Ενα «κτύπημα», ξεχασμένο εντελώς

Ενα «κτύπημα», ξεχασμένο εντελώς
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι την παράμετρο των επιπτώσεων που έχει αφήσει στην ΑΕΚ, το κτύπημα του κορονοϊού

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξεκινώ με το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ. Η ΑΕΚ δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο από το να «κερδίσει» λίγο χρόνο, στην προσπάθεια που κάνει για να αναστρέψει την αγωνιστική της εικόνα και την κατάσταση. Και ο χρόνος που κέρδισε είναι λίγος, διότι στις 3 του Γενάρη πηγαίνει πάλι για να αντιμετωπίσει τον ΟΣΦΠ και με την ίδια συνθήκη. Αν κερδίσει πλησιάζει στους τρεις βαθμούς την κορυφή, αν χάσει πάει στους εννέα. Μέχρι τότε, έχει πολύ ενδιαφέρον και τεράστια σημασία, η δουλειά που θα γίνεται και στα Σπάτα και στα γραφεία της ΠΑΕ.

Τώρα θα πάω σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Άκουσα τον προπονητή του ΠΑΟ, να λέει πως ο αδελφός του έχει προσβληθεί από κορονοϊό και είναι «ένας άλλος άνθρωπος». Άκουσα τον προπονητή του ΟΣΦΠ, να υποστηρίζει πως αν δεν είχαμε τα κρούσματα από τον κορονοϊό, «θα ήμασταν πολύ καλύτεροι». Θυμίζω πως ο Χασάν και ο Μπρούνο, λόγω επιπλοκών από τον ιό, ακόμα δεν έχουν μπει ξανά σε προπονήσεις και είναι ακόμα άγνωστο το πότε και πως θα μπουν. Ενώ ο Καμαρά μετά τον κορονοϊό είναι άλλος παίκτης και στο ντέρμπι της Τετάρτης δεν ξεκίνησε καθώς δεν αντέχει ολόκληρο 90άλεπτο.

Η ΑΕΚ στις αρχές του Νοέμβρη, κτυπήθηκε από τον κορονοϊό. Κτυπήθηκε πιο δυνατά από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Συνολικά 21 κρούσματα είχε μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και παραπάνω από τα μισά εξ αυτών, ήταν σε ποδοσφαιριστές. Ευτυχώς όλοι τους, ποδοσφαιριστές και μη, ξεπέρασαν αυτή την περιπέτεια χωρίς καθόλου επιπλοκές και επέστρεψαν υγιέστατοι στα πόστα τους και στις προπονήσεις. Αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία, απ’ οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο για έναν ποδοσφαιριστή που περνάει αυτή την περιπέτεια του κορονοϊού, μετά από το πρώτιστο που είναι να την περάσει χωρίς επιπλοκές και να επιστρέψει υγιείς, έχει σημασία και η αγωνιστική κατάσταση που θα βρεθεί μετά. Και πιστέψτε με, δεν είναι εύκολο για κανέναν παίκτη, να αποκτήσει και πάλι γρήγορα την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν απ’ αυτό το καταραμένο πράγμα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που πέρασαν τον Νοέμβρη από την περιπέτεια του κορονοϊού, είναι επηρεασμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σας φέρνω μόνο δυο παραδείγματα. Πρώτο. Ο Γέβχεν Σάκχοφ. Πριν προσβληθεί από τον ιό, ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι. Κυρίως ήταν απ’ αυτούς που ήταν ακούραστος, έδειχνε να είναι παντού μέσα στο γήπεδο και να «καταπίνει» χιλιόμετρα. Μόλις επέστρεψε, δείχνει άλλος παίκτης. Εμφανώς του λείπουν οι αντοχές που είχε και αυτό επηρεάζει συνολικά το παιχνίδι του. Έχει φτάσει στο σημείο ο Καρέρα, να μην τον ξεκινάει καν βασικό σε κάποια ματς, όπως το ντέρμπι.

Παράδειγμα δεύτερο. Ο Πέτρος Μάνταλος. Μπορεί να κουβεντιάζουμε πως δεν ήταν καλός την περασμένη Τετάρτη σ’ ένα ακόμα ντέρμπι. Και φυσικά υπάρχει βάση σ’ αυτή την κουβέντα. Όμως η αλήθεια είναι πως ο Μάνταλος, από τότε που επέστρεψε μετά τον κορονοϊό, δεν έχει κάνει ούτε ένα καλό παιχνίδι. Ούτε ένα. Κι όλο αυτό την στιγμή που, πριν από την περιπέτεια με τον ιό, ακόμα και οι πιο ορκισμένοι επικριτές του Μάνταλου, είχαν παραδεχθεί πως ήταν ο πιο κομβικός παίκτης στα φετινά ματς της ΑΕΚ. Από πιο πολύτιμος, έγινε σχεδόν εξαφανισμένος και το μόνο που μεσολάβησε, ήταν η περιπέτεια με τον ιό.

Υπάρχει μάλιστα μια χαρακτηριστική φωτογραφία από το παιχνίδι με την Λέστερ στην Αγγλία, που ο Μάνταλος σε μια διακοπή του ματς, πιάνει τον λαιμό του και προφανώς μετράει τους σφυγμούς του. Κάτι που φυσιολογικό δεν το λες και φανερώνει πως αισθάνεται πως το κορμί του δεν ακολουθεί. Και βεβαίως ο Μάνταλος και ο Σάκχοφ, είναι ίσως τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, διότι πριν από τον κορονοϊό ήταν στο ζενίθ, ως αφορά την αγωνιστική τους εικόνα και μετά έπεσαν στο ναδίρ. Σίγουρα ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την αγωνιστική κατάσταση και των υπόλοιπων παιδιών της ΑΕΚ, που πέρασαν αυτή την περιπέτεια.

Φυσικά όλο αυτό δεν αποτελεί καμία δικαιολογία για τις πολύ κακές εμφανίσεις της ομάδας, που οδήγησαν στην αγωνιστική κρίση. Άλλωστε, για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν το έχει αναφέρει κανείς. Ούτε ο Καρέρα, ούτε οι ποδοσφαιριστές που το βίωσαν και το βιώνουν. Ουδείς. Ούτε υπαινιγμός δεν έχει γίνει από κανέναν, παρότι είναι θέμα το οποίο οι άνθρωποι της ΑΕΚ το γνωρίζουν καλά και φυσικά το παρακολουθούν με ειδικούς και συνεχόμενες εξετάσεις. Και πιστέψτε με, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία στα συνεχόμενα στραβά αποτελέσματα, διότι βάση θα είχε. Αλλά δεν το έκανε κανείς. Ούτε καν το άφησε κάποιος να εννοηθεί πως τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Το ξαναγράφω για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Προφανώς και η ΑΕΚ έχει ένα σωρό αγωνιστικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λύσει ο Καρέρα στα Σπάτα. Δεδομένα έχει και ελλείψεις στην αμυντική της γραμμή. Και όλα αυτά οδήγησαν στην αγωνιστική κρίση και στα στραβά αποτελέσματα. Ωστόσο από την άλλη μεριά, είναι άλλο πράγμα να μην χρησιμοποιείται ως δικαιολογία το πόσο έχει επηρεάσει παίκτες η περιπέτεια του κορονοϊού και άλλο πράγμα να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί. Διότι συνέβη και συμβαίνει. Και έχει την σημασία του.

Προφανώς ο χρόνος δουλεύει υπέρ όλων αυτών των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναβρούν την καλή αγωνιστική τους κατάσταση. Αλλά να ξέρετε πως όχι μόνο οι επιστήμονες της ΑΕΚ, αλλά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ακόμα το ψάχνει για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ιός. Και καλές είναι όλες οι ποδοσφαιρικές κουβέντες που κάνουμε και έχουν την σημασία τους. Όμως θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, πως όλη αυτή η ιστορία με τον Covid, ούτε ήταν, ούτε είναι τόσο απλή. Έχει αλλάξει τις ζωές μας και έχει επηρεάσει περισσότερο απ’ όσα φανταζόμαστε και το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο στο επίπεδο της απουσίας του κόσμου από τις κερκίδες, ή της υποχρεωτικής καραντίνας (επομένως και απουσίας από ματς) όσων παικτών έχουν προσβληθεί .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X