Η ΑΕΚ είδε με την επίθεση, τι πρέπει να κάνει για την άμυνα

ΑΕΚ: 8 παίκτες της ΑΕΚ... κοιτούσαν τον Κουρμπέλη στο 0-2! (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι πως η ΑΕΚ έχασε από την Λέστερ. Αλίμονο και να το συζητάμε. Το πρόβλημα ήταν πως δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι, πως αλλάζει κάτι απ’ όσα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να βγει από την αγωνιστική κρίση. Ούτε πλάνο είδαμε, ούτε τακτική είδαμε, ούτε σωστή αγωνιστική νοοτροπία είδαμε. Και σόρι κόουτς, αλλά δεν είδαμε ούτε την αντίδραση που είπες μετά το ματς πως είδαμε από το 2-0 και μετά. «Αντίδραση», ήταν αυτό που έβγαλε η ΑΕΚ στο Μπερναμπέου και πήγε από το 2-0, στο 2-2. Αυτό που έκανε στο Λέστερ, ήταν διαχείριση εύρους ήττας.

Πέραν τούτου, οποιαδήποτε άλλη κουβέντα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ομάδα, δεν έχει νόημα. Τα πάντα θα φανούν μέσα στο γήπεδο και στα επόμενα παιχνίδια. Δεν έχουν νόημα ούτε οι θεωρίες, ούτε οι εικασίες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο πόσα και ποια θα πρέπει να αλλάξουν και μένει να φανεί μέσα στο γήπεδο, τι και πως μπορεί να γίνει. Μόνο η αγωνιστική συμπεριφορά που θα δείξει η ΑΕΚ και αποτελέσματα που θα πάρει, θα μιλήσουν. Πάμε παρακάτω.

Προφανώς και πλέον έχει μπει επιτακτικά θέμα με τις επιλογές που υπάρχουν για την άμυνα. Παρόλο που δεδομένα η ανασταλτική λειτουργία είναι θέμα τακτικής, χημείας και αλληλοκαλύψεων. Όμως αυτό που έδειξαν όλα τα υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια που έχει δώσει η ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα, είναι πως στις θέσεις της άμυνας υπάρχει πληρότητα μόνο ως προς την ποσότητα και όχι ως προς την ποιότητα.

Η ΑΕΚ έχει πέντε κεντρικούς αμυντικούς, αλλά σε κάθε παιχνίδι ο προπονητής επιλέγει και μια διαφορετική δυάδα, καθώς δεν μένει ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα και καμία φορά πηγαίνει ακόμα και σε τριάδα, για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα λάθη. Επίσης έχει τέσσερα δεξιά μπακ, αλλά στα ματς με την Μπράγκα και τον ΠΑΟ έγινε αλλαγή δεξιού μπακ στο ημίχρονο και κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στο Λέστερ. Και έχει και τρια αριστερά μπακ, που τα δυο εξ αυτών έμπαιναν και αυτά εναλλάξ σχεδόν σε κάθε ματς, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αξιόπιστη λύση στην πλευρά.

Στους κεντρικούς αμυντικούς είναι φανερό πλέον πως το πρότζεκτ Σβάρνα δεν βγαίνει όπως θα το ήθελε η ΑΕΚ. Όχι τόσο διότι έκανε αυτό το τεράστιο λάθος στο παιχνίδι με την Λέστερ. Αλλά κυρίως διότι δείχνει πως όσο περνά ο καιρός αντί να βελτιώνεται και να πηγαίνει μπροστά την αγωνιστική του εικόνα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό μπορεί να είναι και θέμα ψυχολογίας, ακόμα και θέμα προπονητή. Όμως η ΑΕΚ είναι τέτοιο κλαμπ, που δεν μπορεί να έχει υπομονή.

Επίσης το πρότζεκτ Χνιντ είναι ένα ιδιότυπο πρότζεκτ. Ο Τυνήσιος έχει τρομακτικά σωματικά προσόντα. Τακτικά είναι πάρα πολύ πίσω και αυτό φαίνεται κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί στις στατικές φάσεις. Και δεν τον έχει βοηθήσει καθόλου το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν έχει δουλέψει καθόλου καλά στο τακτικό κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας της. Όπως και δεν τον έχει βοηθήσει καθόλου, η δυσκολία στην μετάβαση και προσαρμογή από την ζωή στην Σφαξ και σ’ αυτή της Αθήνας.

Ο Τσιγκρίνσκι είναι τεράστιο κεφάλαιο για την ΑΕΚ, αλλά πλέον ξεκάθαρα λόγω ηλικίας δεν μπορεί να ακολουθήσει στους φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς. Τον Λάτσι δεν τον έχουμε δει ακόμα, παρότι ακούμε τα καλύτερα γι αυτόν. Και έχει απομείνει μόνο ο Νεντελτσεάρου, που ήρθε το καλοκαίρι και ακόμα προσπαθεί και αυτός να βρει πατήματα προσαρμογής, να είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Για την θέση του δεξιού μπακ η ΑΕΚ έχει τον Παουλίνιο, που ο Καρέρα τον άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας, επειδή προφανώς δεν τον πίστευε. Έχει τον Βασιλαντωνόπουλο που βρέθηκε ενεργός στο φετινό ρόστερ, λίγες μέρες πριν φύγει για να ψάξει την τύχη του στην Δανία. Και που ξαφνικά, στα 28 του χρόνια, φορτώθηκε όλη την πίεση του πλανήτη, για να πάρει θέση βασικού στην ΑΕΚ και να ανταποκριθεί σε υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια. Υπάρχει και ο Ραντόνια που αποκτήθηκε το καλοκαίρι και ακόμα δεν τον είδαμε.

Έχει επίσης τον Μπακάκη, που μετά από 6,5 χρόνια στην ομάδα και έχοντας δώσει και την ψυχή του για το κλαμπ, έχει πάρει πάνω του όλο το ανάθεμα για οτιδήποτε στραβό έχει γίνει. Φυσικά και ο ίδιος έχει ορισμένα εξαιρετικά κακά παιχνίδια που τον έχουν «σημαδέψει». Αλλά τα περισσότερα απ’ αυτά τα ματς δεν έπρεπε να τα είχε παίξει καθόλου, είτε διότι ήταν τραυματίας, είτε διότι προερχόταν από τραυματισμό και δεν ήταν απολύτως έτοιμος, είτε διότι δεν έπαιξε καν στην θέση του. Και στην φετινή σεζόν που πράγματι έχει πολύ μέτρια ματς, πηγαίνει από τραυματισμό σε κορονοϊό και πάλι σε τραυματισμό.

Όσο για την θέση του αριστερού μπακ, τόσο ο Λόπες όσο και ο Ινσούα, έχουν κάνει μια σειρά από προβληματικές εμφανίσεις. Και ειδικά τον Αργεντινό, τον είχαν πολύ διαφορετικά όλοι στο μυαλό τους με βάση αυτά που είχαν δει στον ΠΑΟ. Ίσως πάντως από τον Λόπες και τον Ινσούα, μπορεί να περιμένει και κάτι περισσότερο. Ενώ σίγουρα μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από τον Μιτάι, που ήδη από τα 17 του χρόνια, έχει δείξει πως αν προσεχθεί και αν δουλευτεί και αν πάρει και εμπιστοσύνη, έχει τα φόντα να γίνει το επόμενο αριστερό μπακ της ΑΕΚ.

Όπως και να έχει λοιπόν, η κατάσταση συνολικά στα μετόπισθεν της ομάδας, χρίζει διαχείρισης. Και για τον τρόπο διαχείρισης, η ΑΕΚ έχει έτοιμο το μοντέλο από το περασμένο καλοκαίρι. Πρέπει να κάνει ακριβώς ότι έκανε με την επιθετική της γραμμή. Για όσους το έχουν ξεχάσει, να το θυμίσω. Η ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι έκανε τον σχεδιασμό της στην επίθεση με βάση τις αγωνιστικές της ανάγκες και όχι τις θέσεις που είχε κατειλημμένες λόγω συμβολαίων. Τι εννοώ;

Υπήρχε ο Βέρντε. Με συμβόλαιο. Και μάλιστα υψηλό. Δεδομένα ο Ιταλός δεν είχε κολλήσει με την ομάδα. Παλαιότερα θα έμενε μ’ αυτή την λύση για το δεξί άκρο της επίθεσης, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε συμβόλαιο εν ισχύ. Τώρα βρήκε τρόπος να αφήσει κενή την θέση και έδωσε πάνω από δυο εκατομμύρια για να φέρει τον Λιβάι. Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε με την υπόθεση του Ενομπάκαρε. Θυμίζω πως ήταν επιλογή του Καρέρα για την επιθετική γραμμή. Αλλά όταν η ΑΕΚ διαπίστωσε πως θα πάρει μόνο μπελάδες απ’ αυτόν τον παίκτη, τον «τελείωσε» και έφερε αυτόν που πραγματικά θα έδινε ποιότητα, που ήταν ο Τάνκοβιτς.

Με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, θα πρέπει να λειτουργήσει η ΑΕΚ και με την διαχείριση της αμυντικής γραμμής. Είναι ηλίου φαεινότερο πως χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις. Επομένως θα πρέπει να βάλει κάτω όλα τα δεδομένα, να αποφασίσει ποιο πρότζεκτ δεν μπορεί να βγει, αν υπάρχει τέτοιο, ποιος παίκτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αν υπάρχει τέτοιος, ποιος παίκτης έχει κλείσει τον κύκλο του στην ομάδα, αν υπάρχει τέτοιος και αναλόγως να πράξει. Κάποιος θα σκεφτόταν πως όλο αυτό είναι θεωρία. Ίσως και αν ήταν έτσι, αν η ΑΕΚ δεν είχε κάνει πράξη κάτι ανάλογο με την επιθετική της γραμμή, μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X