Κορωνοϊός: Ανησυχία για άρση lockdown-Τα πιθανά σενάρια

Νέο ρεκόρ-εφιάλτης: 2.917 κρούσματα κορωνοϊού!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους ειδικούς.

Χθες, Σάββατο 29/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 121, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις, με 607 διασωληνωμένους. Τα κρούσματα ήταν στα 1.747.

Παράλληλα, δύο ασθενείς, ένας άντρας και μια γυναίκα μεταφέρθηκαν από το «ΑΧΕΠΑ» σε ιδιωτική κλινική που έχει επιταχθεί.

Επίσης, αναμένεται εντός της ημέρας να γίνουν 10-20 διακομιδές από τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο».

Η κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης παραμένει δύσκολη. Σήμερα, ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με γεμάτες κλίνες.

Η Διοικητική Διευθύντρια Euromedica-Αρωγή Σταυριάνα Μπακατσέλου, που δέχτηκε τις δύο πρώτες διακομιδές ασθενών, δήλωσε:

«Από σήμερα η Euromedica-Αρωγή θα συνδράμει τα δημόσια νοσοκομεία φροντίζοντας τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από τη λοίμωξη Covid-19. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή πρωτοκόλλων για τη διαχείριση ασθενών που νοσούν από Covid. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Έχουμε δεχτεί ήδη τα δύο πρώτα περιστατικά και αναμένουμε και τις υπόλοιπες εισαγωγές από τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτή τη μάχη.»

Χαρακτηριστικές της ανησυχίας των λοιμωξιολόγων, είναι οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα χθες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη αναφορικά με την άρση του lockdown το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε επισήμως παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Μια παράταση, ωστόσο, για την οποία οι ειδικοί προτείνουν να πάει μέχρι τις 14 ή ακόμα και τις 21 Δεκεμβρίου και να υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια για το άνοιγμα της κοινωνίας.

Πρώτος ο  κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα”.

“Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα”,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκνταουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι “δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα”. χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. “Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. “Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου”, διευκρίνισε.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες  αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Καπραβέλος σε ΣΚΑΪ: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε – Δεν πρέπει να ανοίξουμε

Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα προτείνει ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη.
«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.», είπε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.»

Γώγος-Γκάγκα σε ΣΚΑΪ: Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου

Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής τόνισε επίσης στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία.
Προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η κα Γκάγκα και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας.
«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πηγή: skai.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X