Χειρότερη από την ήττα είναι η εμφάνιση και η νοοτροπία της ΑΕΚ

Χειρότερη από την ήττα είναι η εμφάνιση και η νοοτροπία της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την λανθασμένη νοοτροπία που μπήκε η ΑΕΚ στον αγώνα και γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει

Έφτασε λοιπόν η στιγμή για την πρώτη ήττα της ΑΕΚ στην φετινή σεζόν, απέναντι ίσως στην χειρότερη ομάδα του ομίλου, η οποία μέχρι χθες είχε ρεκορ 0-3. Σίγουρα η ΑΕΚ έκανε μια πολύ κακή εμφάνιση και έπαιξε κανονικό μπάσκετ για 10 λεπτά, τα οποία φυσικά δεν είναι αρκετά για να κερδίσεις τον οποιονδήποτε αντίπαλο σε αυτό το επίπεδο.

Παγκόσμιο ρεκόρ

Όπως έχω γράψει πολλές φορές μπορείς να καταλάβεις πως θα πάει το παιχνίδι από τον τρόπο που μπαίνουν οι παίκτες στο ξεκίνημα. Έτσι αντιλαμβάνεσαι πώς έχει προσεγγίσει η ομάδα τον αγώνα και με τι νοοτροπία έχουν μπει στο παρκέ. Βλέποντας τα πρώτα 13 λεπτά του χθεσινού αγώνα μπορώ να πω ότι η εικόνα της ΑΕΚ ήταν θλιβερή στον αμυντικό τομέα και πρέπει να έκανε κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ. Η ΑΕΚ είχε 0 αμυντικά ριμπάουντ μέχρι το 13ο λεπτό για τον απίθανο λόγο ότι οι παίκτες της Σολέ δεν είχαν αστοχήσει σε κανένα σουτ (ένα έχασαν στην λήξη του δεκαλέπτου που δεν είχε χρόνο για ριμπάουντ) και είχαν 14/15 σουτ.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς με τι συγκέντρωση και ένταση μπήκαν να παίξουν άμυνα κοιτώντας τους αντιπάλους τους να σκοράρουν με κάθε τρόπο (24 πόντους στο 1ο δεκάλεπτο). Μετά από ένα τάιμ άουτ που οι …ευχές του κόουτς ακούστηκαν μέχρι την Ελλάδα και με αλλαγές στο σχήμα αφού η είσοδος του Κατσίβελη και του Ρογκαβόπουλου έφεραν αμυντική σκληράδα σταμάτησε ο περίπατος στην άμυνα της ΑΕΚ και όπως πάντα συμβαίνει η ομάδα βρήκε ρυθμό από την άμυνα και στην επίθεση και γύρισε το ματς. Ο Μορέιρα δεν είχε αντίπαλο μέσα στην ρακέτα και όταν τροφοδοτήθηκε σωστά σκόραρε, ο Ρογκαβόπουλος ήταν πολύ σημαντικός σε άμυνα αλλά και επίθεση και η ΑΕΚ έδειχνε ότι πήρε τα ηνία του αγώνα και θα κέρδιζε εύκολα ή δύσκολα.

Τα λάθη του 3ου δεκαλέπτου

Το 3ο δεκάλεπτο συνεχίστηκε με την ΑΕΚ να ελέγχει το ματς έχοντας φτάσει στο σημείο να προηγείται με 8 πόντους αλλά να χάνει ευκαιρίες για να πάει την διαφορά σε διψήφιο νούμερο. Κάπου εκεί, ο κόουτς άρχισε τις αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα πριν την τελική ευθεία αλλά η πεντάδα που σχηματίστηκε ήταν ξεκάθαρα ατυχέστατη έμπνευση. Το σχήμα με Ζήση, Κατσίβελη, Γιάνκοβιτς Ματσιούλις Μόουζες δεν κατάφερε να βάλει … γκολ για 4 λεπτά και η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ με 60-59 μέχρι να επιστρέψουν οι βασικοί στην πεντάδα.

Βέβαια το μομέντουμ είχε επιστρέψει στην Σολέ, η ΑΕΚ έκανε πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση ώσπου να έρθει η κατάρρευση στα τελευταία 3 λεπτά που έγιναν όλα λάθος μετά τις χαμένες προσπάθειες του Λάνγκφορντ. Δεν κατάλαβα γιατί ο Ρογκαβόπουλος που ήταν ο πιο θετικός παίκτης της ΑΕΚ δεν ξαναέπαιξε όπως και γιατί δεν τροφοδοτήθηκε παραπάνω ο Μορέιρα στο τελευταίο δεκάλεπτο που δεν είχε αντίπαλο και η ομάδα εκτέλεσε τόσες επιθέσεις από την περιφέρεια.

Η νοοτροπία σημαντικότερη από την ήττα

Επειδή από εχθές έχω δει πολλά μηνύματα που μιλάνε για την ήττα και τι βαθμολογικό αντίκτυπο μπορεί να έχει, θα πω ότι κατά την γνώμη αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό ματς είναι η λανθασμένη νοοτροπία που μπήκε η ΑΕΚ στον αγώνα, αυτό το χαλαρό και μπλαζέ υφάκι που μετατρέπει τους αντιπάλους σε Λέικερς. Η ήττα κάποια στιγμή θα ερχόταν είτε εδώ είτε εκεί, δεν μπορείς να κερδίζεις συνέχεια, αλλά χάσε γιατί ο αντίπαλος ήταν καλύτερος έχοντας παίξει το παιχνίδι σου.

Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι λες και κάνεις βόλτα στο πάρκο και δώσεις δικαιώματα στους αντιπάλους να πιστέψουν ότι μπορούν να πάρουν κάτι από τον αγώνα, τότε και αυτοί θα το πάνε μέχρι το τέλος αφού βλέπουν ευκαιρία. Όλα αυτά έγιναν 3 μέρες μετά την νίκη της ΑΕΚ στο Ιβανώφειο, δηλαδή απέναντι σε μια ομάδα σχεδόν ισοδύναμη της Σολέ που όμως η σωστή προσέγγιση που είχε η ΑΕΚ στο αγώνα της έδωσε μια εύκολη νίκη. Άρα όταν βλέπουμε το Σάββατο η ΑΕΚ να μπαίνει απόλυτα συγκεντρωμένη και έτοιμη και την Τρίτη να πετάει αετό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην νοοτροπία της ομάδας και πώς αντιμετωπίζει όλα τα ματς.

Αγωνιστικά, υπάρχουν βέβαια οι απουσίες του Λοτζέσκι και του Σλότερ που είναι σημαντικές, αλλά όπως φάνηκε απέναντι στον Ηρακλή, αν η ομάδα είναι σοβαρή τις προσπερνάει γιατί έχει βαθύ ρόστερ οπότε δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν δικαιολογία για την χθεσινή ήττα.

Αφού η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία για να τελειώνει με την πρόκριση χθες, πλέον θα πρέπει να κάνει μία νίκη τουλάχιστον στα 2 επόμενα ματς από την καινούργια χρονιά για να περάσει αν και η σοβαρή ΑΕΚ μπορεί να κάνει το 2/2.

Η ανισορροπία λόγω απουσιών

Είναι ξεκάθαρο πλέον στο παιχνίδι της Ένωσης ότι η απουσία στην επίθεση του Λοτζέσκι και του Σλότερ στην άμυνα έχει αλλάξει πολλά στο παιχνίδι της ομάδας. Πλέον κάποιοι παίκτες αναγκάζονται να παίζουν περισσότερο και να ξεπερνάνε τον μέσο όρο συμμετοχής τους στο παρκέ, ενώ και όταν ο Λάνγκφορντ αποσύρεται δεν υπάρχει κάποιος άλλος παίκτης να προσφέρει τους εύκολους πόντους που έδινε ο Λοτζέσκι.

Στο προηγούμενο ματς το έκανε ο Χρυσικόπουλος με τον Μασιούλις, εχθές δεν μπόρεσαν και η ΑΕΚ σκόραρε μόλις 70 πόντους παρόλο που Μορέιρα-Λάνγκφορντ έβαλαν αυτούς που έπρεπε. Ο Λοτζέσκι είναι παίκτης που η παρουσία του και μόνο δημιουργεί καλύτερο spacing στην επίθεση καθώς δεν μπορεί η άμυνα να μην είναι κολλημένη πάνω του, ενώ και ο Σλότερ σου εξασφαλίζει ότι η ρακέτα δεν θα είναι αφύλακτη διάβαση. Μέχρι να επιστρέψουν, θα πρέπει η ομάδα να καλύψει τις απουσίες τους και να αφομοιώσει καλύτερα στο παιχνίδι της τον Μόουζες, ώστε να τελειώσει αναίμακτα τα ματς που απομένουν για φέτος.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X