Η ΑΕΚ αγκομαχάει και πρέπει να ξαναβρεί την ισορροπία της

Η ΑΕΚ αγκομαχάει και πρέπει να ξαναβρεί την ισορροπία της
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει τα αίτια της ήττας από το Λαύριο και γιατί η ΑΕΚ έχει απορρυθμιστεί

Το πράγμα φαινόταν εδώ και καιρό, αφού όπως είχαμε τονίσει και σε προηγούμενα μπλογκ η ΑΕΚ κέρδιζε αλλά το παιχνίδι της είχε αλλοιωθεί και ήταν εμφανές πως έχανε λάδια. Τελικά ήρθε η πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα από την πολύ καλή και φορμαρισμένη ομάδα του Λαυρίου που ανέδειξε όλα τα προβλήματα της ΑΕΚ από την επανέναρξη μέχρι τώρα.

Ανισορροπία

Το Λαύριο είναι μια πολύ αθλητική ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι, να παίρνει το ριμπάουντ και να τρέχει στον αιφνιδιασμό, δηλαδή όλα τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ΑΕΚ. Για να μπορέσει η Ένωση να επιβάλει το παιχνίδι της, θα έπρεπε να είναι πολύ συγκεντρωμένη, να παίζει σε υψηλές εντάσεις στην άμυνα και να μην χάνει τις μονομαχίες. Δυστυχώς εκτός από ένα πεντάλεπτο στο δεύτερο δεκάλεπτο αυτό δεν έγινε σε κανένα σημείο του αγώνα αφού το Λαύριο ήλεγχε το ματς στην μεγαλύτερη διάρκεια του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μέχρι την πρωτοχρονιά να έπαιζαν το παιχνίδι αυτό, η ΑΕΚ δεν θα το γύριζε ποτέ και αυτό ήταν ξεκάθαρο γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε.

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον, εκτός από την άμυνα που ξέραμε ότι είχε πρόβλημα η ομάδα, παρουσιάζεται πρόβλημα και στην επίθεση που τέλος πάντων σκόραρε παραπάνω πόντους από όσους δεχόταν. Η απουσία των Λοτζέσκι-Σλότερ έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανισορροπία σε άμυνα και επίθεση και έχει απορρυθμίσει κάθε λειτουργία της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την διακοπή η ΑΕΚ είχε 22+ ασιστ σε κάθε ματς και τώρα έχει πέσει δραματικά στις 15 ενώ και τα λάθη της ανέβηκαν. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί να φέρει εύκολους πόντους όταν βγαίνει από το γήπεδο ο Λάνγκφορντ, ενώ ακόμα και όταν παίζει, οι μηδαμινές απειλές από τους περιφερειακούς παίκτες γύρω του, κάνουν την άμυνα να επικεντρώνεται πάνω του και  να πρέπει να ματώσει για να σκοράρει παίρνοντας και κακά σουτ. Είναι δεδομένο ότι με Ζήση, Κατσίβελη, Γιάνκοβιτς καμία άμυνα δεν νιώθει απειλή οπότε μπορεί πολύ εύκολα να κλείσει την ρακέτα της και να βγάλει το λάδι στον Λάνγκφορντ. Είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο λείπουν οι 11 περίπου πόντοι του Λοτζέσκι αλλά και ο φόβος που προκαλεί στην αντίπαλη άμυνα που δεν της επιτρέπει να δώσει βοήθειες.

Στο χθεσινό ματς με την άμυνα του Λαυρίου προσαρμοσμένη πάνω στο Λάνγκφορντ, ο Μορέιρα βρήκε σημαντικό χώρο μέσα στην ρακέτα για δράσει, αφού όπως έχουμε πει επιθετικά έχει πολύ ποιοτικά αγγίγματα μέσα στην ρακέτα και μπορεί να τελειώνει εύκολα τις φάσεις. Το κακό ήταν όμως ότι ήταν μόνος του, αφού κανένας άλλος παίκτης δεν έκανε ένα βήμα μπροστά να τον βοηθήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μορέιρα με τον Λάνγκφορντ πέτυχαν τους 50 από τους 70 πόντους της ΑΕΚ, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που μας είχε δείξει πριν την διακοπή που είχε 5-6 παίκτες με διψήφια νούμερα.

Η άμυνα παραπαίει

Αμυντικά είχε που είχε προβλήματα η ομάδα, ήρθαν και οι γρήγοροι και ευέλικτοι κοντοί του Λαυρίου να τα αναδείξουν ακόμα παραπάνω. Απλά για να ξεκαθαρίσουμε κάτι δεν φταίει μόνο η έλλειψη αθλητικότητας αλλά και η έλλειψη συγκέντρωσης και έντασης. Δηλαδή όταν ξέρεις ότι ο Μουράτος κατά 90% μπορεί να κάνει μόνο drive γιατί δεν μπορεί να σουτάρει και του δίνεις τον διάδρομο να κάνει drive ενώ αργότερα του κάνεις 3 φάουλ στην σέντρα και ενώ είναι με πλάτη στο καλάθι που τον στέλνουν στις βολές, δεν είναι θέμα ικανοτήτων αλλά θέμα συγκέντρωσης. Η ΑΕΚ έχασε όλες της ένας εναντίον ενός μονομαχίες με τους παίκτες του Λαυρίου που όποτε ήθελαν προσπερνούσαν τον προσωπικό τους αντίπαλο και εκτελούσαν με τον Μορέιρα να είναι ο μόνος που έκοψε σουτ και έκανε αισθητή την παρουσία του και στην άμυνα πράγμα που δεν μας έχει συνηθίσει.

Σε κακό φεγγάρι

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε περίοδο ντεφορμαρίσματος, αφού εκτός από την συνολική λειτουργία της σε άμυνα και επίθεση που έχει θέματα, πολλοί παίκτες εμφανίζονται σε κακό φεγγάρι κάτι που συμβάλει ώστε η εικόνα να είναι χειρότερη. Ο Ζήσης είναι πολύ κακός ακόμα και σε αυτά που μπορεί να κάνει καλά, ο Γιάνκοβιτς μπορεί να παλεύει αλλά είναι αρνητικός τελευταίες εβδομάδες ενώ και επιθετικά είναι αδύναμος κρίκος. Ο Κατσίβελης ενώ πάντα αλλάζει την εικόνα της ΑΕΚ όταν έρχεται από τον πάγκο, δεν μπορεί μόνος του να τραβήξει την ομάδα, ενώ και ο Γκίκας παρόλο το καλό του ξεκίνημα μετά την διακοπή είναι αγνώριστος, επηρεασμένος από την πτώση όλης της ομάδας. Ο Ματσιούλις που είναι από τους παίκτες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση αυτό το καιρό ήταν πολύ άστοχος, ενώ και ο Χρυσικόπουλος μετά την επιστροφή του είναι ή του ύψους ή του βάθους. Συμπερασματικά λοιπόν με 1,5 παίκτη να παίζει καλά και με 2/13 τρίποντα και 20/30 βολές δεν θέλει πολύ να καταλάβεις ότι αυτό το ματς δεν γινόταν να το κερδίσει η ΑΕΚ.

Ανασύνταξη

Μπορεί η ΑΕΚ να έχασε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, μετά από 21 σερί νίκες, αλλά πιο σημαντικό είναι από εδώ και πέρα να βελτιώσει την εικόνα της γιατί τον Ιανουάριο έχει πολύ κρίσιμα παιχνίδια που θα καθορίσουν πολλά για την πορεία της στην Ευρώπη και το πρωτάθλημα. Λόγω απουσιών οι χρόνοι των παικτών έχουν αλλάξει, κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν παραπάνω πράγματα από αυτά που μπορούν, το ροτέισον έχει προβλήματα και όλα αυτά συντελούν στο να έχει η ΑΕΚ αυτήν την προβληματική εικόνα. Στο χέρι τους είναι να το αλλάξουν και να επιστρέψουν στις καλές εμφανίσεις.

ΥΓ. Επειδή πολλοί αναρωτιούνται για τον Κίνγκσλει και για ποιο λόγο παίζει τόσο λίγο, θα πω ότι τον παίκτη τον ξέρουμε εδώ και χρόνια δεν θα τον μάθουμε τώρα, ξέρουμε τι μπορεί να κάνει και ήταν μια σωστή μεταγραφή για την ΑΕΚ. Το ότι τακτικά, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσαρμοστεί είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί εν όψει της συνέχειας.

ΥΓ2. Καλή χρονιά να έχετε όλοι με υγεία σε εσάς και τις οικογένειες σας, τα λέμε ξανά του χρόνου.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X