Μακάρι Μιτάι, αλλά...
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι τα αγωνιστικά δεδομένα για το αριστερό άκρο της άμυνας (και όχι μόνο) για το ματς με τον ΠΑΟΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όταν χάνεις δυο βασικούς ποδοσφαιριστές με μυϊκό πρόβλημα εν καιρώ διακοπής πρωταθλήματος και επίσης υποχρεώνεσαι ακόμα και να δώσεις ρεπό τρεις μέρες πριν από ματς με τον ΠΑΟΚ με σκοπό την αποφόρτιση, τότε προφανώς κάτι δεν έχει πάει καλά. Και αυτό το κάτι, το προπονητικό σταφ της ΑΕΚ θα πρέπει να το βρει και να το φτιάξει, διότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ομάδα θα πάει με φουλ αγωνιστικό πρόγραμμα χωρίς σχεδόν καθόλου ανάσα.

Στο νησί μου λένε πως δεν ωφελεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα. Έτσι είναι. Ειδικά πριν από ένα ματς με τον ΠΑΟΚ, αν η ΑΕΚ αρχίσει να μοιρολογά την προσωρινά χαμένη φετινή της αγωνιστική πληρότητα, τότε δεδομένα το έχει χάσει το παιχνίδι. Πρέπει να κοιτάξει μπροστά και με υπάρχοντα δεδομένα, να μπει στο γήπεδο και να πάρει τη νίκη. Άλλωστε πάντα την ιστορία την γράφουν οι παρόντες. Νόμος.

Το πολύ προφανές, είναι πως το μεγαλύτερο ζήτημα από τις απουσίες, εντοπίζεται στην θέση του αριστερού μπακ. Δεν αντιλέγω πως είναι πλήγμα η απουσία του φορμαρισμένου Σιμόες, του Μάνταλου που έχει ρόλο κλειδί και του game changer Λιβάι. Όμως εκεί λύσεις θα βρεθούν και τα κενά θα καλυφθούν. Εκεί που το πράγμα είναι πολύ ζόρικο, είναι στην θέση του αριστερού μπακ, καθώς δεν υπάρχει ούτε Ινσούα, ούτε Λόπες. Ούτε δηλαδή η πρώτη, ούτε η δεύτερη επιλογή.

Καθαρόαιμος αριστερός μπακ, διαθέσιμος για την Κυριακή, έχει απομείνει μόνο ο Μιτάι. Ετών μόλις 17 και χωρίς ακόμα καμία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα. Όσοι τον έχουν δει εν δράσει, λένε τα καλύτερα και για το ταλέντο του και την αγωνιστική νοοτροπία του αλλά και για την κορμοστασιά του (είναι 1,85). Τα βάζω όλα αυτά στο τραπέζι, γιατί έχουν σημασία, όταν συζητάμε για το ενδεχόμενο να μπει ένα παιδί ηλικίας 17 ετών και να ντεμπουτάρει με την φανέλα της ΑΕΚ σε ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ο Μιτάι έχει και ταλέντο και ποδοσφαιρικό θράσος και σωματοδομή. Εκείνο που σίγουρα του λείπει, εκτός από την εμπειρία, είναι η τακτική προσήλωση. Την χάνει την θέση του μέσα στο γήπεδο και αυτό είναι που ρίχνει σκιές και αμφιβολίες στην σκέψη του Καρέρα, να δώσει στον μικρό την θέση του βασικού στο παιχνίδι της Κυριακής. Ίσως ακόμα περισσότερο και από την έλλειψη εμπειρίας που δεδομένα έχει ο Μιτάι, όχι μόνο από ματς με τον χαρακτήρα ντέρμπι, αλλά γενικώς από επίσημους αγώνες της πρώτης ομάδας.

Από την άλλη μεριά, η μοναδική εναλλακτική που έχει ο Καρέρα, σε περίπτωση που δεν επιλέξει τον Μιτάι, είναι να μετακινήσει τον Βασιλαντωνόπουλο στο αριστερό άκρο της άμυνας και να παίξει δεξί μπακ ο Παουλίνιο. Να πω την αλήθεια μου, αυτή η προοπτική, μου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχίες ακόμα και από την παρουσία ενός 17χρονου σε ντεμπούτο στην ενδεκάδα. Όχι για την μετακίνηση του Βασιλαντωνόπουλου αριστερά, που είμαι σίγουρος πως θα βγάλει συνέπεια, αλλά για την παρουσία του Παουλίνιο.

Εννοείται και εξυπακούεται και δεύτερη κουβέντα επ’ αυτού δεν υπάρχει, πως ο προπονητής ξέρει πάντα καλύτερα. Ομολογώ όμως προτιμώ το ρίσκο με τον Μιτάι, όσο μεγάλο και αν είναι. Ακόμα και αν δεν βγει, είναι εντελώς διαφορετικό να χάνεις έχοντας δοκιμάσει έναν 17χρονο, παρά έχοντας κάνει μια αγωνιστική αλχημεία την οποία ενδεχομένως δεν θα ξαναδοκιμάσεις ποτέ ξανά.

Μεσα από τις συγκυρίες, που πάντα παίζουν ρόλο στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να «τεστάρει», τι ψάρια πιάνει ένα παιδί όπως είναι ο Μιτάι, πάνω στον οποίο ποντάρει πολλά. Για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ ανέβασε τον μικρό στην πρώτη ομάδα, όχι απλώς για να προβιβάσει ένα ακόμα παιδί από τις Ακαδημίες, αλλά επειδή τον πιστεύει και θέλει να επενδύσει πάνω του. Επί της ουσίας αυτό που προσδοκά η ΑΕΚ, είναι να έχει τον Μιτάι ως το επόμενο αριστερό της μπακ.

Ένα ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να φανεί αν όντως σωστά ποντάρει πάνω σ’ αυτή την προσδοκία. Θυμίζω πως περίπου στην ίδια ηλικία με τον Μιτάι, έκαναν ντεμπούτο στον ΠΑΟΚ ο Τζόλης και ο Μιχαηλίδης και μετά από τρεις μήνες είναι βασικοί και αναντικατάστατοι. Θυμίζω πως σ’ όλη την Ευρώπη, το κρας τεστ για το πόσο ένα ταλέντο μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω, γίνεται στα 17 και όχι στα 20, ούτε στα 22.

Ακούω πολλούς που λένε πως κινδυνεύει να καεί ένας πιτσιρικάς, αν μπει σ’ ένα μεγάλο ματς και δεν πάει καλά. Και μάλιστα κάποιοι φέρνουν σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, το παράδειγμα του Πίττου. Για να μην τρελαθούμε κιόλας, πιστεύει κανείς πως το παλικάρι ήταν ο νέος Παπασταθόπουλος αλλά χάθηκε εντελώς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, επειδή έκανε ντεμπούτο σ’ ένα πολύ στραβό αποτέλεσμα της ΑΕΚ απέναντι στον ΟΣΦΠ;

Έτσι όπως βλέπω το ποδόσφαιρο, προτιμώ χίλιες φορές να χάσω δίνοντας την ευκαιρία στον Μιτάι να μπει στην ενδεκάδα, παρά από ένα ακόμα λάθος του Παουλίνιο. Όπως επίσης και προτιμούσα δέκα χιλιάδες φορές, να δω τον Μαχαίρα στον τελικό του Βόλου με τον ΟΣΦΠ, αντί για τον Βέρντε. Διότι αποκλείεται 100%, να περνούσε ο Μαχαίρας τόσο αδιάφορος, όσο ο Ιταλός. Όπως και είναι βέβαιο, πως δεν θα γινόταν τίποτε χειρότερα στην αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, απ’ ότι έγινε τώρα στο γκολ του Ρατζέλοβιτς, αν είχε ξεκινήσει βασικός ο Λάτσι.

Όλα αυτά βεβαίως, είναι θεωρίες. Ο Καρέρα είναι κάθε μέρα στα Σπάτα και βλέπει τι γίνεται στις προπονήσεις. Και αν τελικά δεν βάλει την Κυριακή τον Μιτάι, θα έχει να κάνει με τον βαθμό ετοιμότητας που δείχνει ο μικρός στα Σπάτα. Επίσης, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αν ο Μιτάι δεν είναι έτοιμος για να ξεκινήσει τώρα σ’ ένα τέτοιο ματς, δεν σημαίνει πως δεν έχει προοπτική να γίνει το επόμενο βασικό αριστερό μπακ της ΑΕΚ.

Από την άλλη μεριά, αν τελικά ξεκινήσει ο Βασιλαντωνόπουλος αριστερά, είναι δεδομένο πως είναι συνεπής και προσηλωμένος στον ρόλο του και τις οδηγίες του και θα δώσει και την ψυχή του. Παρόλο που θα χρειαστεί να αλλάξει και τρίτη διαφορετική θέση μέσα σ’ έναν μήνα και μετά από χαφ και δεξί μπακ, να γίνει και αριστερό μπακ. Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, ένα είναι ξεκάθαρο. Αν και οι 11 που θα ξεκινήσουν την Κυριακή το ματς, μαζί μ’ αυτούς που θα έρθουν από τον πάγκο, έχουν την ψυχή και το πάθος του Βασιλαντωνόπουλου, η ΑΕΚ θα το πάρει το ματς. Χωρίς να μετρήσουν καθόλου οι απουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ GOOGLE

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE -ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X