Μαρινάκης: Κόντρα με την Cosco - «Δεν θα δούμε καλό από τους Κινέζους»

Μαρινάκης: «Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο από το ελληνικό κράτος, δεν ήξερα ότι ήταν πακιστανικό το τηλέφωνο»

Υποστήριξε πως θα ρημάξει η πόλη ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ρότα …σύγκρουσης χάραξε ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης με τους Κινέζους της Cosco που έχουν ξεκινήσει εργασίες για την επέκταση του επιβατηγού λιμανιού του Πειραιά.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ο Πειραιάς και οι όμηροι δήμοι “δεν έχουμε δει και ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους με την Cosco”, υποστηρίζοντας πως η πόλη θα ρημάξει!

Μάλιστα κατήγγειλε τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε σχετικά:

“Όσον αφορά την Cosco και όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα φορτηγά και με τα χώματα και γενικότερα με αυτή την κατάσταση και τις καινούργιες προβλήτες, το’ χα πει από την αρχή, όχι τώρα αλλά από το 2014. Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμφωνία μονοπωλιακή όσον αφορά το λιμάνι του Πειραιά και το είδαμε αυτό ότι όσο περνούν τα χρόνια, παρ’ όλο που κατά δήλωσή τους οι Κινέζοι λένε ότι είναι η καλύτερη επένδυση που έχουν κάνει στην Ευρώπη, ο Πειραιάς και οι άλλοι δήμοι δεν έχουν σχεδόν κανένα απολύτως…δεν έχουμε δει κάτι για την πόλη μας όφελος από τους Κινέζους.

Και εγώ και ο δήμαρχος σε συζητήσεις σε διάφορες εκδηλώσεις που είχαν παρεβρεθεί και άνθρωποι της Cosco και θυμάμαι τελευταία είχε έρθει ο δήμαρχος της Σαγκάης και οι πρέσβεις, είχαμε συζητήσει μαζί τους και τους είχαμε πει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε η Cosco για τον Πειραιά και για τους άλλους δήμους, να ξοδέψουν χρήματα για ορισμένα πολύ μεγάλα έργα και να έχει ένα όφελος ο Πειραιάς από αυτή την μονοπωλιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Βέβαια, δεν έχει υπογραφεί από το Δήμο Πειραιά αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο Μαρινάκης πρότεινε απαγόρευση διέλευσης φορτηγών

Ο εφοπλιστής πρότεινε να απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων που έχουν αναλάβει τις χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

“Εγώ θέλω να σας πω το εξής: Από αυτά που έχω ακούσει και αυτά που έχω δει μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει αυτή η συνεργασία χωρίς να έχει ένα πολύ μεγάλο όφελος η πόλη μας, καθώς επίσης και ότι δεν θα βρούμε άκρη με τα φορτηγά πώς έρχονται μέσα στην πόλη. Αν τηρούν τους κανονισμούς, όλα αυτά που λέμε συνέχεια, θα δημιουργούνται προβλήματα.

Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να παρθεί μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταφορά να περνάει μέσα από τον δήμο Πειραιά για αυτές τις προβλήτες που συζητάμε.

Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από μέρους τους και θα δημιουργούνται συνέχεια προβλήματα.

Αν θέλουν να το φτιάξουν δεν θα είναι μέσω ξηράς. Θα είναι με πλοία τα οποία θα νοικιάσουν και θα μπορούν να μεταφέρουν τα υλικά και να χτίσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς τις προβλήτες. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, εγώ θεωρώ ότι πρέπει ρητά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να το απαγορεύσει”.

Μαρινάκης: Κανένα όφελος για την πόλη

Καταλήγοντας την παρέμβαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως η μονοπωλιακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά από τους Κινέζους της Cosco, δεν είναι προς όφελος των Πειραιωτών.

Ο εφοπλιστής και πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε:

“Με αυτή τη μονοπωλιακή σχέση Cosco με το λιμάνι του Πειραιά με τον ΟΛΠ, με το δήμο Πειραιά και τους όμορους δήμους δεν πρόκειται να δούμε κανένα καλό και κανένα όφελος για την πόλη. Θα ρημάξει με μαθηματική ακρίβεια.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί ο δήμος Πειραιάς, οι άλλοι δήμοι δεν έχουν όφελος από όλη αυτή την ιστορία, είναι γελασμένοι και εγώ θέλω να διατυπώσω τη θέση μου ότι είμαι εναντίον όλης αυτής της ιστορίας και το είχα ξαναπεί το 2014, το’ χα πει το 2015, το’χα πει το 2016. Είχα πάρει θέση και απλώς ήθελα να τοποθετηθώ και αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε μεταφορά, θεωρώ ότι θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο καλό για την πόλη μας.

Εγώ αυτό έχω να σας πως. Σας είπα και τι θεωρώ ότι θα συμβεί στο μέλλον ή ότι θεωρώ ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Καλό δεν έχουμε δει και ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους με την Cosco”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υπενθύμισε στον Β. Μαρινάκη πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μην περάσει κανένα φορτηγό μέσα από την πόλη, “αλλά ουσιαστικά έχει πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων” όπως τόνισε.

“Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε άλλη μία απόφαση η οποία να κοινοποιηθεί και στην Τροχαία, στην Αστυνομία, σε όλες τις αρμόδιες αρχές και η Δημοτική Αστυνομία να μην το επιτρέπει” επέμεινε ο Β. Μαρινάκης ο οποίος βγήκε πιο …αριστερά από το δήμαρχο και ήρθε πιο κοντά στις προτάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιου δημάρχου Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μπελαβίλα.

Διαβάστε το τι ακολούθησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

ΜΩΡΑΛΗΣ: Η ΟΛΠ ισχυρίζεται ότι είναι αδειοδοτημένη η διέλευση με απόφαση του 2013 και εμείς ισχυριζόμαστε και αναμένουμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη εδώ και έξι μήνες να αποδεχθεί την πρόταση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά ώστε με τους νέους περιβαλλοντικούς όρους να μην επιτραπεί πλέον η διέλευση από την πόλη.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το καταλαβαίνω αλλά δεν βλέπουμε κάτι. Εμείς ως Δήμος δεν μπορούμε να βάλουμε ένα λουκέτο;

Πρακτικά δεν μπορούμε να βάλουμε ένα λουκέτο να μην ξαναμπεί στον χώρο μέσα φορτηγό που να έχει να κάνει με τις χωματουργικές εργασίες της προβλήτας;

ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ: Έχω εκπλαγεί και γω και περνάμε καλά τώρα.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων…

ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ: Δεν αμφισβητώ τίποτα. Λέω ότι η σύγκληση που αυτή τη στιγμή συντελείται, είναι εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα. Και είμαι πρόθυμος το ψήφισμα όπως θα βγει να είναι αποτελεσματικό.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί κοινό ψήφισμα των τριών μεγάλων δημοτικών παρατάξεων, του δημάρχου Γ. Μώραλη, Ν. Βλαχάκου και Ν. Μπελαβίλα.

Στο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την έντονη διαμαρτυρία του για την μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ και ΣΜΠΕ όπως ορίζει η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημόσιου και ΟΛΠ.

Επίσης το Δ.Σ. καλεί άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε όλους τις πρωτοβουλίες για την προστασία της Υγείας και την ποιότητα της ζωής  των κατοίκων του Πειραιά εντάσσοντας στην έγκριση ΜΠΕ και τους όρους που διατυπώθηκαν από το Δ. Συμβούλιο Πειραιά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Στο ψήφισμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο Δήμος Πειραιά εξετάζει κάθε νομικό και διοικητικό εργαλείο την άμεση διακοπή της διέλευσης βαρέων οχημάτων που προορίζονται για το έργο της επέκτασης της Νότιας προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε όλο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στη σημερινή  έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Συζήτηση σχετικά με τη διέλευση από την πόλη του Πειραιά φορτηγών οχημάτων του Ο.Λ.Π. και εκτελούμενες εργασίες στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή» και αφού μέσα από τη συζήτηση και την προσκόμιση των εγγράφων  του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή, τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε,  εξέδωσε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά:

Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και την έντονη διαμαρτυρία του για την έως σήμερα μη ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Μ.Π.Ε. αλλά και την κατάθεση της  Σ.Μ.Π.Ε., όπως ορίζει η σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Καλεί άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε όλες τις ενέργειες για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των  κατοίκων του Δήμου  Πειραιά, εντάσσοντας στην έγκριση Μ.Π.Ε. και τους όρους που διατυπώθηκαν από το Δ.Σ. Πειραιά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Ο Δήμος Πειραιά απαιτεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και παράλληλα εξετάζει κάθε νομικό και διοικητικό εργαλείο για την άμεση διακοπή της διέλευσης βαρέων οχημάτων (που προορίζονται για το έργο επέκτασης του νοτίου προβλήτα κρουαζιέρας) από την πόλη έως την έγκριση της Μ.Π.Ε”.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν οι Βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Νόνη Δούνια  και Θεόδωρος Δρίτσας, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης και ο Διευθυντής Έργων του ΟΛΠ Χρήστος Γερακαράκης.

Πηγή: newsbreak.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X