Την βρίσκει καλά η διακοπή από πλευράς στόχων, να γίνει σιγά – σιγά κι ομάδα

Την βρίσκει καλά η διακοπή από πλευράς στόχων, να γίνει σιγά – σιγά κι ομάδα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για τις αναγκαιότητες στην ΑΕΚ, μετά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ανάμεσα στις δύο διακοπές.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα έχουμε πει πολλές φορές, δυστυχώς χρειάζεται να το θυμίζουμε πάντα. Φέτος είναι μια χρονιά που δεν μπορείς να κάνεις υπολογισμούς. Μακάρι να είναι η τελευταία και η επόμενη, που θα είναι και η πρώτη της επιστροφής στην Νέα Φιλαδέλφεια, να είναι μια κανονική σεζόν.

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ μέχρι να δεχθεί την πρώτη εισβολή του ιού, καταφέρνει σε αυτή την μη κανονική σεζόν, να κλείνει και την δεύτερη διακοπή, σε καλή φάση σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες. Είναι μέσα στην μάχη της κορυφής, συμμετέχει σε όμιλο στην Ευρώπη, έκανε και μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

Το «παραθυράκι» που βρέθηκε σε μία στιγμή με απίστευτες αναποδιές

Όλα αυτά, ενώ το διάστημα της διακοπής, αντιμετώπισε απίστευτες αναποδιές κι έφτασε να παίξει πολύ δύσκολα και κρίσιμα ματς, ακόμη και με 8-9 απουσίες παικτών βασικού κορμού. Η εισβολή του Covid και στην δική της ζωή, ήταν το επιστέγασμα αυτής της εκπληκτικά άτυχης περιόδου, από την επομένη της πρόκρισης με την Βόλφσμπουργκ μέχρι σήμερα.

Ακόμη και σε αυτό πάντως, ένα «παραθυράκι» βρέθηκε. Το μοναδικό θετικό δηλαδή, πως η νέα ανακατωσούρα ήρθε ακριβώς με την αρχή της διακοπής και δεν διαλύει την ομάδα εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, βλέπει την επανέναρξη με τελείως διαφορετικό μάτι. Με πολλές περισσότερες επιλογές, που η αξιοποίηση τους μπορεί να πατήσει πλέον, σε μια καλή βάση βαθμολογικά στο πρωτάθλημα.

Ζητούμενο η σταθεροποίηση στα τακτικά ζητούμενα

Αυτό που προσωπικά περιμένω με την επιστροφή σε πιο κανονικές συνθήκες από πλευράς επιλογών, είναι και η σταθεροποίηση στα τακτικά ζητούμενα της ομάδας, έτσι ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε την ΑΕΚ να κάνει και στάνταρ κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο. Κάτι που λείπει ως τώρα και δεν μπορεί να λείπει και στην συνέχεια.

Έβλεπα για παράδειγμα τον ΟΦΗ στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΣΦΠ. Μεγάλη η διαφορά ποιότητας σαφώς. Ωστόσο ο ΟΦΗ είχε έναν τρόπο που αντιμετώπιζε το πρέσινγκ του ΟΣΦΠ και κατά κανόνα το έσπαγε. Είχε έναν τρόπο με τον οποίο δούλευαν τα χαφ του στο 5-3-2 και δεν έβλεπες κενά μεταξύ τους και μεταξύ της κεντρικής γραμμής άμυνας. Φυσικά κάποτε αυτά θα σπάσουν, αν ο άλλος περάσει τρεις παίκτες ή ένας πολύ ποιοτικός χαφ αξιοποιήσει την μία τρύπα που θα βρει για να περάσει μια φοβερή μπαλιά. Αυτά κάνουν την διαφορά στο ποδόσφαιρο. Όμως τον τρόπο που γενικά εμφανίζεσαι στο γήπεδο και το πόσο μπορείς να καλύπτεις αδυναμίες ή να τονίζεις προτερήματα, είναι θέμα των στοιχείων που αποκτάς ως σύνολο στην προπόνηση.

Κι από τέτοια δείγματα είναι που μέχρι αυτή την στιγμή πάσχει η ΑΕΚ. Φυσικά ομάδες σαν τον ΟΣΦΠ ή τον ΟΦΗ που ανάφερα τώρα, υπερέχουν σε αυτό επειδή δουλεύουν με τους ίδιους – καλούς- προπονητές πολύ καιρό.

Επιπλέον ο ΟΣΦΠ για παράδειγμα, δεν αντιμετώπισε προβλήματα σε επίπεδο επιλογών, που να προκαλέσουν αστάθεια και σε κάποια φάση να δημιουργήσουν και την ανάγκη για διαχείριση κάθε ματς ξεχωριστά. Αυτά έγιναν στην ΑΕΚ και δυσκόλεψαν την κατάσταση σε αυτό το διάστημα, ανάμεσα στις δύο διακοπές. Τα αναγνωρίζουμε, αλλά κοιτάμε στο επόμενο βήμα.

Επιστροφή στα δείγματα που έδειξε η ΑΕΚ στους πρώτους μήνες με τον Καρέρα

Και το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η επιστροφή στα δείγματα που άρχισε να δείχνει η ομάδα, μετά τους πρώτους έναν με δύο μήνες δουλειάς πέρσι με τον Μάσιμο Καρέρα. Ή σε αρκετά από τα καλοκαιρινά παιχνίδια. Το έχουμε δει, άρα μπορεί να γίνει ξανά. Ειδικά τώρα που τα υλικά είναι πολλά και καλά. Πρέπει να γίνει.

Θέλω να δω την ΑΕΚ να μην πνίγεται με ευκολία στο πρέσινγκ του αντιπάλου, θέλω να δω την ΑΕΚ να διαθέτει ευχέρεια στην κυκλοφορία της μπάλας κι επιλογές στο γήπεδο που να σε βοηθούν να διατηρήσεις την κατοχή. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να έρθουν σιγά – σιγά, γιατί ο δρόμος προς την διεκδίκηση υψηλών στόχων περνάει από την παγίωση δύο τριών σταθερών, που να ξέρεις πως βρέξει – χιονίσει αποτελούν χαρακτηριστικά στα οποία μπορείς να πατήσεις.

Ακόμη κι αν είναι ένα άλλο στυλ παιχνιδιού από αυτό που περιγράφω, το οποίο ενδεχομένως να έχει στο μυαλό του ο προπονητής και πάλι αυτό το στυλ, θα πρέπει να το δούμε δουλεμένο να παράγει σταθερά αποτελέσματα. Δεν μπορεί ομάδες με πολύ χειρότερα υλικά από την ΑΕΚ, να εμφανίζουν αισθητά καλύτερα στοιχεία συνόλου μέσα στο γήπεδο. Όποιο κι αν είναι το τακτικό πλάνο που υπηρετούν. Η ΑΕΚ έχει τις δυνατότητες να παρουσιάσει πολύ καλύτερη εικόνα ως ομάδα, κάτι που ως τώρα έχει γίνει μόνο περιστασιακά.

Το λέω ξανά και δεν το θεωρώ δικαιολογία, πως οι αντιξοότητες ήταν πολλές. Δεκτόν. Πάμε λοιπόν στο επόμενο βήμα πλέον, γιατί οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X