Κλείστε τα αυτιά σας
Photo Credits: INTIME

Η διαδικασία για να ξεφύγει η ΑΕΚ από τα λάθη της προηγούμενης διετίας είναι συνεχής και δεν μπορεί να επηρεάζεται από συγκυριακές εξελίξεις

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

AEK θα πληρώνει για καιρό τις δύο συνεχόμενες σεζόν που με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη. Θα τις πληρώνει με μίρλα, γκρίνια με το παραμικρό και παντελή έλλειψη ψυχραιμίας. Θα τις πληρώνει με το αναδεικνύουμε σε θέμα ζωής και θανάτου, το αν η ομάδα θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα, την στιγμή που οι αντικειμενικοί παράγοντες δεν την ευνοούν και στο ίδιο πρωτάθλημα με την ΑΕΚ υπάρχει μια καλύτερη ομάδα, που διανύει την καλύτερη αντίστοιχη περίοδο της εδώ και χρόνια.

Στην ΑΕΚ υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρούν πως με το φύγε εσύ έλα εσύ μέσα σε χρόνους ντε τε, θα ακυρωθεί η πρόοδος που έκανε ο βασικός σου ανταγωνιστής, με σωστές ποδοσφαιρικές επιλογές και πολύ δουλειά στην υποδομή του και μέσα σε λίγους μήνες θα βρεθεί πίσω από την ΑΕΚ. Ξέρω γω αν πάρουμε ένα στόπερ τον Γενάρη κι ένα δεξί μπακ. Φυσικά θα είμαστε καλύτεροι. Αλλά και πάλι δεν θα είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο μας. Για να πάρουμε το πρωτάθλημα, το διακύβευμα που λένε, παραμένει το να κάνουν εκείνοι πολλά λάθη κι εμείς να τα κάνουμε σχεδόν όλα σωστά. Προς το παρόν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Αυτή η οπτική δεν αφαιρεί από την σημασία του να πάρεις το πρωτάθλημα, όπως θα βιαστούν να σχολιάσουν ενδεχομένως κάποιοι καλοθελητές. Το πρωτάθλημα παραμένει σταθερά η βάση που κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία της ΑΕΚ σε μια σεζόν. Καμιά σεζόν στην ΑΕΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη, αν δεν έχει πάρει το πρωτάθλημα. Ούτε καν το να το διεκδικήσεις δεν φτάνει για να κριθεί επιτυχημένη. Δεν είναι εφήμερη χαρά το πρωτάθλημα, αλλά επιτυχία που σε ορίζει, καταγράφεται και διαμορφώνει το προφίλ σου και βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου. Δεν είναι εφήμερη χαρά το πρωτάθλημα και δεν είναι εφήμερη αντίστοιχα η σημασία του να μην έχεις κερδίσει τόσα χρόνια αγώνα ευρωπαϊκού ομίλου ως γηπεδούχους, να έχεις κερδίσει δύο γενικά στους τελευταίους 17 που έχεις δώσει ή μέσα σε οκτώ μέρες να χάνεις με 0-3 και 2-4 στην έδρα σου, όχι από την Μπάγερν ή την Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ζήτημα του αν μπορεί ή δεν μπορείς

Ωστόσο το ζήτημα που θέτω εγώ είναι η ρεαλιστική προσέγγιση του αν μπορείς ή δεν μπορείς. Και φυσικά είναι αποτυχία να λες λογικά δεν μπορώ γιατί προς το παρόν ο άλλος είναι καλύτερος. Ξεκινάς από αυτή την βάση, αλλά δεν μπορείς να μείνεις σε αυτό. Η πρόκληση είναι να το ανατρέψεις και το ερώτημα είναι πως.

Πρώτα να αρχίσω από το τι δεν είναι απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η ισοπέδωση, η ανάδειξη ηρώων και παντελώς άχρηστων μέσα σε λίγα 24ωρα. Και  κυρίως η ιδέα πως το αν βαδίζεις σωστά για την ανατροπή της κατάστασης, θα κρίνεται από ματς σε ματς και κάθε ματς ανάλογα με την σημασία του, μπορεί να φέρνει απόλυτες ανατροπές στον σχεδιασμό σου. Αυτά δεν είναι απάντηση.

Από πέρσι λίγο μετά τον ερχομό του Καρέρα, έχω πει άπειρες φορές πως η διαδικασία για να ξεφύγει η ΑΕΚ από τις επιπτώσεις της προηγούμενης διετίας, δεν είναι θέμα μιας μεταγραφικής περιόδου. Είναι μια διαδικασία που περνούσε από την περσινή του Γενάρη, την προηγούμενη καλοκαιρινή, την επερχόμενη πάλι του Γενάρη και φυσικά αυτή του επόμενου καλοκαιριού.

Ακόμη και γι’ αυτούς που λένε πως μόνο τα χρήματα παίζουν ρόλο, να θυμίσω πως ο ΟΣΦΠ την πρώτη σεζόν του Μαρτίνς δεν κατέκτησε τίποτα. Κι από ντέρμπι, κέρδισε μόνο την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη στον δεύτερο γύρο και τον Παναθηναϊκό στα χαρτιά, στο ματς που διεκόπη με τον ΟΣΦΠ να προηγείται 0-1 στο ΟΑΚΑ. Άρα αν υποθέσουμε πως με τα χρήματα άλλαξε την μοίρα του ο ΟΣΦΠ, κάτι που δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς, αυτό σίγουρα δεν έγινε από την πρώτη σεζόν.

Η ΑΕΚ έχει κάνει και λάθη ακόμη και το καλοκαίρι, αλλά έχει κάνει και τα περισσότερα σωστά, σε σύγκριση με όλες τις μεταγραφικές περιόδους που ακολούθησαν εκείνη στην οποία φτιάχτηκε η ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Το παν είναι να προστατέψει τα αποτελέσματα των σωστών της κινήσεων, να εκτιμήσει σωστά τις λάθος και να προβεί ψύχραιμα και όποτε υπάρχει η ασφάλεια πως μπορεί να κάνει την κίνηση που χρειάζεται με τον τρόπο και το περιεχόμενο που πρέπει.

Επιπλέον, στην ΑΕΚ υπάρχει ακόμη και δρόμος ως προς τις αφαιρέσεις από το νυν δυναμικό, διαδικασία που επίσης χρειάζεται ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις. Κυρίως πρέπει κάποια στιγμή η ομάδα να αποτινάξει τελείως την κακή συνήθεια κάποιοι να κρίνονται με βάση το πως θα θέλαμε να είναι και όχι το πως είναι στην πραγματικότητα.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να συνεχίσει μέσα στην σεζόν με κριτήριο φυσικά το πόσο ανταγωνιστική είναι για το πρωτάθλημα, αλλά όχι με γνώμονα αυτό να είμαστε έτοιμοι να φέρνουμε τα πάνω κάτω ανά πάσα στιγμή. Η ΑΕΚ χρειάζεται όσα λένε οι πολλοί και ίσως να χρειάζεται κι ακόμη περισσότερα. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να τα έχει άμεσα.

Εχουν περάσει οι εποχές που έφτιαχνες ομάδες σε χρόνο ρεκόρ

Θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει, με τα σωστά και τα λάθη της και θα πρέπει να ψάξει τις επιλογές που χρειάζεται ψύχραιμα και με καθαρό μυαλό. Παντού.

Ακόμη κι από αλλαγή προπονητή δεν έχει να κερδίσει κάτι τρομερό αυτή την στιγμή η ΑΕΚ. Ακόμη κι αν έρθουν τώρα ένα δυο άσχημα αποτελέσματα εντός συνόρων. Πολλές φορές ο Καρέρα σου δίνει την εντύπωση πως είναι ένα και δύο κλικ κάτω από τις απαιτήσεις, αλλά παρουσιάζει ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα από τους αμέσως προηγούμενους. Φτάνει αυτό; Προφανώς και δεν φτάνει. Αλλά σίγουρα σου δίνει χρόνο αν τελικά δεν είναι αυτός στον οποίο πρέπει να βασιστείς, να εκτιμήσεις σωστά που και πως πρέπει να κοιτάξεις για τον επόμενο.

Οι εποχές που φτιάχνονταν ομάδες σε χρόνο ρεκόρ με δέκα και δεκαπέντε αλλαγές κάθε καλοκαίρι, έχουν περάσει. Οι top ομάδες, αλλάζουν λίγα πράγματα σε κάθε μεταγραφική περίοδο και σίγουρα οι κραυγές για ριζοσπαστικές αλλαγές σε κάθε ευκαιρία παραπέμπουν πλέον σε συνταγές που το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει απορρίψει. Και δυστυχώς είναι μια συνταγή που η ΑΕΚ την έχει ακολουθήσει κατά κόρο τα προηγούμενα χρόνια. Κάνει αλλαγές ΄πολλές και σε αριθμό, αλλά και με μεγάλη ευκολία σε νευραλγικές θέσεις που σε ορίζουν σαν ομάδα.

Αν το κλείσιμο των αυτιών είναι γενικά πολλές φορές χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις, στην ΑΕΚ αυτή την περίοδο είναι δέκα φορές πιο χρήσιμο. Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι …το 110% από το υπάρχων υλικό ( κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη γι’ αυτό) και παράλληλα η σωστή εκτίμηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στις δύο επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Ακόμη και το να μη μπορεί η ΑΕΚ να έχει κάτι που χρειάζετα, τον Γενάρη, ούτε τραγικό είναι ούτε θα διαλύσει ή θα σώσει την χρονιά της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X