τότε ζήτω που… καήκαμε.

Δηλαδή θα πρέπει να περιμένει η ΑΕΚ ως οργανισμός από τον Χιμένεθ και τον Κονέ να αξιολογήσει τον «Χ» ποδοσφαιριστή που έχει μία διαδρομή διετίας, ή τριετίας; Η ΑΕΚ ως οργανισμός δεν ξέρει τι μπορεί να προσφέρει ο Σβάρνας; Τι μπορεί να περιμένει από τον Ολιβέιρα και τον Λιβάια που επίσης λήγουν τα συμβόλαιά τους και μία μέρα πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν με όποια ομάδα θέλουν, δεν έχει αποτέλεσμα στην όποια κουβέντα έχει ή δεν έχει κάνει μαζί τους;

Το έχω ξαναπεί ότι δε με απασχολεί αν η ΑΕΚ δώσει 3 εκατ. ευρώ για να πάρει έναν παίκτη όπως ο Λιβάι ή δώσει 1 εκατ. ευρώ για να υπογράψει έναν παίκτη όπως ο Ολιβέιρα ελεύθερο. Ούτε με νοιάζει αν θα αγοράσει τον Χνιντ με 700 χιλιάρικα. Αυτό που πρέπει να απασχολεί την ΑΕΚ είναι να κάνει επιλογές που έχουν ορθά ποδοσφαιρικά κριτήρια.

Καταλαβαίνω ότι όταν έχεις τέσσερα δεξιά μπακ συν έναν δανεικό δεν μπορείς να πας να πάρει και… έκτο για βασικό. Αλλά δε γίνεται να μη βλέπεις ότι από αυτά τα δεξιά μπακ ούτε ένας δεν πλησιάζει τον… Γκάλο που είχες τη χρονιά του πρωταθλήματος με συμβόλαιο 150 χιλιάδων. Δεν είναι τα λεφτά η ουσία. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν είναι. Οι σωστές αποφάσεις είναι.

Θέλετε ένα ακόμα παράδειγμα; Η ΑΕΚ έχει δύο γκολκίπερ. Τον Τσιντώτα και τον Αθανασιάδη. Ο ένας είναι στον τέταρτο χρόνο του στην ΑΕΚ και ο άλλος στον δεύτερο, όπου έχει παίξει ένα (!) ματς, στο οποίο μάλιστα τα έκανε μούσκεμα. Με αυτή τη διαχείριση δεν μπορείς να κάνεις σωστή αξιολόγηση.

Έχει αποφασίσει η ΑΕΚ αν της κάνουν αυτοί οι δύο γκολκίπερ ή πάει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Διότι αυτό δείχνει. Αυτά τα παιδιά δουλεύουν με τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη. Έχει ζητήσει η ΑΕΚ μία έκθεση από τον προπονητή τερματοφυλάκων; Έχει διαπιστώσει που «πονάνε»; Έχουν καθίσει να δουλέψουν έξτρα για να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους; Να κάτσουν μία δύο ώρες μετά την προπόνηση να κάνουν έξτρα δουλειά στις απομακρύνσεις με τα πόδια για να μη στέλνουν τη μπάλα στους αντιπάλους ή πλάγιο ακόμα και σε εύκολες φάσεις.

Θέλετε ένα ακόμα παράδειγμα; Ο Μπακάκης είναι ένας από τους πολύ καλούς αμυντικούς του πρωταθλήματος. Διέπρεψε μάλιστα και ως στόπερ επί Χιμένεθ. Ποια είναι η θέση του όμως; Δεξί μπακ χαφ. Η φετινή είναι η 7η σεζόν του στην ΑΕΚ. Πόσες φορές κάθισε μετά την προπόνηση να δουλέψει στις σέντρες σε κίνηση; Αυτός για την πάρτη του. Όχι για μένα ή για τον κόσμο. Για να βελτιώσει τις αδυναμίες του που τις αναγνωρίζει και ένα παιδί 10 χρονών.

Και για να μη νομίζετε ότι πιάνουμε μόνο τους παίκτες που θεωρούνται μικρά «ψάρια». Ας πιάσουμε και έναν αγαπημένο μου. Τον Λιβάια. Πως γίνεται κάθε φορά που υπάρχει διακοπή πάντα κάτι να συμβαίνει και να έρχεται είτε με καθυστέρηση είτε την επόμενη; Πως γίνεται ολόκληρη ΑΕΚ να σέρνεται εδώ και τέσσερις μήνες από το πότε θα αποφασίσει ο Κροάτης να απαντήσει στο αν δέχεται ή όχι την πρότασή της; Για πόσο θα ζούμε αυτό το γαϊτανάκι;

Που είναι ο επαγγελματισμός και η νοοτροπία νικητή όλων αυτών που σηκώθηκαν και έφυγαν μετά το κάζο με το Βόλο και πήγαν στις πατρίδες τους για τα Χριστούγεννα και δεν ήταν συνεπείς στο ραντεβού της επιστροφής; Διότι κύριοι, όταν αγωνίζεστε στην ΑΕΚ δεν έχετε μόνο δικαιώματα. Έχετε και υποχρεώσεις.

Είχατε λοιπόν την υποχρέωση να είστε εγκαίρως πίσω και δεν ήσασταν. Και όπως στραβώνετε όταν σας κάνουν κριτική και θέλετε τα χρήματά σας στην ώρα σας και χωρίς haircut λόγω covid, χρήματα που άλλος κόσμος δε θα δει ποτέ στη ζωή του, φροντίστε να είστε άψογοι επαγγελματίες και να σέβεστε και τη φανέλα που φοράτε και τον κόσμο της ομάδας.

ΥΓ: Για το θέμα του Τεχνικού Διευθυντή επειδή μου στέλνετε συνεχώς inbox. Όλοι κρίνονται από το έργο τους. Στον Παναγιώτη Κονέ δόθηκε μια ευκαιρία που πιθανότατα ο Δημήτρης Μελισσανίδης να μην έδινε σε κάποιον άλλον αν ήθελε να στελεχώσει την AEGEAN για παράδειγμα. Είναι προτιμότερο ωστόσο να έχεις έναν άνθρωπο μέσα από την ΑΕΚ από το να φέρεις κάποιον απέξω που δεν έχει ιδέα για την αξία αυτών των τριών γραμμάτων.

Ως Τεχνικό Διευθυντή λοιπόν θα τον κρίνω στην πορεία. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να δώσει ο ίδιος το στίγμα του. Μέσω μία παρουσίασης, ή μίας συνέντευξης για να εξηγήσει ο ίδιος τι θέλει να κάνει. Να μιλήσει και να μας πει τι έχει στο κεφάλι του. Να μάθουν όλοι τι θέλει να αλλάξει. Γιατί καλά τα τετ α τετ, καλή η απλή καθημερινότητα, καλό είναι να βρίσκεται κάποιος κοντά στους παίκτες, όμως πάνω από όλους αυτούς, είναι η ΑΕΚ. Και η ουσία είναι ότι χρειάζονται άμεσα κομβικές αποφάσεις για να πάει η ομάδα προς το καλύτερο και όχι να βαλτώσει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X