Ο χαρακτήρας της ΑΕΚ κερδίζει αυτά τα ματς με κεκτημένη ταχύτητα

Ο χαρακτήρας της ΑΕΚ κερδίζει αυτά τα ματς με κεκτημένη ταχύτητα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την καλά διαβασμένη ΑΕΚ που έκανε περίπατο στο Ιβανώφειο

Πολύ σημαντική νίκη για την ΑΕΚ απέναντι στην ομάδα του Ηρακλή, που μάλλον είναι η καλύτερη από τις ομάδες δεύτερης ταχύτητας αυτή την στιγμή στο πρωτάθλημα. Μέσα στο Ιβανώφειο η Ένωση έκανε ένα αρκετά καλό ματς και κέρδισε σχετικά άνετα χωρίς να απειληθεί σε κανένα σημείο του παιχνιδιού παρά τα προβλήματα απουσιών που είχε σε ένα ακόμα παιχνίδι.

Απόλυτος έλεγχος του ρυθμού

Εκ των προτέρων ξέραμε ότι θα ήταν ένα ματς απέναντι σε μια πολύ σκληρή ομάδα και το μπασκετικό «ξύλο» θα έπεφτε άφθονο. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν αναμετρώνται η 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (ΑΕΚ) με την 3η καλύτερη (Ηρακλής). Αναμενόμενα λοιπόν, η ομάδα που θα ήταν σταθερή και σοβαρή στην άμυνα της και θα έβρισκε λύσεις επιθετικά θα κέρδιζε το ματς.

Η Ένωση ήταν εξαιρετικά συγκεντρωμένη για 35 λεπτά στο παιχνίδι, ενώ φάνηκε ότι ήταν τρομερά διαβασμένη αμυντικά για να βάλει δύσκολα στους παίκτες του Ηρακλή. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο που μπήκε κάπως μουδιασμένη και με την είσοδο του Ζήση, η ομάδα πήρε το κοντρόλ του αγώνα και ήλεγξε απόλυτα το ρυθμό μέχρι το τέλος. Κατά την γνώμη μου αυτό ήταν το κλειδί της άνετης επικράτησης, αφού δεν επέτρεψε στον Ηρακλή, σε κανένα σημείο του αγώνα να κάνει κάποιο ξέσπασμα με σερί πόντους.

Ειδικότερα στο 2ο δεκάλεπτο με την παρουσία των Κατσίβελη, Λίνου, Ζήση, Ρογκαβόπουλου και Μόουζες βρήκε πολύ καλή ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης και κατάφερε και πήρε μια διαφορά που ουσιαστικά διατήρησε μέχρι το τέλος του αγώνα. Σε τέτοια ματς το κλειδί είναι να είσαι συγκεντρωμένος να πάρεις το πάνω χέρι και να μην δώσεις το δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι από το παιχνίδι. Η ΑΕΚ πήρε υψηλό βαθμό σε αυτό, τα τακτικό πλάνο του προπονητικού τιμ υλοποιήθηκε άψογα από τους παίκτες, η άμυνα ήταν ατσάλινη και έτσι η ομάδα πέρασε από μια έδρα που πέρσι είχε δυσκολευτεί πολύ και είχαν χρειαστεί 35 πόντοι του Λάνγκφορντ για να κερδίσει.

Οι απουσίες δημιουργούν κενά

Σίγουρα οι 2 απουσίες του Λοτζέσκι και του Σλότερ δημιουργούν κενά στην ομάδα αλλά με συλλογική δουλειά κάπως καμουφλάρονται. Μέσα στην ρακέτα ήταν αναμενόμενο ο Καββαδάς να κάνει μεγάλη ζημιά καθώς είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο ένας εναντίον ενός. Ο αμυντικός θα πρέπει να είναι ψηλότερος του και πολύ δυνατός ώστε να τον δυσκολέψει. Με την απουσία του Σλότερ, αυτό μπορούσε να το κάνει μόνο ο Μαυροειδής που φορτώθηκε όμως με φάουλ ενώ και ο Μόουζες προσπάθησε στα λεπτά που αγωνίστηκε. Πολύς κόσμος έχει την εικόνα του Καββαδά στην ΑΕΚ που με τους τραυματισμούς δεν  μπόρεσε ποτέ να προσφέρει στην ομάδα και είχε γίνει σχεδόν ανέκδοτο, αλλά όταν είναι υγιής είναι ένα όπλο που δύσκολα μπορεί να σταματήσει μια ομάδα αν πάρει την μπάλα βαθιά στην ρακέτα. Θεωρώ ότι στην ΑΕΚ ήξεραν ότι θα κάνει ζημιά για αυτό προσπάθησαν να περιορίσουν το σκοράρισμα των άλλων παικτών του Ηρακλή δεδομένου ότι μόνο από τον Καββαδά δεν θα έχανε η ΑΕΚ.

Για άλλο ένα ματς μετά από αυτό με τον ΠΑΟΚ, το κλάσμα ασιστ με λάθη δεν είναι καλό (13 ασιστ για 13 λάθη) και δεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα δημιουργίας αφού ελεύθερα σουτ βγαίνουν αλλά κυρίως εκτέλεσης. Αυτή την στιγμή αν εξαιρέσουμε τον Ματσιούλις που βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να παίζει μακριά από την μπάλα και να έχει εύκολο το catch n shoot. Η απουσία του Λοτζέσκι που μπορούσε με λίγες επαφές να φέρνει εύκολους πόντους και να μετατρέπει τις πάσες σε ασιστ είναι εμφανής και δείχνει και το πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα. Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα με αντίπαλο τον Άρη να προλάβει να είναι έτοιμος γιατί η παρουσία του επηρεάζει και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, τραβώντας την προσοχή από πάνω τους.

Παλικάρι ο Λίνος

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον Χρυσικόπουλο και την εμφάνιση του στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Λίνος έχει ταλαιπωρηθεί απίστευτα τον τελευταίο μήνα, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πήγε στο νοσοκομείο και έμεινε για 3 μέρες, επέστρεψε στις προπονήσεις και είχε περιορισμό στα λεπτά που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εχθές. Παρόλα αυτά έκανε την καλύτερη του εμφάνιση φέτος και ήταν αυτός που άνοιξε την διαφορά στο 2ο δεκάλεπτο με 12 πόντους και άψογα στατιστικά.

Ένας άλλος παίκτης που έδωσε σημαντική ώθηση στην ομάδα ήταν ο Κατσίβελης που ήρθε από τον πάγκο για άλλο ένα ματς και άλλαξε τον ρυθμό ενώ πέτυχε και 7 πόντους στο καλό διάστημα της ΑΕΚ στο 2ο δεκάλεπτο. Σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτά που προσφέρει στην ομάδα είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που δίνει για παράδειγμα ο Λάνγκφορντ. Καμιά ομάδα δεν προχώρησε με 12 παικταράδες-σταρ, όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν ρολίστες που αποδέχονται τον ρόλο τους και δίνουν στην ομάδα χαρακτηριστικά που λείπουν και αυτό κάνει και ο Κατσίβελης. Η ομάδα έχει την τύχη να έχει την ίδια φιλοσοφία για 2η σερί σεζόν, οπότε όλοι οι παίκτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους και ο καθένας προσφέρει αυτό που πρέπει ώστε η χημεία της ομάδας να λειτουργεί σωστά. Το βάθος της φετινής ΑΕΚ είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε πολλά παιχνίδια με τον πάγκο της ΑΕΚ να κερδίζει τον αντίστοιχο του Ηρακλή με σκορ 38-20.

Ποιοι ξεχώρισαν

Από εκεί και πέρα για άλλο ένα ματς ο Ματσιούλις ήταν εκπληκτικός και διέλυσε την άμυνα του Ηρακλή είτε μέσα είτε έξω από την ρακέτα, βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και βέβαια δείχνει πόσο σημαντικός είναι για αυτήν την ομάδα. Ο Ζήσης επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις καθώς ήταν αυτός που κοντρόλαρε τον ρυθμό του αγώνα και τον έφερε στα μέτρα της ΑΕΚ, ενώ μαζί με τον Γκίκα μοίρασαν τις 8 από τις 13 ασιστ τις ομάδας.

Ο Λάνγκφορντ φαίνεται ότι είναι σε κακό φεγγάρι από το πρόβλημα που είχε στη μέση και μετά, εχθές ήταν πολύ άστοχος και πήρε κάποια τραβηγμένα σουτ που τα είχε κόψει φέτος, αλλά θεωρώ ότι με την επάνοδο του Λοτζέσκι θα βρει και αυτός την φόρμα του γιατί όλη η άμυνα προσαρμόζεται πάνω του όταν νιώθει ότι δεν απειλείται περιφερειακά από άλλο παίκτη. Παρόλα αυτά στο τέλος του αγώνα έβαλε το κρίσιμο καλάθι και φάουλ και κλείδωσε το ματς.

Ο Μόουζες έπαιξε τα πρώτα του 8 λεπτά με την ομάδα, εμφανώς εκτός κλίματος αφού είχε κάνει μόλις 3 προπονήσεις, αλλά αυτή η συμμετοχή του βοήθησε ώστε να βγει το ροτέισον στην θέση ‘5’ απέναντι στον Καββαδά. Σε καμιά δεκαριά μέρες θα μπορέσει και αυτός να αφομοιωθεί από την ομάδα και να προσθέσει στο σύνολο τα στοιχεία που χρειάζονται μέσα στην ρακέτα παίζοντας σε δύο θέσεις.

Πλέον η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την Σολέ, στο πρώτο της ταξίδι εκτός Ελλάδας για φέτος, με την ευχή να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξουν θέματα κορωνοϊού και η ΑΕΚ να πάρει την νίκη που ουσιαστικά θα της εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΥΓ1. 8-0 και συνεχίζουμε

ΥΓ2. Περιμένω να δω τον ΕΣΑΚΕ να πράττει τα δέοντα και όλες οι ομάδες μαζί να αποφασίσουν να κάνουν έφεση στην κωμικοτραγική απόφαση του αθλητικού δικαστή για επανάληψη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Είναι καθαρά θέμα επιλογής, είτε θα ξεφτιλίσουν το πρωτάθλημα με ένα επικίνδυνο δεδικασμένο, είτε θα κάνουν αυτό που πρέπει για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X