«Γκρίνια» Ερντογάν σε Μακρόν: «Δεν καταλαβαίνω γιατί στηρίζεις την Ελλάδα»

«Γκρίνια» Ερντογάν σε Μακρόν: «Δεν καταλαβαίνω γιατί στηρίζεις την Ελλάδα»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα… παράπονά του για τη γαλλική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο φέρεται να εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία.

Φέρεται να χαρακτήρισε δε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και να είπε ότι αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. «Η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο Ερντογάν.
«Κάνε διάλογο και με την Κύπρο»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους.

Εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

Προς διερευνητικές μετά τη Σύνοδο Κορυφής – Αποκλιμάκωση με χαμηλές προσδοκίες
Οι διερευνητικές επαφές δρομολογούνται, κατά πάσα πιθανότητα, για τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, μετά και τη μετάθεση τη Συνόδου Κορυφής ελέω κορονοϊού. Οι προσδοκίες, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μπορεί ο τρόπος ανακοίνωσης των διερευνητικών επαφών να μην ήταν και ο πιο…δόκιμος, το αποτέλεσμα όμως είναι σαφές: η Ελλάδα και η Τουρκία επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.

Βεβαίως, το πώς ανακοινώθηκε η επανέναρξη του διαλόγου δείχνει και τις…αρρυθμίες: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λακωνική ανακοίνωση προανήγγειλε τη συνάντηση, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας και όχι του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς, δε, να γίνεται ονομαστική αναφορά στις διερευνητικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε κλειδώσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, παρά τις συνεννοήσεις σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της Συνόδου Κορυφής για τις αρχές Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχει ως αποτέλεσμα και τη μετάθεση του ραντεβού Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ραντεβού να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενόψει της Συνόδου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός θέσεων, με δεδομένο ότι η Κύπρος πιέζει για κυρώσεις άμεσα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για τις συνεχείς παραβιάσεις την κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα αρκείται σε μια σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία στο λεκτικό του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου για δυνάμει παράνομες ενέργειες της στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X