Δεν έχει λογική να προτάσσει τα μεταγραφικά τώρα η ΑΕΚ

Δεν έχει λογική να προτάσσει τα μεταγραφικά τώρα η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο enwsi.gr για τις ανάγκες της ΑΕΚ και την υπομονή που χρειάζεται

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Άλλο ένα σημείο δηλωτικό της ανωμαλίας της φετινής σεζόν ζήσαμε σήμερα, με την αλλαγή της έδρας του αγώνα της ΑΕΚ με την ΑΕΛ, 72 ώρες περίπου πριν την διεξαγωγή του. Σχεδόν αναγκαστική.

Το ματς μπορούσε να γίνει στο ΟΑΚΑ μεν, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας που έκαναν τις εργασίες στον χλοοτάπητα το τελευταίο διάστημα, ξεκαθάρισαν πως το ρίσκο οι εργασίες να μην πιάσουν τόπο 100% μεγαλώνει.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε με την «ξεκούραση» του Σαββατοκύριακου εξαφανίζεται τελείως το ρίσκο, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Βέβαια το θέμα με το χόρτο του ΟΑΚΑ δεν έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της πανδημίας με μια πρώτη ματιά. Με μια δεύτερη και μια τρίτη όμως κι αυτό έχει να κάνει σε κάποιο βαθμό. Μη ξεχνάμε πως μέσα στο κατακαλόκαιρο, το ΟΑΚΑ φιλοξένησε δέκα αγώνες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, σε διάστημα που συνήθως γίνονται εργασίες συντήρησης ενόψει της επόμενης σεζόν.

Αστάθμητοι παράγοντες

Γενικά η σεζόν είναι μια τρέλα κι έτσι θα πάει όσο δεν σταθεροποιείται η κατάσταση με την πανδημία. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να κρίνουν και βαθμολογικές θέσεις ή να αλλάξουν τις ισορροπίες σε σημαντικά ματς.

Για παράδειγμα, ναι μεν ο ΟΣΦΠ παραμένει καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό και χωρίς αυτούς, πλην όμως δεν είναι το ίδιο να μην έχει σε ένα κλασικό ντέρμπι τους δύο φορ του, Ελ Αραμπί και Χασάν. Αν γίνει βέβαια το ματς …

Ξεκινώντας από αυτές τις διαπιστώσεις, περνάω σε ένα εσωτερικό ζήτημα της ΑΕΚ, που βλέπω να έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες.

Προσωπικά έχω πει πολλές φορές κι εδώ, πως για μένα αυτό που χωρίζει την ΑΕΚ πλέον από την προοπτική του να μπορεί να παίξει πιο σύγχρονο κυριαρχικό ποδόσφαιρο, είναι τα χαρακτηριστικά των ακραίων μπακ. Είναι αλήθεια πως αυτή την στιγμή, η πολυκοσμία στα άκρα της άμυνας, δεν δείχνει να έχει την ανάλογη ανταπόκριση και σε συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όλοι όσοι έχουν αγωνιστεί σε αυτά τα πρώτα 11 επίσημα ματς, έχουν από κάτι καλό και κάποιες συγκεκριμένες ελλείψεις. Να σημειώσω δε, πως δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αγωνιστεί. Τρεις αριστεροί μπακ και τρεις στο δεξί άκρο, έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα. Πραγματικά εντυπωσιακό.

Ξαφνικά υπερβολικό

Ωστόσο, νομίζω είναι υπερβολικό ξαφνικά να έχει πατηθεί ένα κουμπί πανικού και να πιστέψουμε πως η ΑΕΚ πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσει δύο ακραίους μπακ τον Γενάρη. Για μένα είναι το κομμάτι του σχεδιασμού που έχει προτεραιότητα για τις δύο αμέσως επόμενες μεταγραφικές περιόδους, αλλά ταυτόχρονα θέλει και διαχείριση. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Το να μην ακολουθείς ισορροπημένη πολιτική στις επιλογές στο στον σχεδιασμό, το ποδόσφαιρο πάντα ή σχεδόν πάντα, το τιμωρεί. Και στην ΑΕΚ το έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτό την τελευταία τριετία.

Δεν είναι ισορροπημένη πολιτική για παράδειγμα, να μιλάμε σα να έχει αποτύχει ήδη, μια σημαντική μεταγραφή όπως του Ινσούα με ένα μεγάλο συμβόλαιο. Δεν προκύπτει από πουθενά. Προκύπτει σκεπτικισμός για κάποια θετικά ή αρνητικά που έχουμε δει ως τώρα, αλλά σιγουριά δεν μπορεί να προκύψει.

Και είναι και κάτι ακόμη. Κακά τα ψέματα, η φανέλα του Παναθηναϊκού …έχει ελαφρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ίδιος ο αέρας με τον οποίο παίζει κάποιος στον Παναθηναϊκό και ίδιος αυτός με τον οποίο έρχεται να ενταχθεί στην ΑΕΚ.

Είναι επίσης λίγα τα ματς, με την άμυνα να αλλάζει συνεχώς. Για να λέμε την αλήθεια δεν υπάρχει κανείς αμυντικός της ΑΕΚ μέχρι σήμερα, που να έχει εντυπωσιάσει και να έχει δείξει σταθερότητα. Και δεν είναι παράλογο, με τις ιδιαιτερότητες που υπήρξαν. Κάτι που ισχύει και στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο σχεδιασμός για τις θέσεις στα άκρα της άμυνας, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μονοδιάστατος. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολύπλευρες. Υπάρχει το έλα, αλλά υπάρχει και το φύγε. Και το φύγε πρέπει να γίνεται με όρους κέρδους για την ομάδα.

Η ΑΕΚ έχει ακόμη πολλά ζητήματα να διευθετήσει και πρώτα απ’ όλα το να βρει το πιο σταθερό και λειτουργικό σχήμα και στις θέσεις που είναι πολύ δυνατή. Όταν γίνει αυτό και μόνο τότε, θα μπορούμε να κρίνουμε με απόλυτη βεβαιότητα πως κολλάνε και οι ακραίοι μπακ που έχουμε και μόνο τότε θα μπορείς να πεις πως πρέπει να προχωρήσεις στον σχεδιασμό σου.

Επίσης, δεν υπάρχει ομάδα αυτή την στιγμή στο πρωτάθλημα, για την οποία να γίνεται Νοέμβρη μήνα τόσο πολύ κουβέντα, ουσιαστικά για δυο και τρεις παίκτες με προδιαγραφές βασικών στο νυν ρόστερ, που να πρέπει στην ουσία να φύγουν άμεσα.

Γιατί να έρθει ένας και δύο ακραίοι μπακ, προφανώς σημαίνει πως άλλοι τόσοι θα φύγουν. Γιατί δε νομίζω από τους επτά που έχουμε τώρα, να πάμε στους εννιά. Δεν έχει καμιά λογική η κουβέντα και δείχνει μια κατάσταση πανικού που δεν υφίσταται και δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται.

Σημασία δεν έχει μόνο να καθορίζεις σωστά μια ανάγκη. Στην προκειμένη περίπτωση των αναγκαίων αλλαγών στα άκρα της άμυνας, που όλοι ξέρουμε πως υπάρχει. Είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξεις να την ικανοποιήσεις αυτή την ανάγκη.

Η ΑΕΚ έχει χρόνο

Από την αυτοσυγκράτηση και την επιθυμία να κερδίζεις όσο χρόνο μπορείς να έχεις για να πας τελικά στις σωστές επιλογές διαχείρισης, δεν βγαίνεις χαμένος. Και η ΑΕΚ έχει χρόνο. Της τον δίνουν και τα σωστά βήματα που έχει κάνει στον σχεδιασμό της ήδη και οι ιδιαιτερότητες της φετινής σεζόν.

Μπορεί να ενοχλεί, αλλά εγώ το λέω από την αρχή και θα συνεχίσω να το λέω. Σε μια σεζόν σαν την φετινή, μέσα στον κακό χαμό, σημασία έχει κυρίως να κάνεις θετικά βήματα στο χτίσιμο μου, ειδικά όταν έχεις και ενόψει την επιστροφή στην έδρα σου την επόμενη. Πανικός δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υπάρχει.

Σε πρώτη φάση, το ζητούμενο είναι να ξεχωρίσει ο Καρέρα ποιος από τους υπάρχοντες ακραίους μπακ κολλάει καλύτερα στο σχήμα που θα προκύψει χωρίς τις πολλές απουσίες στις υπόλοιπες θέσεις, που υπήρχαν ως τώρα. Οι σκέψεις για τις αλλαγές, έρχονται μετά και με τα συμπεράσματα αυτά δεδομένα. Αλλιώς μπορεί να γίνουν και λάθη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X