Ο Καρέρα είναι προπονητής που θα φέρει τίτλους στην ΑΕΚ

Ο Καρέρα είναι προπονητής που θα φέρει τίτλους στην ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Σαντοριναίος αναλύει την φιλοσοφία του παρεξηγημένου Ιταλού προπονητή...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ευχαριστώ τον Τάσο Τσατάλη για την πάσα επειδή επιτέλους μπορεί να ανοίξει μία ποδοσφαιρική συζήτηση γύρω από το θέμα «προπονητής της ΑΕΚ», με αφορμή τον Μάσιμο Καρέρα. Συζήτηση χωρίς τις ακρότητες που εμφανίστηκαν από μερίδα του κόσμου στα social media με συμπεριφορές λιντσαρίσματος…

Όλα τα κλαμπ έχουν ένα βασικό μέτρο σύγκρισης στην αξιολόγηση ενός προπονητή και σ’ αυτό θα βασιστούμε κι εμείς. Η καταλληλότητα ενός προπονητή είναι ανάλογη της ομαδικής λειτουργίας ανάδειξης ποδοσφαιριστών. Δηλαδή η συμβατότητα ενός προπονητή κρίνεται από την λειτουργία του συνόλου και τις προϋποθέσεις που το σύνολο θέτει ώστε να ξεχωρίσουν οι μονάδες. Στην συνέχεια η ποιότητα των μονάδων θα καθορίσει τ΄αποτελέσματα είτε με την αποφυγή λαθών, για παράδειγμα, είτε με την αποτελεσματικότητα στο αντίπαλο τέρμα.

Ο Μάσιμο Καρέρα δεν έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα ομαδικής λειτουργίας για διαφορετικούς και σημαντικούς λόγους. Το καλοκαίρι η ΑΕΚ αναβάθμισε το σύνολο του ρόστερ με πολλές μεταγραφές και σε πολλές θέσεις. Χνιντ, Νεντελτσιάρου, Ινσούα, Σάκχοφ, Τάνκοβιτς, Λιβάι Γκαρσία, Ανσαριφάρντ. Αν βάλουμε στην εξίσωση την συχνή ενεργοποίηση του Μαχαίρα (σε σχέση με τις περσινές πρώτες συστάσεις) και την παραμονή/αξιοποίηση του Βασιλαντωνόπουλου, μιλάμε για εννέα καινούργιες προσθήκες στον προθάλαμο της βασικής ενδεκάδας.

Να θυμίσουμε πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές προστέθηκαν στην ομάδα στην πιο προβληματική μεταγραφική περίοδο μέσα στην δίνη της πανδημίας του κορωνοϊου. Με πρακτικές αδυναμίες για ολοκληρωμένη προετοιμασία και δέσιμο της ομάδας με φιλικούς αγώνες. Στην συνέχεια το γκρουπ χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσει συχνούς τραυματισμούς (όχι απαραίτητα μυϊκούς) και πριν λίγες εβδομάδες χτυπήθηκε από τον ιό απενεργοποιώντας έντεκα ποδοσφαιριστές.

Αρα καταλαβαίνουμε γιατί βλέπουμε αποσπασματικά και σποραδικά εικόνες θεαματικού και λειτουργικού ποδοσφαίρου όπως στον αγώνα της Ουκρανίας ή στο φινάλε του παιχνιδιού με την Λάρισα. Το δέσιμο του συνόλου των ποδοσφαιριστών είναι σημαντικό για να βγει στο γήπεδο η φιλοσοφία του Καρέρα. Ποια είναι αυτή;

Η φιλοσοφία του Καρέρα

Ο Ιταλός ήταν ειλικρινής από την πρώτη μέρα της πρόσληψής του έστω κι αν το περιεχόμενο της συστατικής δήλωσης κάπως παρερμηνεύτηκε. Θέλει μία ομάδα με ευελιξία προσαρμογής χαμαιλέοντα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την προσαρμογή στο παιχνίδι τακτικής του αντιπάλου (το περιλαμβάνει) αλλά την ευκολία ένταξης των ποδοσφαιριστών από αγώνα σε αγώνα ή κατά την διάρκεια των αγώνων σε διαφορετικούς ρόλους.

Για παράδειγμα στο κακό αποτέλεσμα με την Ζόρια έπαιξε με τρία στόπερ επειδή η ουκρανική ομάδα βγάζει επιθέσεις από τον άξονα κι αν θυμάστε μέχρι το λάθος στο πρώτο γκολ η ΑΕΚ δεν είχε δεχτεί φάσεις. Κράτησε τα στόπερ (με μεταφορά του Σβάρνα δεξιά) επειδή στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ κέρδιζε στατικές φάσεις και περίμενε να συμβεί κάτι ανάλογο παρά την αποβολή γεμίζοντας με ψηλά κορμιά την αντίπαλη περιοχή. Ανέβασε τον Μπακάκη σαν εξτρεμ για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα χωρίς να χάσει σε αμυντική συμπεριφορά λόγω της αποβολής κι έβαλε Τάνκοβιτς, Λιβάγια να κινούνται με εναλλαγές από τ’ αριστερά με διαγώνιες κινήσεις.

Μετά πρόσθεσε τρίτο χαφ όπως ο Γαλανόπουλος για να πιέσει ψηλά και να πετύχει κλεψίματα κρατώντας τον Λιβάια με τον Ανσαρισφάρντ για να παίζουν εναλλάξ στην κορυφή της επίθεσης. Όσα έκανε είχαν μία ποδοσφαιρική λογική, απλώς αποδείχθηκαν ακατάλληλα για τις συνθήκες του συγκεκριμένου αγώνα επειδή η Ζόρια δεν έβγαινε από την περιοχή της ακόμη και με προβάδισμα που συνόδευε το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ο Καρερα λοιπόν, δεν είναι ένας προπονητής που θα περάσει στην ομάδα μία συγκεκριμένη διάταξη που η ομάδα θα υπερασπίζεται κάθε φορά ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Είναι ένας προπονητής που θα φτιάξει μία τακτική φόρμουλα ανάλογα με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του αντιπάλου. Γι’ αυτό καταναλώνει εργατοώρες στο διάβασμα του αντιπάλου.

Ποιους παίκτες έχει αναδείξει

Ας περάσουμε να δούμε όμως ποιους παίκτες έχει βοηθήσει και ποιους έχει αναδείξει. Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Λιβάια στην περσινή σεζόν είναι δικό του δημιούργημα. Η φόρμα του Πέτρου Μάνταλου κι η επιστροφή στην φυσική θέση του αποτελεί δική του απόφαση. Απόφαση που δεν είχαν πάρει οι προηγούμενοι προπονητές. Επανέφερε τον Γαλανόπουλο σε box to box κι επιθετική άμυνα με το πουλέν της ΑΕΚ να γίνεται σκόρερ στην Ξάνθη και να επιστρέφει ύστερα από έντεκα μήνες ως σκόρερ με την Λάρισα.

Αλλαξε το προφίλ του Σβάρνα και του έδωσε προδιαγραφές κι ευθύνες που τον καθιέρωσαν στην εθνική. Δούλεψε στην τακτική συμπεριφορά το πηγαίο ταλέντο του Μαχαίρα και αφομοίωσε τ΄αγωνιστικά στοιχεία του Τάνκοβιτς και του Ανσαριφάρντ μειώνοντας τον χρόνο προσαρμογής. Τσέκαρε και κράτησε στην ομάδα τον Βασιλαντωνόπουλο ρισκάροντας με την συμμετοχή του από το πρώτο do or die ευρωπαϊκό ματς με την Σεν Γκάλεν.

Ούτε φοβικός είναι ούτε διστακτικός. Ξέρει όμως πως η ομάδα του ακόμη δεν ρολάρει στο 100% αλλά είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Επίσης, δεν είναι προπονητής που προτιμά να νικά με την επίθεση ή με την άμυνα. Είναι προπονητής που θέλει να νικά με τον κατάλληλο τρόπο κάθε φορά. Με τις διδαχές από την σχολή της Γιουβέντους ξεκινά με το χτίσιμο της ομάδας για το μηδέν παθητικό επειδή τότε η ομάδα θα είναι πιο κοντά στην νίκη. Η επίθεση κόβει εισιτήρια αλλά η άμυνα δίνει τους τίτλους. Κι ο Καρέρα είναι ένας προπονητής που μπορεί να φέρει τίτλους στην ΑΕΚ. Λίγη υπομονή ακόμ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X