Στην ΑΕΚ ποτέ δεν έψαξαν για δικαιολογίες

Στην ΑΕΚ ποτέ δεν έψαξαν για δικαιολογίες
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το αποτέλεσμα και τον απόηχο...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα μεγάλο ματς εντός έδρας και αυτό δεν είναι καλό. Η «Ένωση» χρειαζόταν τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό για να μείνει ««ζωντανή». Η ισοπαλία απλά αποδεικνύει πως βάσει του αποτελέσματος υπάρχει αποτυχία. Για μένα όμως το βασικό ζητούμενο είναι το πως θες να διαβάσεις το ματς και την εικόνα της ΑΕΚ.

Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα παρατάχθηκε με πλάνο να μη δεχθεί γκολ και να χτυπήσει στην κόντρα. Μπήκε συγκεντρωμένη, ο Καρέρα φρόντισε να δουλέψει περισσότερο και η επιστροφή των Τσιγκρίνσκι, Σιμόες και Γκαρσία άλλαξαν την εικόνα της ομάδας. Η άμυνα ελβετικό τυρί των προηγούμενων αγώνων και η συνολική ανασταλτική λειτουργία ήταν καλύτερη. Η νοοτροπία και η συμπεριφορά των «κιτρινόμαυρων» διαφορετική. Και αναρωτιέσαι τελικά, αν ήταν έτσι με τη Ζόρια, με τον Παναθηναϊκό και με τον Απόλλωνα δε θα ήταν καλύτερα όλα. Με την απορία θα μείνουμε…

Η διαφορά που φέρνει στην ΑΕΚ ο Τσιγκρίνσκι

Ο Τσιγκρίνσκι είναι ένα στόπερ που ξέρει μπάλα και βγαίνει πρώτος σε αυτή. Ξέρει να καθοδηγεί και δίπλα του βελτιώνονται όλοι. Ο Σβάρνας και ο Χνιντ δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Για αυτό και χρειάζεται η ομάδα ένα ακόμα στόπερ για βασικό. Γιατί τον «καυτό» Γενάρη με τα πολλά ματς, ο Τσιγκρίνσκι δύσκολα θα είναι «παρών» σε όλα. Και κάτι τελευταίο. Όταν ο Νέστα, ο Μαλντίνι, ο Καναβάρο, ο Φέρντιναντ, ο Βίντιτς, ο Μπαρέζι, ο Μανωλάς έδιωχναν τη μπάλα στο… διάολο για να μην κάνει φάσεις ο αντίπαλος, δε γίνεται ο Νεντελτσιάρου (και ο κάθε στόπερ) να κάνει ντρίμπλες έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Ο Σιμόες δε γίνεται να μην παίζει στα ντέρμπι. Ξέρει τι είναι ΑΕΚ, νιώθει τη φανέλα και το βάρος της. Μαρκάρει και τρέχει ασταμάτητα. Και φέτος σκοράρει κιόλας. Τεράστια υπόθεση. Δε θα υπενθυμίσω τι έγραφαν οι άμπαλοι για τον Πορτογάλο, αλλά δε νοείται να δούμε ξανά σε σημαντικό ματς την ΑΕΚ χωρίς τον vice captain. Ας μένει έξω ένας εκ των Σάκχοφ, Κρστίτσιτς, ή Μάνταλου, αλλά «κόφτης» πρέπει να είναι ο Σιμόες και μπροστά του βλέπουμε.

Ο Γκαρσία κάνει όσα δεν κάνουν οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά στον Γκαρσία, είδαμε έναν παίκτη να κάνει όσα δεν έκαναν πολλοί άλλοι συγκεντρωτικά. Τακτικά σχεδόν άψογος. Μόνο σε μία φάση έχασε τον Χολέμπας. Βοηθούσε τον Μπακάκη, και έκανε φάουλ για να μη φάμε γρήγορες αντεπιθέσεις. Στις στατικές φάσεις δε έδωσε ρεσιτάλ. Είναι ο παίκτης που έχει «καθαρίσει» τα τρία από τα τέσσερα κόρνερ που κέρδισε ο Ολυμπιακός, κερδίζοντας κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις κεφαλιές που κέρδισε με τη μπάλα ψηλά ενώ παιζόταν αγώνας θα εντυπωσιαστεί. Το άλμα του είναι εξαιρετικό και ακόμα και σταματημένος βοηθάει αφάνταστα την ομάδα.

Στα επιθετικά «στημένα» δε έδωσε ρεσιτάλ. Στο πρώτο κόρνερ που εκτελεί η ΑΕΚ απειλεί με την προσπάθεια κεφαλιάς του Ανσαριφάρντ και την απομάκρυνση της τελευταίας στιγμής του Ραφίνια. Στο δεύτερο λίγο έλειψε να σκοράρει ξανά με απευθείας εκτέλεση όπως με τον Απόλλωνα. Με μία εκτέλεση φάουλ και κακή απομάκρυνση ο Κρστίτσιτς είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, αλλά δε σημάδεψε σωστά. Στο τρίτο του κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι, ο Νεντελτσιάρου δεν βρήκε όπως ήθελε την κεφαλιά και στο τέταρτο κόρνερ το οποίο εκτέλεσε με τον ίδιο τρόπο (στο δεύτερο δοκάρι) εξουδετέρωσε ξανά τον Σα και ο Σιμόες βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

Η μεγάλη κουβέντα για τον Λιβάγια

Από εκεί και πέρα επειδή μεγάλη κουβέντα έγινε για τον Λιβάγια. Αδιάφορος δεν ήταν. Έκανε όμως τη διαφορά; Όχι. Και όταν σε έναν παίκτη δίνεις 700 χιλιάρικα το χρόνο του τα δίνεις για να πάρει ένα τέτοιο ματς. Και δυστυχώς ένα τέτοιο παιχνίδι έχει να το πάρει στις πλάτες του εδώ και πολύ καιρό. Ειδικά ένα ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ωστόσο τακτικά ήταν πολύ καλός. Ο Ραφίνια δεν ξεμύτισε και ο Λόπες είχε θεωρητικά πιο εύκολο έργο, αφού δεν έτρωγε ντουμπλαρίσματα και overlap. Στην ΑΕΚ όμως δε φτάνει αυτό. Από τον Λιβάια περιμένει πολλά περισσότερα. Για το θέμα με τα γελάκια και το συμβόλαιο, θα σας παραπέμψω στο ρεπορτάζ του Enwsi.gr. Ούτε εμένα μου άρεσε η εικόνα, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει παντού. Συμφωνώ όμως πως όταν χάνει η ομάδα, σκέφτεσαι το ματς και μόνο και όχι ότι μαλ… σου έρθει στο κεφάλι. Επίσης ο Λιβάια δεν ήταν μόνος του. Είναι unfair να στοχοποιείται ο ένας όταν εμπλέκονται δύο.

Υπήρχαν και πράγματα που δεν μου άρεσαν καθόλου. Ο Τσιντώτας είχε τρεις καθοριστικές επεμβάσεις. Δε φταίει στο γκολ. Όμως πρέπει να δουλέψει με τη μπάλα στα πόδια. Είναι αδιανόητο ο γκολκίπερ της ΑΕΚ να δίνει ασίστ στους αντιπάλους. Και πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο στις εξόδους του. Η φανέλα με το νούμερο 1 έχει απαιτήσεις. Απαιτείται άμεση βελτίωση ή μεταγραφή και αλλαγή στην ιεραρχία των γκολκίπερ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο Μπακάκης ενώ στο πρώτο ημίχρονο είναι καλός ανασταλτικά και πήρε και μέτρα σε κάποιες φάσεις στο δεύτερο λες και κατέβασε το διακόπτη και εξαφανίστηκε. Τραγικά λάθη για βασικό μπακ της ΑΕΚ. Δεν είναι ότι συγκλίνει στη φάση του 0-1 αφήνοντας μόνο του τον Βρουσάι. Το ίδιο κάνει και αμέσως μετά σε δύο μάλιστα φάσεις! Δείχνει ότι πλέον στην ομάδα έχει πιάσει ταβάνι. Η καλύτερη λύση θα ήταν η πώληση. Η ΑΕΚ έχει τρία συν ένα δεξιά μπακ (Παουλίνιο, Βασιλαντωνόπουλο και Ραντόνια) και κανένας δεν κάνει έναν Μπορμπόκη ή έναν Κοπιτσή. Είναι υπεραπαραίτητη προϋπόθεση η απόκτηση ενός μπακ με ύψος που θα έχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Για το αριστερό άκρο ο Λόπες δεν πήγε άσχημα. Αλλά δε γίνεται σε μία τόσο εύκολη φάση να ξεχνιέσαι πίσω και να βγαίνεις με το πάσο σου. Απλά δε γίνεται. Επίσης πιστεύω ότι καλά έκανε ο Καρέρα και δεν έβαλε τον Μιτάι. Ένα λάθος να έκανε ο μικρός θα τον «έκαιγαν» στην πυρά με συνοπτικές διαδικασίες οι ξερόλες. Ας πάρει το χρόνο που πρέπει με το σωστό τρόπο και το μέλλον είναι δικό του.

Ο Καρέρα τα πήγε καλά, αλλά…

Πάμε και στον Καρέρα. Δούλεψε σωστά το ματς. Το προετοίμασε καλά. Έβαλε τους παίκτες με τη σωστή νοοτροπία στο γήπεδο (έπαιξε ρόλο και μία άλλη ομιλία, τα «γκάζια» που είχαν προηγηθεί και ο μονόδρομος πριν το ντέρμπι, αλλά τέλος πάντων). Είχε συμμετοχή και έβγαλε ένταση από τον πάγκο. Ωστόσο όφειλε να περιμένει τις αλλαγές του Μαρτίνς και να αντιδράσει πιο γρήγορα. Το τρικ με Καμαρά και Φορτούνη στην ίδια ενδεκάδα ο Μαρτίνς του το είχε κάνει στο ματς των play off στο ΟΑΚΑ. Έπρεπε να το περιμένει. Άργησε να παρέμβει και η ΑΕΚ το πλήρωσε. Ευτυχώς και με τις αλλαγές του, η ομάδα βρήκε το ένα από τα δύο γκολ που ήθελε και γλίτωσε τα χειρότερα. Διότι όλα θα ήταν χειρότερα σήμερα αν η ΑΕΚ το βράδυ της Τετάρτης είχε ηττηθεί.

Τουλάχιστον τώρα είναι «ζωντανή». Φτάνει να κερδίσει το Βόλο και να μην «αυτοκτονήσει» όπως κάνει πριν τις γιορτές και μετά ακόμα και η ισοπαλία στο «Γ. Καραϊσκάκης» δε θα είναι άσχημο αποτέλεσμα. Φτάνει να υπάρξει ενίσχυση…

ΥΓ: Τελικά η υπερομάδα του αθώου λόγω… παραγραφής, δεν έκανε παρέλαση όπως μας έλεγαν. Είναι «θνητοί» και έχουν αδυναμίες. Το θέμα είναι πάντα τι θα κάνει η ΑΕΚ για να τους εκθέτει. Και οκτώ ματς χωρίς νίκη είναι πάρα πολλά. Είδατε όμως πόσο ωραία το είπαν το ποίημα από τη στιγμή που τελείωσε το ματς.

Βγήκε κάποιος Βρουσάι και μας είπε για την αποβολή του Σιμόες. Βεβαίως για το ότι ο Χολέμπας δεν πήρε κάρτα για τη μπουνιά στον Λιβάι Γκαρσία δεν μας είπε κάτι. Και αυτός ο τρομερός Ραφίνια. Μιλάμε για τον mr Μπούτια της Super League. Αυτός ο τύπος πιο πολύ κάνει επιδείξεις μηρών και διαμαρτύρεται στους διαιτητές παρά παίζει μπάλα… Τέλος πάντων.

Για τα ζεϊμπέκικα των Σεμέδο και Σισέ, η δικαιολογία ήταν ο αγωνιστικός χώρος. Όχι η πίεση των «κιτρινόμαυρων». Για το «Χ» με τη λήξη του ματς, έφταιγε το χωράφι του ΟΑΚΑ. Η δικαιολογία είναι πάντα στο στόμα. Αντίθετα στην ΑΕΚ κανένας δεν ψάχνει δικαιολογίες. Υπάρχει πάντα το ανάθεμα.

Άφησα για το τέλος τον οργανισμού του Ολυμπιακού. Είδε κόκκινη στον Σιμόες για τη φάση με τον Τιάγκο Σίλβα, πέναλτι του Σιμόες στον Εμβιλά στο πρώτο ημίχρονο και επιθετικό φάουλ του Σιμόες πάνω στον Εμβιλά και πάλι στη φάση του γκολ. Σκεπαστείτε παιδιά… θα κρυώσετε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X