Μητσοτάκης: «Η νυχτερινή διασκέδαση θα ανοίξει μετά τον μαζικό εμβολιασμό»

Μητσοτάκης: «Η νυχτερινή διασκέδαση θα ανοίξει μετά τον μαζικό εμβολιασμό»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το καμπανάκι του κινδύνου για ένα τρίτο κύμα έκρουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, υπογραμμίζοντας ότι το όποιο άνοιγμα γίνει τις επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά λελογισμένο, προκειμένου να μην πυροδοτήσει μια νέα κλιμάκωση της διασποράς του ιού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναμένει το εμβόλιο να έχει εγκριθεί έως τις 30/12 από τις ευρωπαϊκές αρχές, τονίζοντας ότι δύο μέρες μετά θα είναι στη χώρα μας, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα. Τόνισε, δε, ότι, μια σχετική ανοσία στη χώρα θα ξεκινήσει να αποκτάται από τις αρχές Φεβρουαρίου και εντεύθεν.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία και νυχτερινή διασκέδαση

Ο πρωθυπουργός εξήγησε τη χθεσινή απόφαση για τη μη επαναλειτουργία των σχολείων και της εστίασης έως τις 7 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων.

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου. «Η καραντίνα δεν είναι τόσο αυστηρή, υπάρχει μια αναμενόμενη κούραση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, μιας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με κάποιον τρόπο το λιανεμπόριο. Υπογράμμισε, πάντως, ότι θα πρέπει να παρατηρηθεί ένας ρυθμός αποκλιμάκωσης της πίεσης στο σύστημα υγείας, προκειμένου να επιτραπεί ένα λελογισμένο άνοιγμα, το οποίο δεν θα οδηγήσει στο επίφοβο τρίτο κύμα. Ξεχωριστή αναφορά, μάλιστα, έκανε ο πρωθυπουργός και στη νυχτερινή διασκέδαση, λέγοντας ότι υπήρξε πρόβλημα υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα να θεωρεί ο ίδιος εξαιρετικά δύσκολη την επαναλειτουργία της μέχρι την απόκτηση ενός βαθμού ανοσίας, ρεαλιστικά ως την άνοιξη.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, με έως και 9 άτομα του στενού μας περιβάλλοντος, αν και δεν μπήκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα πρακτικά του πράγματος.

Κανένα παράλληλο σύστημα

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, απάντησε και για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι ψέμα να λέγεται ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής». «Τρεις φορές ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουν οι ειδικοί κι εγώ. Πάντα μπορεί να υπάρχει χρονική υστέρηση, αλλά έχουμε πολύ καλά δεδομένα». Τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  «Έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε», υπογράμμισε, ακόμα ο πρωθυπουργός.

Αυτοκριτική για Πάρνηθα και Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, αναφερόμενος στην τήρηση των μέτρων, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει και την αυτοκριτική του για το περιστατικό της Πάρνηθας. «Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια που έπρεπε, και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Μια μικρή ανεμελιά μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, πάντως, ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός περιφερειακής ενότητας. «Εγώ ο ίδιος βάζω τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά. Ζητώ από τους συμπολίτες μας να αναλογιστούν ότι στιγμές προσωπικής ανεμελιάς μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο», τόνισε.

«Εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, κανείς ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βορείου Ελλάδος και επαναλαμβάνοντας την αυτοκριτική για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ρόλο έπαιξε και ο χειμώνας που ωθεί τους πολίτες να μένουν περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Προσέθεσε, πάντως, ότι τώρα το πρόβλημα δεν είναι τόσο στις πόλεις, όσο στην περιφέρεια και στα χωριά.

Δεν είμαστε μόνοι μας

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που επίκειται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν θα διακινδυνεύσει το κύρος της και θα αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στη θετική ατζέντα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε πολλούς συμμάχους». «Δεν μπορεί η Τουρκία να λέει ότι έχει σε όλα δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, για το ένα μείζον ζήτημα, αυτό της υφαλοκρηπίδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως, για να δρομολογηθούν διερευνητικές επαφές, θα πρέπει να περάσει μια περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης.

πηγή Reader

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X