Οταν η ΑΕΚ έπαιζε μπάλα τα Χριστούγεννα

Ανατριχίλα: Το κέρινο ομοίωμα του Κώστα Νεστορίδη για το μουσείο της ΑΕΚ (VIDEO)

Χριστούγεννα και ποδόσφαιρο δεν πάνε μαζί, εκτός κι αν ζεις στην Αγγλία. Για τους μεγαλύτερους, ήταν θεσμός μέχρι και το 1961 το Κύπελλο Χριστουγέννων

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στη σύγχρονη εποχή, είναι σχεδόν δεδομένο πως στις μέρες των Χριστουγέννων δεν υπάρχει η παραμικρή αγωνιστική δράση. Αλλά πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως αυτές τις μέρες θα διεξάγονταν παιχνίδια και μάλιστα ανάμεσα στην ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Για τους περισσότερους στις μέρες μας αυτό μοιάζει με επιστημονική φαντασία. Ωστόσο, αποτελούσε μια πραγματικότητα που έφερε τον τίτλο Κύπελλο Χριστουγέννων και αποτέλεσε θεσμό από το 1943 μέχρι το 1961.

Ηταν άλλες εποχές. Τότε που η σύμπραξη της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από το 1927 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 συγκροτούσαν το περίφημο ΠΟΚ, δηλαδή τον Ποδοσφαιρικό Ομιλο Κέντρου. Ομιλος που προέκυψε όταν ο Ολυμπιακός ήρθε σε κόντρα με την ΕΠΟ και αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από αυτό και οι άλλες δύο μεγάλες ομάδες. Από τότε, υπήρχαν συχνά πυκνά τέτοιες αναμετρήσεις. Αρχικά το κύπελλο πόλεων (Αθήνα – Πειραιά), έπειτα το κύπελλο Πάσχα και εν τέλει το κύπελλο Χριστουγέννων.

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1943 με έδρα το γήπεδο της Λεωφόρου και τελική νικήτρια την ΑΕΚ. Διήρκεσε από ανήμερα των Χριστουγέννων, με το 5-2 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, και συνεχίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου με δύο νίκες της Ενωσης (2-1 τον Παναθηναϊκό και 1-0 τον Ολυμπιακό) που της χάρισαν το τρόπαιο.

Το ίδιο συνέβη και το 1946, όταν οι αγώνες ήταν διπλοί (στην έδρα κάθε ομάδας, αν και η ΑΕΚ χρησιμοποίησε για εισπρακτικούς λόγους τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αφού η Νέα Φιλαδέλφεια της δεν είχε ακόμα εξέδρες). Νέος θρίαμβος της ΑΕΚ με δύο νίκες (3-0 τον Ολυμπιακό και 3-0 τον Παναθηναϊκό) μία ισοπαλία (1-1 στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό) και μία ήττα (3-2 από τον Παναθηναϊκό) που απέδειξε έτσι ότι η ομάδα που διέθετε προπολεμικά, θα είχε σαρώσει τα πάντα τη δεκαετία του ’40, αν δεν είχε έρθει ο Πόλεμος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ως το 1960 και την ίδρυση της Α’ Εθνικής που ατόνησε το ενδιαφέρον για τέτοιες εκδηλώσεις, η ΑΕΚ κατέκτησε άλλη μία φορά τη διοργάνωση. Ηταν το 1957, όταν είχε αποφασιστεί να διευρυνθεί και με κλήσεις ομάδων του εξωτερικού και συγκεκριμένα της σπουδαίας εκείνα τα χρόνια Ραπίντ Βιέννης. Και οι τέσσερις ομάδες τερμάτισαν με μία νίκη, μια ισοπαλία και μία ήττα και η ΑΕΚ κατέκτησε το τουρνουά στη διαφορά τερμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X