ΑΕΚ: Οι αλχημείες του Καρέρα και τα προβλήματα

ΑΕΚ: Οι αλχημείες του Καρέρα και τα προβλήματα
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ ηττήθηκε από τη Ζόρια με τον Μάσιμο Καρέρα να παρατάσσει την ομάδα με 3-5-2

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ υπέστη μία βαριά ήττα  από τη Ζόρια στο ΟΑΚΑ με 3-0 για την 4η αγωνιστική του Europa League.

Σε ένα ματς όπου γι’ ακόμη μία φορά του σύστημα του Μάσιμο Καρέρα δεν απέφερε καρπούς.

Λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης (26/11) έδιναν ελπίδες στην Ζόρια να επιστρέψει στην Ουκρανία, έχοντας τους τρεις βαθμούς στο τσεπάκι της. Κι όμως το συγκρότημα του Βίκτορ Σκρίπνικ, όχι μόνο κατάφερε να πάρει το τρίποντο αλλά σκόραρε μάλιστα και τρία τέρματα απέναντι στην ΑΕΚ.

Μία ήττα η οποία ουσιαστικά ελαχιστοποιεί τις ελπίδες που έχει η Ενωση για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League. Κι αυτό διότι ακόμα  δεν έχει κριθεί τίποτα καθώς η ΑΕΚ καλείται  να νικήσει και στα δύο επόμενα παιχνίδια της (την Μπράγκα και τη Λέστερ στην Αγγλία) και η Μπράγκα να μην επικρατήσει της Ζόρια, ώστε να προκριθεί στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

Το 3-5-2 στην Ευρώπη και το 4-2-3-1 στο πρωτάθλημα

Οσον αφορά το ματς με τη Ζόρια ο Μάσιμο Καρέρα, έκανε αυτό που συνηθίζει από την εκκίνηση της φετινής σεζόν. Αλχημείες. Τόσο σε σχηματισμούς όσο και σε πρόσωπα. Ο Ιταλός προπονητής γι’ ακόμη ένα ματς παρέταξε την ομάδα με 3-5-2. Ένα σύστημα το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν… ταιριάζει στην ΑΕΚ. Ο Καρέρα δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς έκανε και την έκπληξη κι έδωσε για πρώτη φορά φανέλα βασικού στον Αθανασιάδη, ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τα «κιτρινόμαυρα» 17 μήνες μετά την μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Η επιλογή του ωστόσο, δεν τον δικαίωσε. Δικαιολογημένα δε. Κι αυτό διότι δεν μπορεί να ρίξει κάποιος (αποκλειστικά) το φταίξιμο στον Ελληνα πορτιέρε από τη στιγμή που ήταν στον «πάγο» όλο αυτό το διάστημα. Για το πρώτο γκολ πάντως που δέχεται η ΑΕΚ φέρει ευθύνη. Από την άλλη βέβαια, ο κόουτς του Δικεφάλου θα μπορούσε κάλλιστα να τον ρίξει στη μάχη στο ματς του πρωταθλήματος, με την ΑΕΛ (ώστε να προφυλάξει τον Τσιντώτα) και όχι το ανάποδο.

Παρ’ όλα αυτά ρίχνοντας μια ματιά στα συστήματα που έχει επιλέξει ο Καρέρα στα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς για τους ομίλους του Europa League, θα διαπιστώσει κανείς πως συνηθίζει να επιλέγει το 3-5-2. Μοναδική εξαίρεση η αναμέτρηση με την Λέστερ στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου η ομάδα παρατάχθηκε σε 4-2-3-1 και πραγματοποίησε μάλιστα και μία θετική εμφάνιση απέναντι στις «αλεπούδες». Όπως επίσης ο Ιταλός προτιμά το 4-2-3-1 και στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι το 3-5-2 της… Ευρώπης. Στα επτά παιχνίδια που έχουν δώσει οι «κιτρινόμαυροι» στα τέσσερα εξ’ αυτών αγωνίστηκαν με τέσσερα στόπερ και όχι με τρία, στη Super League Interwetten. Μοναδικές εξαιρέσεις το ματς με τον Παναιτωλικό, εκεί όπου είδαμε το 3-5-2, τον αγώνα με τη Λαμία με το 4-3-3 και με τον ΠΑΟΚ το 3-4-3.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο Καρέρα «ψάχνεται» στα παιχνίδια. Όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο ίδιος: «Σε κάθε αγώνα διαλέγουμε σύστημα ανάλογα τον αντίπαλο. Διαβάζουμε τον αντίπαλο και αποφασίζουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Μερικές φορές μας βγαίνει μερικές φορές όχι». Αυτό όμως που βγαίνει στο χορτάρι είναι πως με τις συνεχείς αλλαγές διάταξης από παιχνίδι σε παιχνίδι, αποσυντονίζει την ΑΕΚ και τους παίκτες της. Δεν είναι και το καλύτερο για μια ομάδα -ακόμα και η καλύτερη του κόσμου- να αγωνίζεται κάθε εβδομάδα με διαφορετικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πρόβλημα συνοχής και οι παίκτες δεν μπορούν να βρουν τον ανάλογο ρυθμό και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός αγώνα. Η σταθερότητα είναι το παν για μία ομάδα στα παιχνίδια της και ο Καρέρα οφείλει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του, ποια διάταξη ταιριάζει «γάντι» στην ΑΕΚ.

Τα πρόσωπα και η απαιτούμενη σταθεροποίηση

Στο κομμάτι επιλογής προσώπων στις ενδεκάδες οφείλουμε να δώσουμε τα credits στον Ιταλό προπονητή. Είναι πέρα για πέρα δίκαιος και βλέποντας την δουλειά του καθενός στις προπονήσεις δίνει και τις ανάλογες ευκαιρίες. Στις περισσότερες θέσεις φαίνεται πως έχει κατασταλάξει. Εκτός από τον τομέα της επίθεσης. Εκεί, όπου Λιβάια, Τάνκοβιτς, Ανσαριφάρντ και Ολιβέιρα «μπαινοβγαίνουν» στην ενδεκάδα. Γεγονός που δεν είναι υπέρ των ποδοσφαιριστών αλλά ούτε και προφανώς του συλλόγου, καθώς η ΑΕΚ δεν παίρνει αυτά που θα περίμενε στο χορτάρι από αυτούς.

Ένας επιθετικός και πόσω μάλλον ένας «killer» για να αρχίσει να ξεδιπλώνει το έργο του στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται ρυθμό και παιχνίδια στα πόδια του. Σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Ενωσης, έχουμε δει διαφοροποιήσεις στην επίθεση. Γεγονός που προκαλεί πρόβλημα και στη χημεία μεταξύ των παικτών αλλά και στο σκοράρισμα. Βέβαια, σε αυτό συνέβαλαν και οι τραυματισμοί μερικών αλλά και το ότι χρειάζονταν ακόμα χρόνο για να αγωνιστούν σε μία αναμέτρηση.

Πάντως, ο Καρέρα σίγουρα γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους την ομάδα και το πως πρέπει να την διαχειριστεί. Ωστόσο στόχος του αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή θα πρέπει να είναι η τελειοποίηση όσων συστημάτων επιλέγει και χρησιμοποιεί, προκειμένου η ΑΕΚ να βγάζει μια σταθερότητα στα παιχνίδια της και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα…

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X