Η ΑΕΚ της Ευρώπης, απλώς «δεν υπάρχει»

Η ΑΕΚ της Ευρώπης, απλώς «δεν υπάρχει»
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Σαντοριναίος καταγράφει το ευρωπαϊκό μοτίβο της ΑΕΚ στις τελευταίες δύο δεκαετίες...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με ποσοστό συνολικών νικών 14,5% και νικών εντός έδρας 12,9% εύλογα αναρωτιέσαι Quo Vadis;

Πάλι άρχισε ο κακός χαμός μετά την ήττα από την Μπράγκα. Το γνωστό “φύγε εσύ κι έλα εσύ”. Άλλη μία πικραμένη βραδιά, δηλαδή, με λαϊκά δικαστήρια και τιμωρούς, που διψούν για αίμα στα social media…

Μ’ επιχειρήματα πως η ΑΕΚ της Ευρώπης είναι “έτσι” και κατάντησε “γιουβέτσι”, πως η ομάδα που σάρωνε στις ευρωπαϊκές βραδιές έχει γίνει περίγελος από ομαδούλες της… σειράς! Προσπερνώ το αυτονόητο πως στις διεθνείς διοργανώσεις καμία ομάδα δεν είναι για πέταμα και πάμε στην ουσία.
Η ΑΕΚ της Ευρώπης, λοιπόν… Έψαξα να δω τι συμβαίνει δύο δεκαετίες, στην σύγχρονη εποχή, επειδή το παρελθόν είναι δάσκαλος. Άρχισα από το 2002 ώστε οι συμμετοχές της ΑΕΚ να συνδυαστούν με τους ευρωπαϊκούς ομίλους και τα συμπεράσματα είναι σοκαριστικά!

Η ΑΕΚ της Ευρώπης, απλώς “δεν υπάρχει” όπως την έχουμε στο μυαλό μας! Όχι μόνο μετά την καταστροφή με τον υποβιβασμό του 2013 αλλά και πριν, στις εποχές των “παχιών αγελάδων”!

Καταγράφηκαν σποραδικές επιτυχίες αλλά αποτελούσαν τις δοξασμένες εξαιρέσεις, όπως το αήττητο σε ομίλους του Champions και του Europa League (μόνο η ΑΕΚ το έχει συνδυάσει) ή την καταγραφή του αήττητου ευρωπαίκού ρεκόρ για την Ελλάδα. Σπουδαία επιτεύγματα, σαφώς αλλά η γενικότερη ευρωπαϊκή εικόνα είναι διαφορετική.

Σε αυτό το διάστημα η ΑΕΚ αγωνίστηκε 4 φορές σε ομίλους του Champions League και 7 φορές σε ομίλους UEFA (με την πειραματική μορφή τεσσάρων αγώνων σε γκρουπ των πέντε ομάδων)/ Europa League. Στο Champions League έχει σημειώσει 2 νίκες 10 ισοπαλίες 12 ήττες και πέρασε δύο φορές στην νοκ άουτ φάση του UEFA/Europa League.

Στο UEFA/Europa League η ΑΕΚ έχει σημειώσει 7 νίκες 9 ισοπαλίες 22 ήττες και προκρίθηκε μόλις δύο φορές! Στο πειραματικό γκρουπ του 2007 (Βιγιαρεάλ, Μλάντα Μπόλεσλαβ, Ελφσμποργκ, Φιορεντίνα) κι αποκλείστηκε από την Χετάφε και στον όμιλο του 2017 (Μίλαν, Ριέκα, Αούστρια Βιέννης) όταν μετά αποκλείστηκε αήττητη από την Δυναμό Κιέβου.

Συνολικά στους ομίλους από το 2002 μέχρι σήμερα η ΑΕΚ έχει πετύχει 9 νίκες 19 ισοπαλίες και 34 ήττες! Δηλαδή η ΑΕΚ καταγράφει ένα ποσοστό νικών 14,5%, που αντιστοιχεί σε μία νίκη σε όμιλο! Τραγική, επίσης, είναι η εντός έδρας παρουσία (πόσο έχει λείψει η Νέα Φιλαδέλφεια) με 4 νίκες 12 ισοπαλίες 15 ήττες και ποσοστό νικών μόλις 12,9%! Ξέρετε πόσες φορές η ΑΕΚ κατάφερε να σημειώσει δύο νίκες στους ομίλους σε 11 συμμετοχές;

Στο Champions League του 2006-07 με τις πρώτες νίκες με Λιλ και Μίλαν και στο Europa League του 2010-11 με τις δύο νίκες απέναντι στην Χάιντουκ Σπλιτ (η τελευταία φορά που νίκησε ως γηπεδούχος). Η ΑΕΚ έκλεισε όμιλο UEFA το 2004 μόνο με ήττες (Άαχεν, Σεβίλλη, Λιλ, Ζενίτ) κι όμιλο Europa League με 5 ήττες το 2011 με Αντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Στουρμ Γκρατς! Κι υπάρχει φυσικά ο πρόσφατος όμιλος του Champions League μόνο με ήττες!

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Η ΑΕΚ στον φετινό όμιλο του Europa League νίκησε μόνο την Ζόρια και καταγράφει στα υπόλοιπα ήττες.

Την σεζόν 2019-20 αποκλείστηκε από την Τραμπζονσπόρ και την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε μόνο ήττες σε όμιλο Champions League (Μπάγιερν Μονάχου, Άγιαξ, Μπενφίκα).

Την περίοδο 2017-18 η ΑΕΚ προκρίνεται αήττητη από τον όμιλο (Αούστρια, Ριέκα, Μίλαν) με πέντε ισοπαλίες και μία νίκη στην Κροατία. Αποκλείστηκε με ισοπαλίες από την Δυναμό Κιέβου.

Το 2016 αποκλείστηκε από την Σεντ Ετιέν και συναντάμε την ΑΕΚ σε όμιλο την σεζόν 2011-12. Τελειώνει τον όμιλο του Europa League (Στουρμ Γκρατς, Αντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας) με πέντε ήττες και νικά μόνο στην Αυστρία.

Την περίοδο 2010-11 κατέγραψε δύο νίκες με την Χάιντουκ Σπλιτ (η τελευταία φορά που νίκησε ως γηπεδούχος στους ομίλους) και μία εντός ισοπαλία (1-1) με την Αντερλεχτ κι αποκλείστηκε δεχόμενη 7 γκολ από την Ζενίτ (0-3 εντός, 2-4 εκτός).

Το 2009 είναι σε όμιλο του Europa League και νικά μόνο την Μπενφίκα (1-0) ενώ μένει ισόπαλη εντός (2-2) με την Μπάτε Μπορίσοφ. Οι τέσσερις ήττες από Έβερτον (0-1 εντός, 0-4 εκτός), Μπενφίκα (1-2 εκτός) και Μπάτε (1-2 εκτός) την αποκλείουν…

Το 2008 αποκλείεται από την Ομόνοια (0-1 εντός, 2-2 εκτός). Το 2007 μετέχει στο πειραματικό γκρουπ της UEFA με τέσσερα παιχνίδα και πέντε ομάδες. Προκρίθηκε με μία νίκη (1-0 εκτός την Μλάντα Μπόλεσλαβ) και δύο ισοπαλίες (1-1 εντός Φιορεντίνα, 1-1 εκτός Ελφσμποργκ), χάνοντας εντός (1-2) από την Βιγιαρεάλ. Στην νοκ άουτ φάση αποκλείστηκε από την Χετάφε.

Η πετυχημένη χρονιά στους ομιλους του Champions League με τις πρώτες (και μοναδικές ως σήμερα) νίκες είναι το 2006. Θα μπορούσε να συνεχίσει στη νοκ-άουτ φαση του Champions League εάν η Μίλαν δεν έχανε από την Λιλ στο Σαν Σίρο. Η ΑΕΚ νίκησε τότε εντός Λιλ (1-0) και Μίλαν (1-0) κι έφερε δύο ισοπαλίες με την Αντερλεχτ. Στην συνέχεια αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Παρί.

Το 2005 αποκλείστηκε από την Ζενίτ και το 2004 τελειώνει τον όμιλο της UEFA μόνο με ήττες. Εντός Άαχεν (0-2), Λιλ (1-2) κι εκτός Σεβίλλη (2-3, προτού εκτοξευτεί με τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις), Ζενίτ (1-5).

Στον όμιλο του Champions League το 2003 κατέγραψε 2 ισοπαλίες (Μονακό, Ντεπορτίβο ως γηπεδούχος) και τέσσερις ήττες ενώ το 2002 είναι η πετυχημένη παρουσία με τις έξι ισοπαλίες (Ρεάλ, Ρόμα, Γκενκ) και την πρόκριση επί της Μάκαμπι Χάιφα (4-0, 4-1) προτού αποκλειστεί από την Μάλαγα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X