Πως καθιερώθηκε η Black Friday

Πως καθιερώθηκε η Black Friday

Τι είναι η Black Friday

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας η «Black Friday» με αρκετούς από εμάς να τρέχουμε την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου για να αγοράσουμε κάτι.

Ας δούμε λοιπόν για τι ακριβώς πρόκειται και πώς καθιερώθηκε.

«Black Friday» ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά «Μαύρη Παρασκευή» θεωρείται η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβριου, δηλαδή η Παρασκευή που ακολουθεί την ημέρα των ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1952 και προαναγγέλλει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτών αλλά και των αγορών!

Αυτή η ιδιαίτερη Παρασκευή, δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα σε εκπληκτικά ανταγωνιστικές εκπτώσεις συγκριτικά με το υπόλοιπο έτος – τουλάχιστον στο εξωτερικό- και πρόκειται μάλλον για μια καθαρά «καταναλωτική ημέρα».

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους που περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Πώς όμως προέκυψε η εν λόγω ονομασία; Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου “Black Friday” για την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών προέρχονται από την Φιλαδέλφεια, όπου ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Την ίδια στιγμή, καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του «ονόματος» της ημέρας είχε και το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις -που ήταν βεβαίως χειρόγραφα- είχαν δύο χρώματα μελανιού. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Και κάπως έτσι, καθιερώθηκε η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μερικοί έμποροι μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το φετινό Black Friday ωστόσο προβλέπεται διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως – πράγμα που σαφώς οφείλεται στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου στην εφημερίδα Καθημερινή πριν από μερικές ημέρες,  φέτος το «Black Friday» πιθανότατα θα μετατραπεί σε «μαύρη εβδομάδα… σε μια προσπάθεια να δελεάσουμε τους πολίτες και να τονώσουμε την αγορά, μόλις τελειώσει η περίοδος Black Friday και με την άρση κάποιων περιορισμών, να αρχίσουμε ή μάλλον να συνεχίσουμε με προσφορές και εκπτώσεις για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο». Και ενώ οι αγορές ίσως δελεάσουν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, δεν ξέρουμε πώς ο κόσμος θα ανταποκριθεί στις προσφορές αφού δεδομένης της κατάστασης, θα είναι πιο προσεχτικός με τις αγορές του και αναμένεται να επιλέξει κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές. Τι θα πρέπει να προσέξουμε; Όπως κάθε χρονιά να μην κάνουμε ανούσιες αγορές και φυσικά, αν βγούμε στα καταστήματα, να τηρήσουμε όλα τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του covid-19.

Πηγή: Must

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X