Εχουμε εικόνα, ποιος είναι αυτός ο Τάνκοβιτς;

Εικόνες από το Ζόρια-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την περίπτωση του Σουηδού, που δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν το πόσο σούπερ είναι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα χωρίς προλόγους. Ο Λιβάγια ξέρουμε καλά ποιος είναι. Πολύ καλά. Έχει ποιότητα και κλάση, να πετύχει ο ίδιος σ’ ένα ματς δυο γκολ και να ξεκινήσουν από τα πόδια του ακόμα δυο. Όπως έκανε στην Ουκρανία. Έχει και τον περίεργο χαρακτήρα να θέλει να είναι πάντα πρωταγωνιστής και να πέφτει ψυχολογικά όταν αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά αυτός είναι ο Λιβάγια. Είναι ένας παικταράς με παραξενιές, που αν δεν τις είχε, θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για καλοκαιρινές διακοπές.

Επίσης και ο Μάνταλος ξέρουμε καλά ποιος είναι. Όλοι μας. Ακόμα και εκείνοι που μπουρδολογούν συχνά. Δεν είναι ο ηγέτης της ΑΕΚ, αλλά είναι ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής της. Όταν είναι καλά και έχει στο γήπεδο τον ρόλο που του ταιριάζει, δίνει στην ομάδα ρυθμό, δίνει γκολ, δίνει και ασίστ. Όταν δεν είναι καλά ή παίζει εκεί που δεν μπορεί να παίξει, τραβάει μαζί του ολόκληρη την ομάδα. Και τα ακούει. Αυτά όμως έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ.

Αυτόν που φαίνεται πως μάλλον δεν ξέρουμε, είναι ο Τάνκοβιτς. Έχει κάνει τεράστιο γκελ, ο Σουηδός μεσοεπιθετικός και όχι μόνο στους οπαδούς της ΑΕΚ. Και έχει κάνει γκελ, διότι απ’ όποια πλευρά και αν προσεγγίσει την περίπτωση του, μπορείς να καταλάβεις εύκολα πως πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση. Είτε παρακολουθήσεις τον τρόπο που κινείται μέσα στο γήπεδο, με την μπάλα και χωρίς την μπάλα, τα πατήματα του στην αντίπαλη περιοχή και τις εκτελέσεις με τα δυο πόδια. Είτε απλώς διαβάσεις τους αριθμούς του και διαπιστώσεις πως ήδη έχει δώσει δυο ασίστ και έχει πετύχει δυο γκολ.

Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να σημειώσω, πως αυτή η εικόνα που δείχνει ο Τάνκοβιτς, δεν μπορεί να συνιστά έκπληξη. Δεν είναι ένα «λαβράκι» που «ψάρεψε» η ΑΕΚ κάπου σε θολά ποδοσφαιρικά νερά. Επιτρέψτε μου να θυμίσω δυο πραγματάκια, για το τι παίκτης είναι ο Τάνκοβιτς. Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Σουηδός είχε ταξιδέψει στην Γένοβα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει στην Τζένοα. Προσέξτε. Δεν υπήρχε μια φημολογία πως η Τζένοα ήθελε τον Τάνκοβιτς, ούτε ήταν μεταγραφικό σενάριο των ιταλικών εφημερίδων. Ο άνθρωπος πήγε στην Ιταλία, πέρασε ιατρικές εξετάσεις και περίμενε να ανοίξει η μεταγραφική αγορά του Γενάρη, για να πάει και να υπογράψει. Και ήταν μια μεταγραφή που θα πήγαινε στα δυο εκατομμύρια.

Βεβαίως απ’ όλη αυτή την ιστορία αποδείχθηκε πως μάλλον ο Τάνκοβιτς δεν είναι απ’ αυτούς που λέμε «τυχερούληδες», διότι απολύθηκε και ο προπονητής της Τζένοα και ο τεχνικός διευθυντής και ο καινούργιος μεταγραφικός σχεδιασμός «έκαψε» την δική του περίπτωση, μαζί μ’ όλες τις υπόλοιπες οι σκόπευαν να κάνουν οι απολυμένοι. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός, πως μια ομάδα από το Καμπιονάτο, όχι απλώς έβαλε στο στόχαστρο, αλλά ήταν έτοιμη να αποκτήσει τον Τάνκοβιτς. Και όχι από μια άλλη ιταλική ομάδα, αλλά από μια σουηδική. Που για όσους ξέρουν πως δουλεύει το πράγμα στο καμπιονάτο, αυτή είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Όλο αυτό, φανερώνει τι μέρος του λόγου είναι ο Τάνκοβιτς. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Ο Σουηδός στο περυσινό πρωτάθλημα, είχε βάλει 14 γκολ και είχε δώσει 8 ασίστ. Προφανώς αυτοί οι αριθμοί ήταν που τράβηξαν και το ενδιαφέρον της Τζένοα. Επίσης στο φετινό πρωτάθλημα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, όταν ο παίκτης ήρθε στην ΑΕΚ, είχε προλάβει να βάλει έντεκα γκολ. Αριθμοί που παραπέμπουν μόνο σε σέντερ φορ. Με την διαφορά πως ο Τάνκοβιτς είναι όλα τα υπόλοιπα μέσα στο γήπεδο, εκτός από σέντερ φορ. Αλλά είναι ένας παίκτης που σκοράρει πολύ, διότι είναι «ένας παίκτης που εκτελεί πολύ καλά και με τα δυο πόδια», όπως έλεγε ο Γιάννης Ανέστης, απέναντι στον οποίο ο Τάνκοβιτς έκανε χατ τρικ, λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα για να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως φοβούμαι πως πολλοί εξ υμών, δεν έχουν εικόνα για το πόσο ποιοτικός παίκτης είναι ο Σουηδός. Και γι αυτό εντυπωσιάζονται απ’ όσα ήδη έχει προλάβει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Από την εντυπωσιακή ασίστ πάρε – βάλε στον Καρίμ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ή από το άψογο τελείωμα στο ματς με την Λέστερ. Αυτός όμως είναι ο Τάνκοβιτς. Δεν ξέρω αν είναι επιπέδου ποιότητας Λιβάγια και δεν είναι αυτό το ζήτημα. Σίγουρα είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάθε ομάδα θέλει να τον έχει στην επιθετική της γραμμή. Πρώτον διότι σκοράρει, δεύτερον διότι δίνει ασίστ και τρίτον διότι όλα αυτά μπορεί να τα κάνει, από οποιαδήποτε θέση του δώσεις στο γήπεδο.

Σκεφτείτε κάτι. Ο Τάνκοβιτς βρίσκεται στην ΑΕΚ περίπου έναν μήνα. Έχει παίξει ως δεξί εξτρέμ, έχει παίξει ως αριστερό εξτρέμ, έχει παίξει ως «δεκάρι», έχει παίξει και ως δεύτερος επιθετικός. Θυμάται άραγε κανείς να έχει σκεφτεί, βλέποντας τον τρόπο παιχνιδιού του, πως «ρε παιδιά δεν το βλέπετε πως το παιδί δεν μπορεί σ’ αυτή την θέση, μην τον ξαναβάλατε εκεί»; Όχι, είναι η απάντηση. Γι αυτό και όσο σημαντικό είναι πως μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ και γκολ αλλά και ασίστ, άλλο τόσο σημαντικό είναι πως μπορεί να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα και με τον Λιβάγια και με τον Λιβάι Γκαρσία όταν θα επιστρέψει και με τον Μάνταλο και με τον Καρίμ και μ’ όλους. Και σ’ οποιοδήποτε σχηματισμό. Αυτό και αν είναι ευτυχία, για κάθε προπονητή.

Και κάτι ακόμα, μιας και ανέφερε την λέξη «προπονητής». Είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ, το γεγονός πως φαίνεται να δημιουργεί ένα ικανότατα, δικό της τεχνικό τιμ, που θα μπαίνει δίπλα σε οποιονδήποτε προπονητή. Μπορεί στο ματς με την Ζόρια, ο Τζιανλούκα Κολονέλο να ανέλαβε να κάνει το κοουτσάρισμα εν τη απουσία του Καρέρα, όμως η πραγματικότητα είναι πως το πιο κομβικό κομμάτι όλης της δουλειάς στην Ουκρανία, το έκανε ο Νίκος Παναγιωτάρας. Και γενικώς είναι κομβικός ο ρόλος του στην δουλειά που κάνει το τεχνικό τιμ. Όπως και του προπονητή τερματοφυλάκων Χρυσόστομου Μιχαηλίδη. Είναι δυο άνθρωποι που ξέρουν την ομάδα, που έχουν μεγάλη τριβή με την ομάδα και που θα είναι κομμάτια του παζλ του τεχνικού τιμ, όποιος και αν είναι ο προπονητής. Όπως κάνουν όλα τα μεγάλα κλαμπ.

Και κάτι τελευταίο. Καλή δύναμη φυσικά σ’ όσα παιδιά μέσα από την ομάδα έμπλεξαν μ’ αυτό το πράγμα που λέγεται κορονοϊός. Αλλά και καλή δύναμη στον γιατρό της ομάδας που και θα χρειαστεί να παίξει και πάλι μεγάλη μπάλα, με περίεργο αντίπαλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X