Η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι της ΑΕΚ και το «βελούδινο σφυρί»

Η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι της ΑΕΚ και το «βελούδινο σφυρί»
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την αλλαγή στο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ και τον ουσιαστικό Ματ Λοτζέσκι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εύκολη νίκη για την «Βασίλισσα» στον χθεσινό αγώνα αφού το εμπόδιο της Λευκορώσικης ομάδας ήταν χαμηλό. Μετά το 15ο λεπτό η ΑΕΚ έπαιξε ωραίο μπάσκετ και πήρε μεγάλη διαφορά και πλέον έχουμε ένα καλό δείγμα αγώνων για να πούμε ότι υπάρχει μια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο στο παιχνίδι της.

Μόλις σοβαρεύτηκε, καθάρισε

Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι λίγο μπλαζέ, δεν είχε ένταση και πίεση στην άμυνα της οπότε για 15 λεπτά έβλεπε τους παίκτες της Μινσκ να παίζουν άνετα και να έχουν φέρει το ματς εκεί που θέλουν. Οι δύο κινητήριοι μοχλοί της επίθεσης τους, ο γνωστός μας Λάουρι και ο Κλάιμπερν, είχαν βρει ρυθμό αφού η άμυνα τους έδινε τις προσπάθειες που θέλουν να πάρουν. Ειδικά ο Κλάιμπερν, που πάει μόνο αριστερά για drive, έκανε τρεις φορές το ίδιο πράγμα χωρίς κάποιος να βρεθεί να του σταματήσει την αριστερή τρίπλα. Η είσοδος του Κατσίβελη και το ξύπνημα όλης της ομάδας, ανέβασαν την πίεση, έβγαλαν στοπ στην άμυνα και ήταν θέμα χρόνου μετά να βρουν ρυθμό στην επίθεση. Μέσα σε 5 λεπτά το -9 είχε γίνει +7 και το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Στο 2ο ημίχρονο η Ένωση δεν άφησε κανένα περιθώριο και με ωραίες συνεργασίες, καλές προσπάθειες και πλουραλισμό στην επίθεση πήρε μια πολύ άνετη νίκη ξεπερνώντας και πάλι τους 90 πόντους που φαίνεται ότι θα γίνει πολλές φορές φέτος.

Η μετάλλαξη της επιθετικής λειτουργίας

Μετά από 8 φετινά παιχνίδια μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για το πώς έχει αλλάξει η λειτουργία της ΑΕΚ στην επίθεση. Πέρσι η ομάδα είχε δύο παίκτες όπως ο Λάνγκφορντ και ο Ρέι που ήθελαν και οι 2 την μπάλα στα χέρια και αρέσκονται σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Αυτό έχει και τα καλά του, αφού και οι 2 είναι ικανότατοι σε αυτό, αλλά και τα κακά του αφού η επίθεση της ομάδας γινόταν πολλές φορές μονοδιάστατη. Αντίθετα φέτος και μετά την φυγή του Ράις, που και αυτός είναι ένας παίκτης που παίζει πολύ με την μπάλα στα χέρια, η ΑΕΚ παίζει πιο ομαδικά στην επίθεση, η μπάλα γυρίζει με ταχύτητα και περνάει από περισσότερα χέρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότεροι παίκτες να είναι ενεργοί και «ζεστοί» την ώρα του αγώνα, ενώ η καλή κυκλοφορία «γεννάει» και καλύτερα σουτ. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η ΑΕΚ σουτάρει με πολύ καλά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα στα 5 πρώτα παιχνίδια της σεζόν.  Από της 16 ασιστ μ.ο πέρσι έχει ήδη φτάσει στις 23 φέτος και στο χθεσινό ματς έκανε και ρεκόρ με 29. Κοιτάξτε μια χαρακτηριστική φάση για το πώς γυρνάει η μπάλα γρήγορα μέχρι να βρεθεί η καλύτερη επιλογή και ενώ η άμυνα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.

Σημαντική επίσης είναι και η αλλαγή στην προσέγγιση του αγώνα από τον Λάνγκφορντ που δείχνει αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρσι, το επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν προσαρμοσμένο πάνω στον Λάνγκφορντ ενώ αυτό που βλέπουμε στα πρώτα αυτά ματς, είναι ότι ο Λάνγκφορντ είναι προσαρμοσμένος στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Ακόμα και στο ματς με την Χολόν που έβαλε 30 πόντους δεν πήρε καμιά τραβηγμένη ενέργεια και έβαλε αυτά που του δημιούργησε η ομάδα για να βάλει, όπως και στο Περιστέρι που έδωσε τις 2 ασιστ στον Λοτζέσκι. Έτσι ούτε χρειάζεται να κουράζεται παραπάνω, ούτε να εκβιάζει προσπάθειες, παίζοντας πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός από όσο ήταν πέρσι.

Σε αυτόν τον τομέα να τονίσουμε ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά οι δύο playmaker της ομάδας, ο Νίκος Ζήσης και ο Νίκος Γκίκας που έχουν 6 και 5 ασιστ μέσο όρο αντίστοιχα, ενώ τέσσερις παίκτες έχουν διψήφιο μέσο όρο πόντων δείγμα της πολυφωνίας στην επίθεση.

Το «βελούδινα σφυρί» χτυπάει αλύπητα

Πάμε τώρα και στον Λοτζέσκι που μαζί με τον Μορέιρα είναι από τους σημαντικότερους λόγους της αλλαγής στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Για τον Ανγκολέζο τα είπαμε και σε προηγούμενα μπλογκ, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι κάθε πάσα μέσα στο καλάθι θα μετατραπεί σε πόντους με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Ο Αμερικανο- Βέλγος σουτέρ της ΑΕΚ έχει βρει ακριβώς τον ρόλο του στην ομάδα και κάνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε, εκτελεί τις αντίπαλες άμυνες. Το πιο σημαντικό προσόν που έχει, είναι ότι δεν χρειάζεται επαφές με τη μπάλα, είναι καθαρός off ball παίκτης, δεν τον νοιάζει να έχει την μπάλα στα χέρια, απλά αν του τη δώσεις εκεί που πρέπει, θα το βάλει. Με τα χθεσινά 3 τρίποντα που πέτυχε, έφτασε τα 18/28 με την φανέλα της ΑΕΚ, δηλαδή μιλάμε για ένα ποσοστό 64,2% (!!). Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πόσο σημαντικός είναι για την δημιουργία αποστάσεων στην επίθεση αφού το παραμικρό εκατοστό να του δώσεις σε έχει εκτελέσει, ενώ είναι οικονομικός αφού σκοράρει περίπου 11 πόντους μ.ό με λίγες προσπάθειες (6.5/αγώνα). Σίγουρα θα έχει θέματα στην άμυνα με πιο δύσκολους αντιπάλους αλλά η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη και θα βοηθήσει πολύ στην φετινή σεζόν.

Πάνω που έβρισκε ρυθμό, αναβολή

Οι τελευταίες 10 μέρες ήταν οι πρώτες στην σεζόν που η ΑΕΚ κλήθηκε να παίξει συνεχόμενα ματς Τετάρτη-Σάββατο και έτσι μπόρεσε η ομάδα να ρολάρει καλύτερα και να βρει κάπως έναν αγωνιστικό ρυθμό. Το Σάββατο θα ακολουθούσε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παιχνίδι με τον Προμηθέα, όμως ο κορωνοιός το ανέβαλε, έτσι η ΑΕΚ θα πρέπει να κάτσει ξανά 7 μέρες μέχρι να παίξει τον επόμενο Ευρωπαϊκό της αγώνα. Δυστυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να την συνηθίσουμε φέτος, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πότε και αν θα παίξεις με ότι αυτό συνεπάγεται στο να βρει μια ομάδα τον ρυθμό της και να αρχίζει να φορμάρετε με τα συνεχόμενα ματς. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει κάνει ταξίδι στο εξωτερικό και είχε ένα κρούσμα μόνο στην προετοιμασία της, οπότε θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα σε μια πολύ παράξενη σεζόν για όλον τον αθλητισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X