Με τέτοια ΜΠΑΣΚΕΤΑΡΑ μόνο το Κύπελλο της αξίζει

Με τέτοια ΜΠΑΣΚΕΤΑΡΑ μόνο το Κύπελλο της αξίζει
Photo Credits: INTIME

O Θάνος Τσίμπος γράφει στο enwsi.gr για την τρομερή πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του Final 8 του BCL.

Τι ματς ήταν αυτό που είδαμε θεέ μου, τι ΑΕΚάρα ήταν αυτή. Η υπερηχητική «Βασίλισσα» σκόρπισε την ομάδα της Σαραγόσα με μια μοναδική μπασκετική παράσταση και πέρασε στο τελικό για να διεκδικήσει άλλο ένα τρόπαιο και δη Ευρωπαϊκό.

Όταν το μάτι γυαλίζει

Τι να πεις και τι να γράψεις για αυτήν την εμφάνιση της ΑΕΚ που για 33 λεπτά ήταν τέλεια σε άμυνα και επίθεση και μόνο στο τέλος χαλάρωσε που η διαφορά βρισκόταν στους 30 πόντους. Πραγματικά το προπονητικό επιτελείο είχε στήσει ένα άρτιο πλάνο και οι παίκτες το υλοποίησαν στην εντέλεια, κάνοντας την Σαραγόσα να μοιάζει με ομάδα της σειράς, ενώ στην πραγματικότητα όποιος παρακολουθεί Ισπανικό πρωτάθλημα γνωρίζει για πόσο καλή ομάδα μιλάμε (3η στην περσινή κανονική περίοδο). Τα πάντα ξεκινούσαν και τελείωναν από την άμυνα της ΑΕΚ που με μια απίστευτη ένταση στην πίεση της, εξαιρετική ομαδική δουλειά, αλληλοβοήθειες και καλά ροτέισον στραγγάλισε τους Ισπανούς που για να δουν το καλάθι έπρεπε να βγάλουν αίμα.

Θα σταθώ σε ένα περιστατικό που κατά την γνώμη μου δείχνει και με τι mentality μπήκε η ΑΕΚ σε αυτόν τον αγώνα. Ο Μπρουσίνο, ένας πολύ ποιοτικός παίκτες γνωρίζαμε ότι είναι από τα μεγαλύτερα όπλα αυτής της ομάδας και θα έπρεπε η ΑΕΚ να του κάνει την ζωή δύσκολη. Ξεκινάει το παιχνίδι και μέσα σε 15 δευτερόλεπτα ο Γιάνκοβιτς του έχει ρίξει 2-3 γεμάτες με αποτέλεσμα να φορτωθεί με 2 φάουλ και να γίνει αλλαγή. Μπαίνει ο Ρογκαβόπουλος και στην πρώτη φάση που τον κυνηγάει πίσω από τα σκριν τον τραβάει από το χέρι (δεν το είδαν οι διαιτητές) και δεν τον αφήνει να πάρει την μπάλα. Όταν ξεκινάς έτσι, αυτομάτως καταλαβαίνει ο Μπρουσίνο και ο κάθε Μπρουσίνο ότι για να μπει καλάθι θα πρέπει να ματώσει. Το μάτι των παικτών της ΑΕΚ γυάλιζε και μόλις μύρισαν «αίμα» διέλυσαν στην κυριολεξία το όποιο πλάνο είχε η Σαραγόσα για αυτό το παιχνίδι μη φοβούμενοι να κάνουν φάουλ και να μην δώσουν τίποτα εύκολο. Όταν βλέπεις τον Ράις, με την διαφορά στου 25 πόντους να βγάζει άμυνα και να κάνει και βουτιά στο παρκέ για να σώσει την μπάλα, αντιλαμβάνεσαι ότι το κίνητρο αυτών των παικτών είναι τόσο μεγάλο που θα δώσουν τα πάντα για να πάρουν το Κύπελλο.

Επιθετικά η ΑΕΚ δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε. Είναι τόσα πολλά τα όπλα που έχει ο κόουτς Παπαθεοδώρου που δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Όταν βγάζουν τόσο καλές άμυνες, είναι βέβαιο ότι με τον ρυθμό που έχουν θα βάλουν και σουτ στην επίθεση, θα κάνουν ορθολογικές επιλογές και όλα θα πάνε όπως ήταν σχεδιασμένα στο πινακάκι του προπονητή. Το βάθος του ρόστερ για άλλη μια φορά έκανε την διαφορά για την ΑΕΚ αφού και οι 12 παίκτες χρησιμοποιήθηκαν με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής να είναι τα 22.33 του Μορέιρα. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο από τα 2 πρώτα παιχνίδια στο Φάιναλ-8 είναι ότι οι παίκτες του πάγκου της ΑΕΚ έχουν κάνει outscore τους αντίστοιχους των αντιπάλων τους με 93-54. Μιλάμε για τεράστια διαφορά που δείχνει και το εύρος του ρόστερ αλλά και την ποιότητα που υπάρχει στη second unit.

Διακριθέντες

Κανονικά εδώ πρέπει να βάλουμε όλη την ομάδα της ΑΕΚ γιατί πραγματικά δεν υστέρησε κανένας. Ακόμα και ο Ζήσης που λόγω κάποιων άσχημων σουτ στην επίθεση φάνηκε να είναι πιο κάτω σε απόδοση, οργάνωσε μαεστρικά την ομάδα, είχε καθαρό μυαλό και μοίρασε πάλι 6 ασίστ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκίκας, που δεν είχε μεν την χθεσινή ευστοχία αλλά μοίρασε 8 εντυπωσιακές ασιστ που έδωσαν εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες του. Ο Ματ Λοτζέσκι έδειξε και σε αυτό το ματς πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι με το εκπληκτικό του σουτ, αλλά και το πόσες λίγες προσπάθειες χρειάζεται για να σκοράρει. Στα 2 πρώτα ματς έχει παίξει μόλις 22 λεπτά και έχει πετύχει 23 πόντους με 9/11 σουτ, που είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο Λίνος ήταν και αυτός πάρα πολύ καλός, πήρε τα σουτ που μπορεί να βάλει από την περιφέρεια ενώ και τα ποσταρίσματα του με το γνωστό δεξί χουκ ήταν επιτυχημένα. Ο MVP του Τσάμπιονς Λιγκ (και οι 4 MVP έχουν περάσει από την ΑΕΚ), Κιθ Λάνγκφορντ δεν χρειάστηκε να φορτσάρει καθόλου και σχεδόν περπατητός έβαλε 18 πόντους. Ο Ρογκαβόπουλος επιστρατεύτηκε νωρίς λόγω των φάουλ του Γιάνκοβιτς κυρίως για την άμυνα του, αλλά επέστρεψε και στα φυσιολογικά ποσοστά του στην επίθεση αφού το 0/5 του προηγούμενου αγώνα ήταν ασυνήθιστο για την κλάση του.

Τελευταίο άφησα τον Ταιρίς Ράις που έκανε πραγματικά ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι τόσο εκτελεστικά (18π) όσο και οργανωτικά (5 ασιστ) προσφέροντας φάσεις που μόνο ένας παίκτης με την ποιότητα του, μπορεί να προσφέρει.

Εντελώς άλλο ματς την Κυριακή

Πλέον ο τελικός απέναντι στην Μπούργκος είναι το τελευταίο βήμα που πρέπει να κάνει η ομάδα του κόουτς Παπαθεοδώρου για να πάρει το τρόπαιο. Σίγουρα θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ματς απέναντι σε μια ομάδα που έχει εντυπωσιάσει με το μπάσκετ που παίζει στο Φάιναλ-8, έχει εξαιρετικό ρυθμό στο παιχνίδι της και ποιοτικές μονάδες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Βέβαια αν η ΑΕΚ πλησιάσει έστω και λίγο την σημερινή της απόδοση, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αλλά επειδή είναι δύσκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει και 2ο άρτιο παιχνίδι, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα και κυρίως με το κεφάλι κάτω και προσγειωμένα. Είμαι σίγουρος ότι το προπονητικό τιμ θα προετοιμάσει άριστα την ομάδα ώστε το μάτι να γυαλίζει, η δίψα και η θέληση για την κούπα να κυριαρχήσει και απλά ΑΕΚΑΡΑ ΦΕΡΕ ΜΑΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ.

ΥΓ. Τυπικά την Κυριακή ολοκληρώνεται η προηγούμενη σεζόν με την ΑΕΚ να έχει πάρει το Κύπελλο Ελλάδος και να συμμετέχει στον τελικό του Φάιναλ-8 που ήταν οι 2 βασικοί στόχοι στην έναρξη της χρονιάς.

ΥΓ2. Ανεξάρτητα του τι θα γίνει την Κυριακή, αυτή η ομάδα βρίσκεται ακόμα στο 50% της απόδοσης που μπορεί να πιάσει.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X