Η δουλειά έγινε για την ΑΕΚ, αλλά έχει πολλά ακόμα να φτιάξει

Η δουλειά έγινε για την ΑΕΚ, αλλά έχει πολλά ακόμα να φτιάξει
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου καταγράφει συμπεράσματα από την ευρωπαϊκή πρόκριση της ΑΕΚ στην Ελβετία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σε νοκ άουτ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, αυτό που μετρά περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι η πρόκριση. Αντιλαμβάνομαι όσους λένε, πως η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από τη Σεντ Γκάλεν.

Άλλη φανέλα, διαφορετικές παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Αλλά σε αυτήν την ιδιαίτερη περίσταση, κανένας αντίπαλος δεν είναι εύκολος. Ρίχτε μια ματιά σε όσα έχουν συμβεί στους φετινούς προκριματικούς και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Καμία ομάδα δεν είναι χαμένη προτού μπει να αγωνιστεί, καμία ομάδα δεν νικά μόνο με τη φανέλα. Νόμος απαράβατος. Αρα, είναι σημαντικό και αρκούντως εξαιρετικό, πως η ΑΕΚ αυτήν την ώρα που μιλάμε, δεν βρίσκεται σε κατάσταση εσωστρέφειας και στο χείλος της καταστροφής, αλλά έχει μείνει ζωντανή. Εχει ακόμα μια ευκαιρία, απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, όπου πλέον πάει να ρίξει μια ζαριά και να δείξει τι μπορεί να καταφέρει για να βρεθεί σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Ολιβέιρα και το δεύτερο ημίχρονο

Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι πως έκανε τη δουλειά. Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι πώς πήρε την πρόκριση. Σε τέτοιες καταστάσεις το σπουδαίο δεν είναι να παίζεις τα παιχνίδια, αλλά να νικάς. Το πώς και το γιατί έχει ελάχιστη σημασία. Είναι λεπτομέρειες που καθορίζουν τους δυνατούς και τους ικανούς και εκείνους που μένουν πίσω. Σας θυμίζω, ότι πέρυσι για μία άλλη απόφαση του Ολιβέρα που επιχείρησε όχι να κερδίσει το πέναλτι, αλλά να προσπαθήσει να σκοράρει, η ΑΕΚ έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση από την Τραμπζονσπόρ.

Δεν ξέρω πόσα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, γιατί με τα αν δεν γράφεται η ιστορία, αλλά σίγουρα αυτό που καταλαβαίνω είναι πως φέτος η ΑΕΚ λειτούργησε με πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα. Πριν πάμε στα πολλά ζητήματα τα οποία γέννησε και αυτό το παιχνίδι, πρέπει να σταθούμε στα θετικά. Και στα θετικά αναμφίβολα είναι η εξαιρετική εικόνα που έδειξε η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Επειτα από μία απογοητευτική κατάσταση στο πρώτο 45λεπτο, η ΑΕΚ μπήκε έπαιξε σαν αφεντικό και οι Ελβετοί ούτε είδαν καν πως είναι η εστία του Τσιντώτα.

Η ΑΕΚ το έκανε δύσκολο

Ηταν θέμα χρόνου να χτυπήσει η ΑΕΚ τις αδυναμίες της ελβετικής άμυνας και να βρει το γκολ που θα έκανε τη διαφορά. Αρκούσε μία κίνηση του Μάνταλου, που κατά τη γνώμη μου ήταν ο κορυφαίος μαζί με τον Τσιντώτα για την ΑΕΚ σε όλο το 90λεπτο, για να βγάλει τον Ολιβέιρα τετ α τετ και να τελειώσει η σεμνή τελετή. Το ζήτημα για την ΑΕΚ είναι πώς ξόδεψε και πάλι πάρα πολύ χρόνο για να φτάσει σε αυτό. Και αν στο Αγρίνιο συζητούσαμε για μία κακή αγωνιστική προσέγγιση από τον Καρέρα, εδώ νομίζω πως τίθεται και θέμα ψυχολογικής προετοιμασίας.

Για μένα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ΑΕΚ το πώς βρέθηκε σε τόσο παθητικό ρόλο από τους Ελβετούς, οι οποίοι ήταν μία αξιοπρεπής ομάδα, αλλά όχι κάποιο φόβητρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στους «κιτρινόμαυρους». Και όμως, αν δεν ήταν ο Τσιντώτας με σειρά από εντυπωσιακές σωτήριες επεμβάσεις στο πρώτο 45λεπτο, δεν ξέρω αν τα πράγματα θα είχαν φτάσει στο σημείο που η ΑΕΚ να μπορεί να παίζει τα πάντα στο δεύτερο 45λεπτο και να φέρει το παιχνίδι στα δικά της μέτρα.

Η ΑΕΚ χρειάζεται στόπερ

Επειτα και από αυτό το παιχνίδι, δεν μπορεί να συζητάμε ακόμα για το αν η ΑΕΚ χρειάζεται στόπερ. Δεν μπορεί να υπάρχει το «αν» σε αυτή την διαδικασία. Η ΑΕΚ χρειάζεται στόπερ η ΑΕΚ, χρειάζεται έναν παίκτη που θα είναι αφεντικό και θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στον Τσιγκρίνσκι να παίζει επιλεκτικά σε παιχνίδια που θα είναι πολύ χρήσιμος, θα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του Σβάρνα και επίσης θα μπορέσετε να συμβάλλει στην προσαρμογή των Χνιντ και Λάτσι, που και αυτοί σίγουρα θέλουν το χρόνο τους.

Δεν μπορεί να συζητάμε για το αν η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση σε αυτή τη θέση. Οπως κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να συζητάμε και αν η ΑΕΚ χρειάζεται ακόμα έναν ακραίο επιθετικό. Είδατε πόσο μεγάλη διαφορά έκανε στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Γκαρσία με την είσοδο του. Μολονότι ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματά του, δεν ξέρει καλά καλά τα ονόματα των συμπαικτών του, ο παίκτης που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή της νέας εποχής ήταν εκείνος που μπήκε μέσα και έδωσε άλλον αέρα στη λειτουργία της ΑΕΚ.

Αυτό που λείπει στο κέντρο

Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας και δεν μπορεί να τα παραβλέψει. Αυτό που επίσης κατά τη γνώμη μου χρειάζεται, αλλά περιμένω να δω το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Σάκχοφ στη λειτουργία της ΑΕΚ είναι ένα αφεντικό στη μεσαία γραμμή. Ο Σιμόες τρέχει, είναι παίκτης που κλείνει πάρα πολλούς χώρους, αλλά η ΑΕΚ χρειάζεται έναν παίκτη που θα είναι σημείο αναφοράς.

Ο Κρίστισιτς, όσο καλή πρόθεση και αν έχεις να τον δεις, είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια που ψάχνεις να τον βρεις μέσα στο γήπεδο. Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν, ότι όταν ανεβαίνει ο Σέρβος ανεβαίνει και όλη η ΑΕΚ, απλά το ζήτημα είναι πως ο Σέρβος δεν αρκεί να ανεβαίνει κάποια λεπτά μέσα στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ χρειάζεται έναν παίκτη που θα είναι αφεντικό στο γήπεδο και που θα ελέγχει τη μεσαία γραμμή.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X