Αλλα ζητήματα η ΑΕΚ, άλλα ο Ολυμπιακός

Αλλα ζητήματα η ΑΕΚ, άλλα ο Ολυμπιακός
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τις θεμελιώδεις διαφορές στο πως βαδίζουν οι δύο αντίπαλοι για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να μπει και να παίξει επιθετικά; Να προσέξει την άμυνα; Να βάλει τρεις στόπερ; Να βάλει τρία χαφ; Να παίξει καθαρό 4-2-3-1; Να σκεφτεί τα δικά της όπλα στην επίθεση και πως θα προβληματίσουν τον ΟΣΦΠ ή να σκεφτεί τα όπλα του ΟΣΦΠ; Ένα μίνι μάζεμα των συζητήσεων πριν το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ κάνω.

Ξέρετε ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις συζητήσεις. Όλοι ψάχνουν να βρουν πως θα πρέπει να είναι η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο ματς. Κανείς δεν σκέφτεται πως θα είναι ο ΟΣΦΠ. Γιατί; Γιατί ξέρουμε πως θα είναι ο ΟΣΦΠ. Παίζει το ίδιο πράγμα, έχει το συγκεκριμένο αγωνιστικό στυλ που έχει και το μόνο ερώτημα κάθε φορά είναι αν το τρίτο χαφ θα είναι πιο επιθετικογενές ή όχι.

Κανείς δεν ξέρει πως παίζει η ΑΕΚ

Η βασική προϋπόθεση για όλα τα ερωτήματα γύρω από την ΑΕΚ ενόψει αυτού του ματς, είναι πως κανείς δεν ξέρει τι είναι και πως παίζει η ΑΕΚ. Άρα όλοι έχουμε διαφορετικές ιδέες για το ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος να αγωνιστεί. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε μια ομάδα με συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, με συγκεκριμένο κορμό, με συγκεκριμένα ζητούμενα, που άντε ανάλογα με την δυσκολία του κάθε ματς να σκέφτεσαι λίγο για μια δυο θέσεις το πολύ στην ενδεκάδα.

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Για παράδειγμα θυμάμαι πως ο Μπάγεβιτς μόνο από την σεζόν που πήρε η ΑΕΚ το τρίτο πρωτάθλημα, είχε αρχίσει πλέον να μην προσαρμόζει κάτι ιδιαίτερο στα ντέρμπι. Έπαιζε η ΑΕΚ, όπως έπαιζε, με το στυλ παιχνιδιού που είχε καθιερώσει. Μέχρι τότε, θα θυμούνται οι παλαιότεροι την κουβέντα για το πόσους αμυντικογενείς είχε κατεβάσει πάλι και πόσο φοβόταν τα ντέρμπι κλπ.

Το πρόβλημα τώρα στην ΑΕΚ είναι πως ό,τι ισχύει ενόψει του ΟΣΦΠ, αρχίζει και ισχύει ενόψει και αρκετών άλλων ομάδων και τα ματς προσαρμογής αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Έτσι, για μια ακόμη φορά, τα ερωτήματα γύρω από την ΑΕΚ πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι, θα ταίριαζαν σε μια εντελώς νέα ομάδα, που ενδεχομένως τώρα μόλις ξεκίνησε την σεζόν κι ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για το προς τα που πάει. Από αυτά ισχύει μόνο το ό,τι δεν είμαστε σίγουροι προς τα που πάει. Δεν είναι αρχή της σεζόν και είναι μεν μια ομάδα με αρκετούς νέους παίκτες, αλλά ο αριθμός των αγώνων που έχει παίξει ήδη καθιστά προβληματικό το γεγονός πως ακόμη δεν ξέρουμε τι παίζει και ποιοι το υπηρετούν καλύτερα.

Μπαίνουν κι αυτά τα κομμάτια στο παζλ, που δίνει μια ξεκάθαρη ποδοσφαιρική εικόνα για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Από την μια πλευρά έχεις μια ομάδα που παραμονές ακόμη του αγώνα, δεν είναι σίγουρη που πρέπει να στηριχθεί και πως πρέπει να αξιοποιήσει αυτούς στους οποίους θα στηριχθεί. Από την άλλη μια άλλη ομάδα, που αυτά τα ζητήματα τα έχει λυμένα.

Συν και την ποιότητα που διαθέτει. Όλα αυτά μαζί φτιάχνουν μια πραγματικότητα που στα τελευταία ματς της ΑΕΚ με τον ΟΣΦΠ όλο και πιο συχνά αποτυπώνεται τελικά στο γήπεδο. Με αποτέλεσμα, να μειώνεται το περιθώριο για να μιλήσουν και οι συνηθισμένοι αστάθμητοι παράγοντες στο ποδόσφαιρο και ειδικά στα ντέρμπι.

Ο ΑΕΚτζής σκέφτεται αν η ομάδα του θα έχει ψυχή, αν θα φοβηθεί ή όχι το ματς, αν ο προπονητής θα έχει την σωστή ή την λάθος ιδέα. Ο οπαδός του ΟΣΦΠ δεν έχει τα ίδια ερωτηματικά. Η συζήτηση περιορίζεται όπως είπα πριν, στο αν πρέπει να είναι ο Φορτούνης ως «δεκάρι» ή αν θα πρέπει να είναι πιο προωθημένος ο Καμαρά.

Σε αυτή την φάση που είμαστε λοιπόν, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Και ειδικά με δεδομένο πως η ΑΕΚ έχει τον ίδιο προπονητή εδώ κι ένα χρόνο, κάτι που από τότε που επέστρεψε στην Super League το καλοκαίρι του 2015, έχει συμβεί μόνο με τον Μανόλο Χιμένεθ και με αυτόν το ταβάνι ήταν η 1,5 σεζόν. Ο Μάσιμο Καρέρα είναι ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής της ΑΕΚ, την τελευταία πενταετία.

Η τελευταία περίοδος που ξέραμε πάνω κάτω πως θα παίξει η ΑΕΚ είτε είχε τον ΟΣΦΠ, είτε τον ΠΑΟΚ, είτε τον Παναθηναϊκό, ήταν με τον Ουζουνίδη. Δεν κέρδισε κανένα από αυτά τα παιχνίδια, αλλά ήξερες από την αρχή πως θα παίξει και εκτός από τον Παναθηναϊκό, στα άλλα δύο ματς η ΑΕΚ ήταν καλή.

Ο Ουζουνίδης είχε στα στόπερ Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Λαμπρόπουλο και τον Τσόσιτς υπό κατάρρευση. Και στα χαφ Σιμόες, Γαλανόπουλο και Άλεφ. Και τέλος. Με τον Κρίστιτσιτς δεν πρόλαβε να συνυπάρξει πολύ.

Η ΑΕΚ στερείται παντελώς αγωνιστικής ταυτότητας

Που θέλω να καταλήξω; Νομίζω έχει κουράσει αυτή η ιστορία και δυστυχώς δεν είναι θετικό σημάδι για τίποτα, το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει μείνει μια από τις ελάχιστες ομάδες στο πρωτάθλημα, αν όχι η μοναδική, που στερείται παντελώς αγωνιστικής ταυτότητας και σταθερών στο παιχνίδι της.

Θα ήθελα πολύ να μπω στην διαδικασία του να μιλήσω για ψυχολογία, συγκέντρωση, αποφασιστικότητα κλπ. Σίγουρα όλα αυτά παίζουν ρόλο και αν υπάρχουν, η εικόνα θα είναι καλύτερη. Είπα χθες στο video εδώ στο enwsi.gr πως είναι υποχρεωμένοι όλοι να βρουν τον τρόπο, η ΑΕΚ να έχει μια κανονική ποδοσφαιρική εικόνα απέναντι στον ΟΣΦΠ. Και το …αίτημα αυτό από μόνο του, αρκεί για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος.

Θα μπορούσα λοιπόν να σταθώ στους μη καθαρά ποδοσφαιρικούς παράγοντες, αλλά κακά τα ψέματα, χρόνο με τον χρόνο, στο ποδόσφαιρο παίζουν όλο και λιγότερο ρόλο. Και κυρίως, έπονται, ακολουθούν, είναι αποτέλεσμα της ποδοσφαιρικής εικόνας. Μια ομάδα που έχει μάθει να λειτουργεί σωστά, που είναι χτισμένη σωστά, που υπηρετεί κάτι που πιστεύει και το έχει δουλέψει, θα έχει εν καιρώ σταθερά και την ψυχολογία και την συγκέντρωση και την αποφασιστικότητα. Και κυρίως την αυτοπεποίθηση.

Όλα αυτά δεν είναι μεγέθη που σου έρχονται και σου φεύγουν εύκολα, ανάλογα με το κίνητρο και την σημασία του κάθε ματς, αν η καθημερινότητα της ομάδας και η λειτουργία της σε βάθος χρόνου, δεν έχει μπολιάσει τους ποδοσφαιριστές με αυτά.

Στην κατάσταση που προς το παρόν αποδεικνύεται πως παραμένει η ΑΕΚ, όλα αυτά είναι κουβέντες μόνο στην θεωρία. Εκτός αν πιστεύει κανείς πως η ομάδα δεν είχε θέλω ή αποφασιστικότητα να πάρει το κύπελλο το τελευταίο και το προηγούμενο ή δεν είχε θέλω για να κερδίσει τον Παναθηναϊκό φέτος. Σαφώς και είχε. Είχε όμως άλλα θέματα, που το θέλω το έφερναν σε δεύτερο πλάνο.

Η κουβέντα πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι στην ΑΕΚ, πάει ασυναίσθητα κυρίως στους μη καθαρά ποδοσφαιρικούς παράγοντες. «Αίσθημα επιβίωσης», «θα τα δώσουν όλα ,μη χαθεί και η φετινή σεζόν», «να είναι μαχητές, να σκεφτούν τον κόσμο», «δείτε τα πρωτοσέλιδα τους, δεν ντρέπεστε;» κλπ. Κι αυτό γιατί αν μείνει στους καθαρά ποδοσφαιρικούς παράγοντες, τότε δεν θα θέλουμε να την κάνουμε αυτή την κουβέντα καθόλου …

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X