Η ένταση και η πίεση οδήγησαν την ΑΕΚ στην νίκη

Η ένταση και η πίεση οδήγησαν την ΑΕΚ στην νίκη
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος για τη νίκη της ΑΕΚ και την πρόκριση στον ημιτελικό

Το πρώτο βήμα έγινε για την «Βασίλισσα» που κέρδισε την σκληροτράχηλη ομάδα της Νίμπουργκ και πλέον ρίχνει όλη την προσοχή της στον βραδινό αγώνα απέναντι στην Σαραγόσα. Η ΑΕΚ δεν έκανε κάποια εντυπωσιακή εμφάνιση, ήταν απλά καλή, σοβαρή και συγκεντρωμένη ενώ και το βάθος του πάγκου της έκανε την διαφορά.

Η ένταση στην άμυνα την οδηγεί στην επίθεση

Είχα μεγάλη αγωνία να δω προσωπικά, τι διαφορετικό θα μπορούσε να παρουσιάσει η ομάδα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα από το Σούπερ Καπ και σε ποιους τομείς θα μπορούσε να βελτιωθεί. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο πεντάλεπτο μπήκε κάπως μουδιασμένα επιτρέποντας στους Τσέχους να πετύχουν κάποια εύκολα καλάθια και να προηγηθούν στο σκορ.

Αυτό που άλλαξε την ροή του αγώνα ήταν όταν ο κόουτς Παπαθεοδώρου πέρασε στο παρκέ τον Γιόνας Μασιούλις και τον Μάρκους Σλότερ. Αυτόματα η ένταση στην άμυνα αυξήθηκε σημαντικά, σαν να τους ξύπνησε ο Γιόνας, ο Σλότερ θωράκισε την ρακέρα και οι περιφερειακοί πίεζαν ασφυκτικά την μπάλα με αποτέλεσμα να χαλάσουν το παιχνίδι της Νίμπουργκ και να την οδηγήσουν σε 16 λάθη. Έτσι η ΑΕΚ έβγαλε αρκετές συνεχόμενες άμυνες, σταμάτησε να δέχεται εύκολα καλάθια και όπως έχουμε πει πολλές φορές, από την άμυνα βρίσκεις ρυθμό και στην επίθεση.

Η ΑΕΚ πέρασε μπροστά στο σκορ και δεν ξανακοίταξε πίσω, παίζοντας αρκετά μυαλωμένα, σοβαρά και με όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση μπορούσε. Στο τελευταίο δεκάλεπτο απλά έκανε συντήρηση της διαφοράς και αυτή την φορά οι πολύ έμπειροι παίκτες που διαθέτει, διάβασαν σωστά ό,τι τους έδινε η άμυνα και πήραν σωστές αποφάσεις χωρίς να κινδυνέψει η ομάδα έστω και λίγο.

Τα κενά διαστήματα

Ένα θέμα που εμφανίζει η ΑΕΚ και είναι πολύ λογικό, είναι ότι δεν μπορεί να παίξει μεγάλα διαστήματα του αγώνα το ίδιο καλά. Κάνει πολύ καλά τρίλεπτα-τετράλεπτα παίρνει διαφορές και μετά κάνει 1-2 λεπτά μπλακ άουτ και ξαναβάζει τον αντίπαλο στο ματς. Μπορεί αυτό να είναι πολύ φυσιολογικό, μιας και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν προερχόμενοι από απουσία 6 μηνών αλλά όσο μικρότερα είναι αυτά τα διαστήματα τόσο το καλύτερο για την ομάδα ειδικά απέναντι σε Ισπανική ομάδα που από πλευράς ρυθμού βρίσκονται πιο μπροστά, έχοντας παίξει περισσότερα επίσημα ματς.

Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι το προπονητικό επιτελείο ήταν αρκετά διαβασμένο για να αντιμετωπίσει την κλασική zone press μετά από βολές των Τσέχων και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα σε κανένα σημείο του αγώνα. Γενικά η προσέγγιση που είχε η ΑΕΚ ήταν απόλυτα σοβαρή και σεβάστηκε ότι έπαιζε με μια ομάδα που μπορεί να μην έχει μεγάλα ονόματα αλλά είχε το καλύτερο ρεκόρ στην regular season με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ποιοι διακρίθηκαν

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου έκανε εξαιρετικό ροτέισον στους παίκτες μην αφήνοντας κανέναν στο παρκέ παραπάνω από 24.33 (Λάνγκφορντ) πράγμα που σίγουρα θα βοηθήσει αφού έρχεται ματς σε λιγότερο από 24 ώρες. Το βάθος της ΑΕΚ έκανε διαφορά σε αυτό το παιχνίδι αφού οι αναπληρωματικοί της Ένωσης σκόραραν 41 πόντους σε αντίθεση με τους μόλις 20 των Τσέχων καθώς παίκτες έμπαιναν-έβγαιναν χωρίς η ομάδα να παρουσιάζει σοβαρές αυξομειώσεις στην απόδοση της. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος ήταν αρνητικός αλλά θα ήθελα να σταθώ σε 2 παιδιά που ξεχώρισαν στο χθεσινό παιχνίδι.

Ο πρώτος ήταν ο MVP του αγώνα, ο Νίκος Γκίκας, που ακόμα μερικοί συνεχίζουν να τον υποτιμούν, παραβλέποντας ότι σε όλους του σημαντικούς αγώνες της ομάδας πέρσι και φέτος δήλωνε βροντερό παρών. Στο κακό διάστημα της ΑΕΚ στο πρώτο δεκάλεπτο την κράτησε κοντά στο σκορ ενώ και στο 3ο δεκάλεπτο την βοήθησε να ξεφύγει. Εκτός από πόντους (10) μοίρασε και 5 ασιστ με 2 κλεψίματα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι «άνιωθος».

Ο 2ος που θα ήθελα να σταθώ είναι ο Βλάντο Γιάνκοβιτς που κυριολεκτικά άφησε τα πάντα μέσα στο παρκέ. Γνωρίζοντας ότι ο Χρούμπαν είναι ο καλύτερος παίκτες και πρώτος σκόρερ των Τσέχων, επιφορτίστηκε το μαρκάρισμα του και πίεσε πάρα πολύ κάνοντας του την ζωή δύσκολη. Όπως πάντα πάλεψε και στα ριμπάουντ, κέρδισε επιθετικά φάουλ αλλά την μεγάλη διαφορά την έκανε το σουτ του.

Είχαμε ξαναγράψει ότι τα ποσοστά του στο τρίποντο είχαν βυθιστεί την περσινή σεζόν (20%) με αποτέλεσμα οι Τσέχοι στην ζώνη που έπαιζαν να του δίνουν το σουτ από την γωνία. Σε αντίθεση με ότι μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα, έβαλε 3/5 τρίποντα πολύ σημαντικά και ουσιαστικά ξεχαρβάλωσε ένα από τα όπλα του κόουτς Αμιέλ. Ήταν τέτοια η προσπάθεια του και η ένταση με την οποία έπαιζε στο παρκέ που κουραζόταν και ζητούσε συνεχώς αλλαγή, ενώ όταν φορτώθηκε με φάουλ ο Λίνος χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στο ‘’4’’.

Κατά τα άλλα ο Λάνγκφορντ έβαλε πάλι 18 πόντους με μετρημένες προσπάθειες, ο Ράις παρότι κάπως άστοχος μοίρασε 5 ασιστ και ήξερε τι να κάνει την μπάλα στα τελευταία λεπτά που κέρδιζε σημαντικά φάουλ από τους προσωπικούς του αντιπάλους, ενώ και ο Ζήσης παρόλο που έπαιξε λίγο ήταν ουσιαστικός δίνοντας και αυτός 5 ασίστ. Πολύ οικονομικός ήταν ο Λοτζέσκι που πέτυχε 12 πόντους σε μόλις 15 λεπτά με 5/6 σουτ ενώ και οι Μορέιρα Σλότερ μοιράστηκαν πολύ σωστά τον χρόνο στο 5.

Θέλει βελτίωση απέναντι στους Ισπανούς

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Σαραγόσα, μια πολύ γεμάτη και αθλητική ομάδα με καλούς ξένους παίκτες που πρωταγωνιστεί στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ θα έχει το μειονέκτημα του ρυθμού αλλά η εμπειρία το παικτών της πιστεύω ότι μπορεί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Σε ένα σύντομο γκάλοπ που έκανα στους ανθρώπους της ΑΕΚ, η πλειοψηφία ήθελε Σαραγόσα οπότε περιμένουμε να δούμε τι έχει ετοιμάσει η ομάδα για αυτόν τον πρόωρο τελικό. Θα χρειαστεί σίγουρα μεγαλύτερη προσπάθεια στην άμυνα, απέναντι σε καλούς αθλητές, συγκέντρωση και σοβαρότητα για να μπορέσει η ΑΕΚ να περάσει στον τελικό της Κυριακής που όλοι το ελπίζουμε.

ΟΛΑ ΤΑ VIDEO ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ YOUTUBE

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X