Ιβιτς, από μένα είναι «ναι»

Ιβιτς, από μένα είναι «ναι»
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος γράφει για τον... ένα χρόνο και κάτι του Ιλια Ιβιτς στην ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε ένα κλαμπ σαν την ΑΕΚ που κυριαρχεί η προσωπικότητα του Δημήτρη Μελισσανίδη στα καλά και στα άσχημα, ο Ιλια Ιβιτς κατάφερε πολλά σε αυτό τον ένα χρόνο.

Στις 27 Αυγούστου 2019 πέρασαν μαζί την πύλη των Σπάτων. «Είμαι σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω τον νέο μας τεχνικό διευθυντή. Έχει υπάρξει στο παρελθόν και ποδοσφαιριστής αλλά και τεχνικός διευθυντής σε αυτή την ομάδα. Τον ξέρω πολλά χρόνια και έχει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου. Του δίνω τα κλειδιά. Αυτός θα αποφασίζει για όλα! Του εύχομαι καλή επιτυχία! Θα είναι εδώ μαζί μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες» είπε εν ολίγοις ο Μελισσανίδης στους τότε παίκτες και στον τότε προπονητή. Κλειδιά πάντως δεν έδωσε και δεν αποφασίζει για όλα ο Ιβιτς. Να τα λέμε όλα. Ο Μελισσανίδης και οι άνθρωποι του συνεχίζουν να έχουν την υψηλή επιστασία.

Το δύσκολο περιβάλλον ΑΕΚ

Εκτοτε έγιναν αρκετά πράγματα όμως στο κλαμπ. Η ΑΕΚ έζησε πολλά και η πανδημία του κορωνοϊού την επηρέασε πολύ περισσότερο από όλα. Αλλά ο Ιλια Ιβιτς που κατάφερε σε αυτό το σκηνικό να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο, μπορεί να καυχιέται ότι σε ένα «δύσκολο» περιβάλλον στην Ελλάδα και την ΑΕΚ κατάφερε πολλά. Σίγουρα όχι όσα έχει στο κεφάλι του. Αλλά αρκετά για τα δεδομένα του κλαμπ που έχει «αγκυλώσεις» σε πολλά ζητήματα, λανθασμένο σκεπτικό και αρνητική διάθεση σε συγκεκριμένους τομείς. Και όσο δεν τα αναδεικνύουμε αυτά, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διορθωθούν και να βελτιωθούν. Και αυτά κρατούν την ΑΕΚ πίσω…

Σε αυτό το διάστημα του ενός έτους που ο Ιλια Ιβιτς ζει, εργάζεται και λειτουργεί για την ΠΑΕ ΑΕΚ οι αλλαγές είναι πολύ-πολύ σημαντικές. Πιο «δυνατές» από ότι θα περιμέναμε και όσοι τον αποδεχθήκαμε με θετική διάθεση, έχοντας ζήσει το παλαιότερο του πέρασμα για 2,5 χρόνια ως ΤΔ στην ΑΕΚ. Οι αλλαγές που έγιναν φέτος για το περιβάλλον της ΑΕΚ κάνουν «θόρυβο» και μετά από καιρό έχουν την καθολική αποδοχή. Βεβαίως για να καταφέρει ο Ιβιτς να πετύχει αυτά που πέτυχε, είχε το… ΟΚ του Μελισσανίδη σε πολλά ζητήματα. Οχι σε όλα, αλλά σε πολλά. Πάντως και ο ίδιος ο Μελισσανίδης δείχνει να αλλάζει λίγο (παραπάνω) την άποψη του για τους Τεχνικούς Διευθυντές στο κλαμπ και να μην αρκείται στο «καλό παιδί που δεν θα μας φάει λεφτά και τον ξέρουμε». Ακούει περισσότερο τον Ιβιτς, τον εμπιστεύεται στο ποδοσφαιρικό κομμάτι λίγο παραπάνω από τους προκατόχους του.

Και μην γελιόμαστε, ο Ιβιτς είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, της αγοράς, ζει και… μυρίζει το ποδόσφαιρο. Και για την ΑΕΚ αυτή την περίοδο είναι κομβική η παρουσία του και η προσωπικότητα του. Για ακόμη μία φορά θα γράψω για την ανάγκη να στηριχθεί και να «προστατευθεί» ο Σέρβος με τον φόβο μην «καεί» σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Να στηριχθείμε στελέχη σε ένα σωστά δομημένο τμήμα σκάουτινγκ που θα έχει «εφόδια» για την ελληνική αγορά και όλες τις υπόλοιπες που θα προκύπτουν παίκτες-λαχεία. Διότι η ΑΕΚ καλώς ή κακώς έτσι όπως τα έφερε η κατάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πρέπει να αποκτά τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της με απώτερο στόχο και σκεπτικό να πωληθούν, για να έρθουν οι επόμενοι, να ζει το κλαμπ, να φτιάχνει υποδομές και να λειτουργεί για να πετυχαίνει τους στόχους της.

Ο δικός του Καρέρα

Ο προπονητής που η ΑΕΚ έχει από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι επιλογή Ιβιτς. Ο Σλούτσκι ήταν ο Νο1 στόχος του, αλλά δεν… έκατσε το deal και ήρθε ο Ιταλός. Το ότι η ΑΕΚ τον κράτησε και για φέτος, σημαίνει ότι είδε αυτά που θέλει ο Μελισσανίδης εν πολλοίς. Και αν πάνε όλα καλά, θα γίνει κουβέντα για να μπει αυτός στην «Αγιά Σοφιά». Μπορεί η σεζόν, με εξαίρεση την σπουδαία πρόκριση με την Βόλφσμπουργκ, να μην άρχισε καλά στο κομμάτι της εικόνας και της απόδοσης για τον Καρέρα, αλλά στο τέλος γίνεται το ταμείο για να δεις τι έχεις πετύχει μαζί του. Εκτός και αν ξεφύγει δυσάρεστα η κατάσταση…  Τώρα ο Ιταλός έχει πλέον ένα «γεμάτο» ρόστερ, με πολλές λύσεις που αυτός θα δείξει αν μπορεί να το κάνει στην ουσία το πληρέστερο των τελευταίων ετών που είδαμε στο χορτάρι από την ΑΕΚ.

Μεταγραφικά ο Ιβιτς μπορεί να μην έχει 100% τη διαχείριση και τις αποφάσεις στον μεταγραφικό τομέα, αλλά έχει συμβάλει πολύ. Η ΑΕΚ απέκτησε τους: Ινσούα, Χνιντ, Ανσαριφάρντ, Γκαρσία, Σάκχοφ, Νεντελτσιάρου, Τάνκοβιτς, Ιατρούδης (έφυγε δανεικός), Καρακλάιτς, Ραντόνια και Ενομπακάρε που… ήρθε και έφυγε και πούλησε σημαντικούς-βασικούς παίκτες (Μπάρκας, Βέρντε, Οικονόμου) με σημαντικά έσοδα. Οπότε χρειάστηκε έδειξε αντανακλαστικά και ετοιμότητα. Ολοι οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν, δεν είναι του Ιβιτς. Δεδομένα. Έχει κάνει και αυτός κάποιες επιλογές, έχει κάνει και ο Μελισσανίδης με το περιβάλλον του κάποιες άλλες. Η ΑΕΚ όμως κινήθηκε, ενεργοποιήθηκε, αντέδρασε και τελικά ενισχύθηκε αρκετά, αλλάζοντας το σκεπτικό της.

Ο Ιβιτς είναι ΤΔ για να πας στο επόμενο επίπεδο

Η ουσία είναι ότι η ΑΕΚ έχει ΤΔ πλέον. Που μπορεί να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με πολλές αγορές. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη νέα ΑΕΚ. Και όχι μόνο στο κομμάτι των αγορών, των επαφών και εν γένει των μεταγραφών. Μπορεί να φτιάξει ένα ποδοσφαιρικό τμήμα με ανθρώπους που θα προσφέρουν στην ΑΕΚ όσα πρέπει για να φτάσει το κλαμπ σε top επίπεδο λειτουργίας. Ο Ιβιτς είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Δεν είναι τέλειος, κάνει και λάθη. Αλλά ζει το ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε σε γήπεδο, μεγάλωσε στο ποδόσφαιρο, δούλεψε από πολλά πόστα και τώρα κουβαλά εμπειρίες και ατζέντα στο χαρτοφύλακα του. Πράγματα που δεν αγοράζονται από την μία ημέρα στην άλλη και είναι υπερ-πολύτιμα για ΤΔ. Η ΑΕΚ τα πήρε μαζί με τον Ιβιτς όλα αυτά, συν ότι τον ξέρουν και τους ξέρει. Και με αυτά πρέπει να πάει στο επόμενο επίπεδο η συνεργασία ΑΕΚ-Ιβιτς. Προσεχώς…

ΥΓ: Προφανώς και από τον Ιβιτς και την ΑΕΚ γενικότερα περίμενα και το είχα γράψει, κάτι καλύτερο από τον Ινσούα στην θέση του αριστερού μπακ. Και ας μην ήταν επιλογή του. Και για το συμβόλαιο που πήρε ο Αργεντίνος νομίζω ότι η αγορά θα είχε να δώσει κάτι καλύτερο στην ΑΕΚ… Ξέρω σίγουρα πάντως ότι αν ήταν στο χέρι του θα είχε νέο δεξί μπακ με τον Ιβιτς, για να πλαισιώσει τον Μπακάκη.

ΥΓ1: Από τον Ιβιτς περίμενα και περιμένω, να έχει άποψη-πρόταση για τις Ακαδημίες της ΑΕΚ. Προφανώς και αυτό που παρουσιάζει η ΑΕΚ από την ημέρα που έφυγε ο Κωστένογλου, δεν είναι εικόνα top ελληνικού κλαμπ που θέλει να βγάζει ποδοσφαιριστές. Προσεχώς θα αναλύσουμε περισσότερα για τις Ακαδημίες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X