AEK: Οι 7 φορές που συνάντησε τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου

AEK: Οι 7 φορές που συνάντησε τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου
Photo Credits: INTIME

ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους επτά φορές σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για 8η φορά στην ιστορία τους απόψε και διεκδικούν το τρόπαιο. Τις προηγούμενες επτά φορές η ΑΕΚ πανηγύρισε τέσσερις κατακτήσεις, αν και ο ένας τελικός δεν έγινε ποτέ εξαιτίας άρνησης του Ολυμπιακού να κατέβει, ενώ οι Πειραιώτες μετρούν τρεις κατακτήσεις.

Οι δύο τελικοί της δεκαετίας του ΄50

Οι δυο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά αντίπαλοι σε τελικό στις 17 Μαΐου 1953, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο, επικρατώντας με 3-2. Ο αγώνας έγινε στη Λεωφόρο και για τους ερυθρόλευκους τα γκολ έβαλαν οι Κοπανίδης (20′), Κανσός (37′) και Δαρίβας (79′), ενώ για την Ένωση σκόραραν οι Σεραφίδης (83′) και Κανάκης (88′). Τρία χρόνια μετά (24/6/1956), στο ίδιο γήπεδο οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν 2-1. Οι Χανιώτης (21′) και Κανάκης πέτυχαν τα γκολ της ΑΕΚ και ο Δαρίβας (26′) είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τον Ολυμπιακό.

Οταν δεν… κατέβηκε ο Ολυμπιακός

Το 1966, ο τίτλος κατέληξε στην ΑΕΚ, χωρίς να παίξει ποτέ τον τελικό με τον Ολυμπιακό, νικώντας με 2-0 άνευ αγώνα. Αυτό διότι η τότε διοργανώτρια δεν έκανε το… χατίρι στην  ομάδα του Πειραιά που είχε ζητήσει τη μετάθεσή του τελικού για το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, με αιτιολογικό τον προγραμματισμό για την προετοιμασία της ομάδας για το ερχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Έτσι, ο τελικός δεν έγινε ποτέ και στις 7 Ιουλίου 1966 η ΕΠΟ ανακήρυξε την ΑΕΚ κυπελλούχο Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 1965-66.

Η εκδίκηση της ΑΕΚ

Στον τελικό του 2002 και ενώ είχε μεσολαβήσει ο… τελικός του πρωταθλήματος (4-3 υπέρ του Ολυμπιακού), η ΑΕΚ ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατάφερε να επικρατήσει με 2-1.

Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ, ο Ζιοβάνι ισοφάρισε και μετά αποβλήθηκε, για να έρθει με κεφαλιά ο Ίβιτς και να χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

Ο τελικός του Ηρακλείου

Στον τελικό έπαιξαν και το 2006 και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου στο Ηράκλειο, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0.  Σκόρερ ήταν οι Κωνσταντίνου (61′), Τζόρτζεβιτς (70′) και Καστίγιο (88′)

Ο συγκλονιστικός τελικός του 2009

Ο επικότερος τελικός που έχει διεξαχθεί ποτέ, εκείνος του 2009 (2 Μαΐου στο ΟΑΚΑ) δεν βάφτηκε κιτρινόμαυρος. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε, ο Σκόκο στο 90′ έκανε το 3-2 και ο Ντάρμπισιρ στο 96′ το 3-3.

Ο Γκαλέτι στην παράταση έβαλε μπροστά τους Πειραιώτες, ισοφάρισε σε 4-4 ο Σκόκο και το ματς πήγε στα πέναλτι, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” του Βαλβέρδε έπαιζαν με εννέα παίκτες (αποβολές Γκαλέτι και Αβραάμ). Εκεί, σε έναν… μαραθώνιο 34 εκτελέσεων ο Ολυμπιακός επικράτησε με 15-14 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Η ΑΕΚ επέστρεψε για τα καλά

Στις 17 Μαΐου 2016, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στον τελικό που διεξήχθη μπροστά σε άδειες εξέδρες στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που αναδείχθηκε θριαμβεύτρια με 2-1 και πανηγύρισε το τρόπαιο.

Ο Μάνταλος με κεφαλιά στο 38ο λεπτό και ο Τζεμπούρ στο 51ο ήταν αυτοί που πέτυχαν τα δυο τέρματα των “κιτρινόμαυρων”, ενώ για τους Πειραιώτες μείωσε απλά ο Ντομίνγκες στο 84′.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X