Κορωνοϊός: Τα σενάρια για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών και πόλεων

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις με ΙΧ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανάμεσα σε αυτά θα είναι και οι περιορισμοί στις  μετακινήσεις με ΙΧ από νομό σε νομό και από πόλεις σε πόλεις στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες».

Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια που ακούγονται, ο στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των μετακινήσεων για λόγους διασκέδασης από περιοχές που είναι στο πορτοκαλί σε περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο ή και στο πράσινο. Ομως αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα από νομό σε νομό, όπως για παράδειγμα αν έφευγαν κάποιοι από την Αττική και πήγαιναν για φαγητό ή για ποτό στη Χαλκίδα στην Εύβοια ή από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική ή από την Πάτρα στη Ναύπακτο.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα μειώσει και τις μετακινήσεις

Οπως επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και θα εντάσσεται μέσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν είναι μόνο η μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά και από πόλη σε πόλη, αφού δεν είναι παντού ίδιο το ιικό φορτίο. Πρόσθεσε όμως ότι η επιτροπή δεν έχει προτείνει ένα γενικό lockdown, αφού θεωρεί πως με την ελάττωση της κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος ούτε σε όμορους νομούς.

Βεβαίως, μέσα στην ημέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση τις πρωινές ώρες που κυρίως είναι για δουλειές. Ωστόσο, το αν θα υπάρξει απλώς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 ή καθολική απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση για τους φοιτητές

Ένα ακόμα μέτρο που έχει να κάνει με τη μετακίνηση είναι και το ζήτημα της κινητικότητας φοιτητών. Οπως είπε και ο καθηγητής Γώγος, μία πρόταση είναι να σταματήσουν να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή να μείνουν σπίτι και να κάνουν τηλεκπαίδευση, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί. Να γίνονται μόνο τα απαραίτητα, όπως τα εργαστήρια.

Καραμανλής (υπ. Υποδομών): Στο τραπέζι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στους επιβαρυμένους νομούς
Στα νέα μέτρα που θα ληφθούν για να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κλήθηκε να δώσει μια εικόνα των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, υπάρχει πιθανότητα να τεθούν κάποιοι περιορισμοί στους επιβαρυμένους νομούς και να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X