Με τους ρυθμούς που αλλάζει η άμυνα της ΑΕΚ για τον γκολκίπερ είναι δέκα φορές πιο δύσκολο

Με τους ρυθμούς που αλλάζει η άμυνα της ΑΕΚ για τον γκολκίπερ είναι δέκα φορές πιο δύσκολο
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για τον Παναγιώτη Τσιντώτα κι όσους τον κυνηγάνε συνέχεια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξέραμε αρκετό καιρό πριν πωληθεί τελικά ο Βασίλης Μπάρκας, πως ο Παναγιώτης Τσιντώτας, ήταν αυτός που θα έπαιρνε την ευκαιρία να καθιερωθεί, εφόσον ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του τελικά έφευγε.

Είναι μια επιλογή του συλλόγου, γνωστή εδώ και πολύ καιρό τώρα. Όχι όμως με κάποιον άγνωστο, που θα βλέπαμε για πρώτη φορά. Η επιλογή του συλλόγου μπορεί να κριθεί, όταν έρθει ο καιρός να κριθεί η συνολική παρουσία της ομάδας φέτος. Ο ίδιος ο σύλλογος φυσικά, πάντα έχει το περιθώριο να κρίνει και μεσούσης της σεζόν.

Ασχημο αυτό που γίνεται με τον Τσιντώτα

Αλλά …

Αυτό που γίνεται με τον Έλληνα γκολκίπερ της ΑΕΚ, πραγματικά είναι – επιεικώς- πολύ άσχημο. Μια στρατιά ανθρώπων γύρω από την ομάδα, οπαδοί της, περιμένουν στην γωνία για να κάνει ένα λάθος, ένα κακό παιχνίδι και να βροντοφωνάξουν πως η ΑΕΚ χρειάζεται γκολκίπερ. Για να πουν μετά «εμείς τα λέγαμε». Όσο καιρό όμως ο Τσιντώτας δεν είχε κάνει λάθος είχαν βάλει την επιγραφή «χαίρομαι που με διαψεύδει».

Ο Τσιντώτας είναι βασικός στην ΑΕΚ κι όπως έχω πει πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις κι εδώ, οι βασικοί στην ΑΕΚ πρέπει να ζουν με την πίεση της κριτικής και να ξέρουν να την χειριστούν. Αυτό δεν αλλάζει και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει για κανέναν.

Θεώρησα τον Πέτρο Μάνταλο υπεύθυνο για την ήττα στο Περιστέρι και το ανάφερα όπου έχω χώρο να γράφω την άποψη μου. Γιατί έχω πολύ υψηλές απαιτήσεις από αυτόν και απαιτώ να έχει το ίδιο κι εκείνος από τον εαυτό του, ως αρχηγός της ΑΕΚ κι ένας από τους δύο – τρεις πιο ποιοτικούς της παίκτες.

Το διαχειρίστηκε, δεν έπαθε τίποτα. Κι επανήλθε δριμύτερος. Αλλά ο Μάνταλος είναι ένας καθιερωμένος ποδοσφαιριστής. Αρχηγός στην ΑΕΚ χρόνια, μόνιμος στην Εθνική επίσης για χρόνια. Αν δεν μπορούσε να το διαχειριστεί θα ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Ο Τσιντώτας ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά του. Θα δεχθεί την κριτική, πρέπει να προσπαθήσει να την διαχειριστεί, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να ζει και με την κακοπιστία και με αυτούς που στο πρόσωπο του βλέπουν έναν ακόμη υποψήφιο λόγο για να κατηγορήσουν άλλα πρόσωπα. Μέχρι το ματς με την Λέστερ ο Τσιντώτας έχει κάνει ένα κακό παιχνίδι. Ένα φιλικό με τον Ατρόμητο. Έχει δώσει ακόμη και τρίποντα στην ΑΕΚ, όπως στο Αγρίνιο. Λίγο έλειψε να την κρατήσει ζωντανή ακόμη και στον τελικό του κυπέλλου. Με αυτόν η ομάδα πήρε την σημαντική ευρωπαϊκή πρόκριση.

Όλα αυτά πέρασαν σα να μην ακούμπησαν, για να έρθει ένα λάθος με την Λέστερ, απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της Premier League για να βγουν πάλι και να λένε «δεν κάνει για πρώτος».

Ο Τσιντώτας μπορεί να αποδειχθεί πως δεν κάνει για πρώτος. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προκύπτει από πουθενά πως δεν μπορεί. Αντίθετα, αυτό που υπάρχει είναι μια εμμονή να αναδεικνύουμε το όποιο αρνητικό εμφανίζεται και να υποβαθμίζουμε τα θετικά του.

Σα να τον μισούμε, σα να μη θέλουμε να αποδειχθεί πως αξίζει, σα να μας χαλάσει αν πετύχει αυτό το παιδί. Γιατί; Γιατί θα έχει δικαιωθεί η διοίκηση που δεν έκανε μεταγραφή για να αντικαταστήσει τον Μπάρκα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος.

Ο Μπάρκας δεν πέρασε ποτέ αυτά που περνάει τώρα ο Τσιντώτας

Αλήθεια όμως …Πόσα ματς έδωσε μόνος του ο Μπάρκας στην ΑΕΚ στις δύο γεμάτες σεζόν που ήταν βασικός; Γιατί ο Τσιντώτας έπαιξε περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα του 2018 θυμίζω. Πόσα λάθη χρειάστηκε να κάνει ο Μπάρκας, πόσες μη πειστικές εμφανίσεις ακόμη και στις σεζόν που είχε την θέση δεδομένη, πριν φτάσει να πωληθεί για σχεδόν 6 εκατομμύρια; Πότε αλήθεια με τον Μπάρκα είχαμε νιώσει πως κάτω από τα δοκάρια είχαμε κάτι σαν τον Ρομπέρτο του ΟΣΦΠ στην καλή σεζόν του ή τώρα τον Σα; Κατά την άποψη μου ποτέ.

Γιατί ο Μπάρκας δεν πέρασε ποτέ από αυτό που περνάει τώρα ο Τσιντώτας; Γιατί με τον Μπάρκα, επειδή αποκτήθηκε με μεταγραφή κι αρκετά ακριβή για τα ελληνικά δεδομένα, δεν έπαιρνε τους κακόπιστους να την πουν στην διοίκηση. Ενώ ο Τσιντώτας προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία. Αν δεν βγει θα μπορούμε να λέμε «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Και αδημονούμε για να το πούμε. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

Για τον Τσιντώτα, το έγραψα και το βράδυ μετά το ματς, ήταν ένα θέμα το λάθος, ήταν ένα άλλο θέμα το πως το διαχειρίστηκε. Θα το πω ξανά κι εδώ, πως δεν έχεις δικαίωμα να μείνεις στο ένα λάθος ψυχολογικά, όταν υπερασπίζεσαι την εστία της ΑΕΚ. Καταλαβαίνω την πίεση που μπορείς να νιώθεις όταν ξέρεις πως για το ένα λάθος θα σε ξεσκίσουν, αλλά πρέπει να μάθεις να την διαχειρίζεσαι, δεν υπάρχει περιθώριο.

Προσωπικά το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να μου μεταδίδει ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός με την παρουσία του Τσιντώτα. Μπορεί να αποδειχθεί πως κάνω λάθος, δεν ξέρω, αλλά εδώ κι αρκετό καιρό όταν ξεκινούν τα ματς, δεν έχω ανησυχία για τον τερματοφύλακα. Δεν με απασχολεί.

Το πρόβλημα είναι ότι η άμυνα της ΑΕΚ αλλάζει συνεχώς

Όταν είχαν πέσει πάλι να τον φάνε, μετά το φιλικό με τον Ατρόμητο, είχα πει πως στα play offs, είχε την ατυχία να παίξει στα πιο δύσκολα ματς, με τον ΟΣΦΠ και με τα χειρότερα και πιο πειραματικά σχήματα στην άμυνα.

Ο γκολκίπερ είναι κι αυτός μέρος της άμυνας και στην ΑΕΚ το πρόβλημα είναι πως η άμυνα αλλάζει συνεχώς. Η ομάδα έχει παίξει πέντε ματς στο πρωτάθλημα και τέσσερα στην Ευρώπη. Σε αυτά έχουν παίξει στο κέντρο της άμυνας πέντε διαφορετικοί ποδοσφαιριστές (έπαιξε ακόμη και ο Λόπες).

Στα άκρα της άμυνας έχουν παίξει έξι διαφορετικοί ποδοσφαιριστές! Μιλάμε για μια τελείως ασυνήθιστη κατάσταση, από την οποία σαφώς πολύ δύσκολα μπορεί να προκύψει ομοιογένεια και ομαλή αμυντική λειτουργία και για μένα είναι ένα βασικό πρόβλημα ως τώρα στην διαχείριση του Μάσιμο Καρέρα.

Μη βάλω τώρα το πόσες φορές αλλάζει και η διάταξη στην άμυνα, για να μπερδευτούμε περισσότερο. Ο γκολκίπερ λοιπόν ως μέρος αυτής της ιστορίας, είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να βρει ισορροπία. Σε κάθε ματς πρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικά χαρακτηριστικά στους παίκτες που βρίσκονται μπροστά του και αρκετές φορές χρειάζεται και να τους κατευθύνει. Όχι ο Τσιντώτας, αλλά ο Μπουφόν να ήταν με τον ρυθμό που αλλάζει η άμυνα της ΑΕΚ από ματς σε ματς, θα είχε πάθει «μπλακάουτ». Ο Τσιντώτας όμως δεν έχει πάθει «μπλακάουτ». Τα πάει γενικά καλά και προσπαθεί να ανταποκριθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ GOOGLE

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE -ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X