Η ΑΕΚ πήρε τον καλό το δρόμο
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Σαντοριναίος εξηγεί πως η ΑΕΚ χρειάστηκε δύο χρόνια για να επαναφέρει τις αγωνιστικές ισορροπίες στα επίπεδα της πρωταθληματικής χρονιάς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ καθυστέρησε δύο χρόνια να καλύψει τα κενά που δημιούργησαν οι επιλογές μετά το 2018, αλλοιώνοντας το αγωνιστικό στίγμα της πρωταθλήτριας. Ήξερε τι έπρεπε να κάνει αλλά είτε υποτίμησε τους ρόλους είτε έπεφτε σε φιάσκο αποφασίζοντας λανθασμένα.

Όλα ξεκίνησαν από την κεντρική απόφαση ν’ αλλάξει το ποδόσφαιρο που της ταίριαζε με το ποδόσφαιρο που ονειρευόταν. Η απρόσμενη κατάκτηση του τίτλου δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως ήταν κι εύκολη. Γεννήθηκε έτσι η εντύπωση της ετοιμότητας για το παραπάνω βήμα.

Αντί λοιπόν, να διαθέσει τα κεφάλαιά της στοχευμένα σε καίριες θέσεις (ακόμη ο Ουζουνίδης περιμένει τις δύο μεταγραφές ποιότητας) αποβλέποντας στην ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ, επέλεξε να προκαλέσει την τύχη της.

Ήθελε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο με τον Έλληνα προπονητή (για μένα ακατάλληλη επιλογή) χωρίς τα οικονομικά εχέγγυα να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αφού η στρατηγική απόφαση για τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ αφορούσε (ορθότατα) την προίκα του γηπέδου!

Αργότερα, η τυφλή εμπιστοσύνη στον “Γκουαρδιόλα του Ατλαντικού” Καρντόσο απλώς εκτίναξε το διαθέσιμο μπάτζετ προκαλώντας συνωστισμό κι ανισορροπία στα αποδυτήρια φτάνοντας σήμερα στους 40 ποδοσφαιριστές!

Τα Σπάτα άρχισαν να θυμίζουν δομή ανεπιθύμητων διαβρώνοντας το πνεύμα μίας aekfamily κατάστασης! Από τον Μοράν και τον Αιντάρεβιτς ως τον Σιμάο και τον Ντέλετιτς, η ΑΕΚ σκόρπισε τον μεταγραφικό σχεδιασμό της σε βιαστικές αποφάσεις και προσωπικά τερτίπια…

Έγινε ανέκδοτο η αναζήτηση έστω ενός εξτρέμ, σαν να στοίχειωσε την θέση ο Λάζαρος. Ναι, μία φορά αναστήθηκε αλλά ο Χριστοδουλόπουλος ήταν ο MVP της πρωταθληματικής χρονιάς με 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις! Ποδοσφαιριστής με αρετές στο ένας εναντίον ενός, στην δημιουργία χώρου, στην άμεση απειλή, στις εκτελέσεις στημένων…

Η ΑΕΚ έκανε του κεφαλιού της

Η ΑΕΚ είχε τις προδιαγραφές έτοιμες για την αναπλήρωση του κενού αλλά έκανε του κεφαλιού της! Μέχρι να φτάσει στην ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της (2,5 εκατ. για το 60% των δικαιωμάτων) Λιβάι Γκαρσία, σώριασε ένα ντόμινο από λάθη!

Την σεζόν 18-19 φέρνει για εξτρέμ τον Μπογιέ (που δεν είχε τέτοια στοιχεία) και τον Γιαννιώτα (διεθνής αλλά αναιμικός χωρίς ασίστ και τελειώματα)!

Την περσινή χρονιά θέλησε να καλύψει το κενό με τον ζογκλέρ (αλλά ανούσιο) Βέρντε και με τον Ντέλετιτς (απέτυχε και δόθηκε δανεικός στην Τρίπολη)! Μοναδική καλή περίπτωση είναι ο Αλμπάνης (39 συμμετοχές / 3 γκολ) ως συμπληρωματική επιλογή χωρίς όμως να κάνει την διαφορά.

Η ΑΕΚ έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει, αλλάζοντας συνήθειες και προπονητές, άρχισε να μαζεύει χαφ χωρίς να βλέπει τον σημαντικό ρόλο που είχε ο Κονέ το 2018. Ένα δυνατό 8άρι της μίας επαφής, με αθλητικά χαρακτηριστικά, ικανό ν’ απειλήσει από τον άξονα και με έντονη προσωπικότητα για το περιβάλλον των αποδυτηρίων.

Ουσιαστικά, ο Κονέ με την κατάκτηση του τίτλου σταμάτησε και το ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο αλλά η ΑΕΚ πήρε τον χρόνο της μέχρι να φτάσει στην στόχευση του Σακχόφ. Μία έξυπνη απόφαση για έναν ποδοσφαιριστή που γεμίζει τις επιλογές στο 4-3-3 του Καρέρα. Ποτέ δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα των προσβλητικών εκδηλώσεων εις βάρος της ΑΕΚ όπως ο Μάτος ή ο Βιερίνια, αλλά ήταν ο παίκτης κλειδί στις αγωνιστικές επιτυχίες του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ διαθέτει μία μεσαία γραμμή περισσότερο ενισχυμένη από την πρωταθληματική χρονιά

Αυτή την στιγμή η ΑΕΚ διαθέτει μία μεσαία γραμμή περισσότερο ενισχυμένη από την πρωταθληματική χρονιά. Τότε τις περισσότερες συμμετοχές είχαν ο Αιντάρεβιτς (16/0), ο Γαλανόπουλος (19/0) κι ο Σιμόες (20/0) λόγω των σοβαρών τραυματισμών Γιόχανσον (8/1) και Μάνταλου (12/2).

Αντικειμενικά ο Κρίστιτσιτς διαθέτει πιο σύνθετα στοιχεία σε σχέση με τον Αιντάρεβιτς ενώ η επιλογή του Σιμάνσκι έγινε πάνω στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γιόχανσον. Η προσθήκη του Σακχόφ αναβαθμιζει την δημιουργία από τον άξονα αλλά αφαιρεί σε ταχύτητα.

Η γρήγορη σκέψη του διεθνή Ουκρανού θα βοηθήσει σε γρήγορες μεταβάσεις στο επιθετικό τρίτο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα στο αμυντικό τρανζίσιον. Θα χρειαστούν κοντινές αποστάσεις με τα στόπερ (άρα πρέπει ν’ αποκτηθεί έμπειρος και γρήγορος κεντρικός αμυντικός) τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψουν Σιμάνσκι και Γαλανόπουλος.

Η ΑΕΚ επανέρχεται στον δρόμο της κανονικότητας. Αργά αλλά σταθερά. Σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση να πάρει παραπάνω ρίσκα στις επιλογές της, όπως περιμένει ο κόσμος της, ειδικά στο κλίμα της αβεβαιότητας λόγω κορωνοϊου. Ούτε είναι επαρκώς στελεχωμένη για να αναζητήσει περιπτώσεις ανάλογες ενός Καμαρά ενός Μπα ή ενός Τσιμίκα.

Επανέφερε όμως μία ποδοσφαιρική λογική στις αποφάσεις της κάνοντας κινήσεις ανέλιξης σ’ ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ενομπακάρε, Χνιντ, Καρακλάιτς, Ιατρούδης προστέθηκαν στους Σαμπανάτζοβιτς, Λάτσι δημιουργώντας μαζί με τα παιδιά από τις ακαδημίες (Μαχαίρα, Χριστόπουλο, Μιτάι) μία ελπιδοφόρα κυψέλη. Αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο στοίχημα. Η δημιουργία υπεραξίας στο άγουρο ταλέντο.

ΟΛΑ ΤΑ VIDEO ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ENWSI.GR ΣΤΟ YOUTUBE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X