Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται, ποιοι θα το πάρουν νωρίτερα -Υπολογίστε το ποσό

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται, ποιοι θα το πάρουν νωρίτερα -Υπολογίστε το ποσό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

«Χαμένοι» όσοι βγήκαν σε αναστολή

Στους λογαριασμούς των εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζει και το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας .

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πάρουν αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες ήταν 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ενώ για τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 800 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και έως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Έτσι, εφόσον εργαζόμενος που πληρώνεται, με 1.200 ευρώ, τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, από τον Μάιο του 2020, μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή μειωμένο δώρο, κατά 55,5%.

Από την άλλη, «τυχεροί» είναι όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του φετινού δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, με βάση τον μισθό της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ και όχι τον μισθό που λάμβαναν από τον εργοδότη τους.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Παράλληλα, όσοι έχουν μπει σε αναστολή ή μπαίνουν μέσα στον Νοέμβριο το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Μία δόση θα καταβάλει το κράτος με το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στις αναστολές και υπολογίζεται να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και την άλλη δόση θα την καταβάλλει ο εργοδότης που αντιστοιχεί στο ποσό του ονομαστικού μισθού μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Οι μισθωτοί που δεν βγήκαν σε αναστολή και που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται: Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων στους ανέργους
Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιδοτούμενους ανέργους έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα των προπληρωμών επιδομάτων, η προπληρωμή θα καταβληθεί, μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (gov.gr→ Εργασία και ασφάλιση→ Ανεργία→ Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X