Το κιτρινόμαυρο Last Dance
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος τα βάζει όλα στο... τραπέζι και κάνει αξιολόγηση της ΑΕΚ θέση προς θέση

Μετά και την απόκτηση του Ταιρίς Ράις, το ρόστερ της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε, οπότε όπως κάθε καλοκαίρι, ήρθε η ώρα για να κάνουμε την γενική αξιολόγηση της ομάδας θέση προς θέση.

Η ΑΕΚ έμεινε πιστή στο πλάνο που είχε μετά την διακοπή, δηλαδή να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της περσινής πετυχημένης ομάδας και να προσθέσει κάποια κομμάτια που είτε έφυγαν και έπρεπε να αναπληρωθούν (Ρέι) είτε χρειαζόντουσαν σημαντικό update (Μορέιρα). Έτσι η ομάδα της επόμενης σεζόν που μπορεί εν δυνάμει να διεκδικήσει έως 6 τίτλους είναι η παρακάτω (με bold οι παίκτες βρίσκονταν στην ομάδα και πέρσι).Το κιτρινόμαυρο Last Dance

Είναι ξεκάθαρο από την στελέχωση που έχει γίνει ότι η ΑΕΚ έχει βάλει στόχο τον τίτλο του BCL Final-8 στις αρχές Οκτωβρίου. Όλοι οι παίκτες που επιλέχτηκαν να έρθουν στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι είναι παραπάνω από έμπειρα παιδιά, περπατημένα σε συνθήκες πίεσης και υψηλού ανταγωνισμού, με ανεπτυγμένο μπασκετικό IQ ώστε να αφομοιώνουν εύκολα και γρήγορα τις πληροφορίες του τεχνικού επιτελείου. Είναι γνωστό και το είδαμε και πέρσι ότι ο κόουτς Παπαθεοδώρου είναι πολύ της λεπτομέρειας, κάτι που παίρνει χρόνο ώστε να το κάνει κτήμα της η ομάδα και να αρχίσει να αποδίδει. Πλέον με 9 παίκτες από το περσινό ρόστερ και με αθλητές όπως ο Λοτζέσκι και ο Ράις σίγουρα δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη προετοιμασία για να μπουν στο κλίμα και στα ζητούμενα της ομάδας.

Υπερπλήρης στην περιφέρεια

Σίγουρα η περιφερειακή γραμμή της ομάδας είναι και η πιο γεμάτη του ρόστερ, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ από το ‘’1’’ έως το ‘’3’’ υπάρχουν 9 (!!) παίκτες. Στον άσσο ο Νίκος Ζήσης θα είναι αναμφισβήτητα το μυαλό της ομάδας, ενώ από πίσω του θα υπάρχει ο Νίκος Γκίκας που έκανε μια πάρα πολύ καλή σεζόν πέρσι, πετυχαίνοντας πολλά κρίσιμα σουτ σε δύσκολους αγώνες. Ο Δημήτρης Κατσίβελης ήρθε για να δώσει βάθος και μέγεθος στην θέση, ενώ και ο Δημήτρης Μωραΐτης θα πάρει την ευκαιρία του με την ομάδα. Εδώ βλέπουμε 4 παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας που αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα.

Στο ‘’2’’ θα είναι τα βαριά όπλα της ομάδας και οι πιο μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες της όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Ταιρίς Ράις. Οι συστάσεις περιττεύουν, μιλάμε για 2 παίκτες εκπληκτικούς στο να δημιουργούν το δικό τους σουτ, να ξεπερνάνε τον αντίπαλο και να σκοράρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Η δική τους ικανότητα στην δημιουργία ρήγματος στην άμυνα που θα προκαλέσει περιστροφές είναι ένα βασικό στοιχείο στο παιχνίδι της ομάδας που το είδαμε πάρα πολύ και πέρσι. Παίκτες των κρίσιμων σουτ και των μεγάλων αγώνων μα πάνω από όλα ηγετικές προσωπικότητες που μπορεί να ακουμπήσει ο κάθε προπονητής επάνω τους. Είναι γνωστή άλλωστε η συνήθεια του κόουτς Παπαθεοδώρου να έχει πάντα 2 ball handlers στην ομάδα του με ικανότητα στο σκοράρισμα και στην προσωπική φάση έτσι ώστε να υπάρχει πάντα στην πεντάδα ένας και υπό προϋποθέσεις και οι δύο.

Στην θέση ‘’3’’ υπάρχει ο Βλάντο Γιάνκοβιτς που ανανέωσε το συμβόλαιο του για 1+1 χρόνο, ένας παίκτης που κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο και βοηθάει σε πολλούς τομείς. Πλέον έχει μετατοπίσει το παιχνίδι του αρκετά μέσα στην ρακέτα και έχει χαλάσει το σουτ του (20% 3P) για αυτό πιθανολογώ ότι θα χρησιμοποιείται και κάποια λεπτά στο ‘’4’’. Από εκεί και πέρα υπάρχει άλλη μια μεγάλη μεταγραφή της ΑΕΚ το καλοκαίρι, ο Ματ Λοτζέσκι, ένας μπόμπερ των Ευρωπαϊκών γηπέδων που εξασφαλίζει σταθερό και καλό σουτ στην περιφέρεια αλλά και ότι ενδεχόμενα double team στον Λάνγκφορντ θα πληρωθούν ακριβά από τον Βέλγο. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ξεκινάει από εντελώς διαφορετική αφετηρία φέτος, με την ομάδα να τον πιστεύει πάρα πολύ δίνοντας του ενεργό ρόλο στο ροτέισον ώστε να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στο τέλος της περσινής σεζόν πριν την διακοπή.

Upgrade στην ρακέτα

Στην θέση ”4” η σύνθεση της ομάδας θα είναι όπως πέρσι με τον Λίνο και τον Ματσιούλις να εναλλάσσονται αφού είναι 2 παίκτες με αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά.  Η μεγάλη αναβάθμιση της φετινής σεζόν μέσα στην ρακέτα είναι η παρουσία του Γιανίκ Μορέιρα, ενός παίκτη με επιθετικό ταλέντο, ποστ παιχνίδι και καλά τελειώματα από πικ εν ρολ δημιουργία. Ειδικά με τους περιφερειακούς που θα έχει φέτος η ομάδα θεωρώ ότι θα κάνει πολύ καλά νούμερα εφόσον η τροφοδοσία του είναι αυτή που πρέπει. Ο Μάρκους Σλότερ θα είναι άλλη μια σεζόν ο στυλοβάτης της άμυνας και ο παίκτης πάνω στον οποίο θα στηθεί όλη η αμυντική λειτουργία, φέρνοντας σκληράδα και ένταση μέσα στο ζωγραφιστό. Ο Γόντικας και ο Μαυροειδής (αν συνεχίσει μετά το Φ8) θα υπάρχουν σαν συμπληρωματικές λύσεις, κυρίως για τις προπονήσεις και αν προκύψει κάποιος τραυματισμός για την 12δα.

Ίδια τακτική, καλύτερα υλικά

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του θα έχουν στα χέρια τους ένα ρόστερ από αυτά που τους αρέσουν. Έμπειροι παίκτες, πολύ ποιοτικοί με μεγάλη καριέρα πίσω τους, που σε πολλούς αγώνες μπορούν να καλύψουν το handicap της διαφοράς μπάτζετ από άλλες ομάδες. Το στυλ μπάσκετ της ΑΕΚ θα παραμείνει στα ίδια πλαίσια, δηλαδή κοντρόλ ρυθμός, σχετικά αργός στις 68-70 κατοχές και παιχνίδι μισού γηπέδου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κρύβει τις αδυναμίες αυτών των παικτών αφού το χαμηλό τέμπο εξασφαλίζει λιγότερα τρεξίματα και άρα μικρότερους χώρους που πρέπει να καλυφτούν στην άμυνα, ενώ και στην επίθεση μπορεί να εκμεταλλευτεί την ατομική ποιότητα και τους πολλούς καλούς σουτέρ που δημιουργούν ιδανικό spacing. Η ύπαρξη του Μορέιρα στη ρακέτα θα δώσει άλλη μια διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ, ενώ θα βοηθήσει πολύ και στο παιχνίδι από μέσα προς τα έξω που παίζει η ομάδα. Γενικά η ομάδα επιθετικά μοιάζει πιο πλήρης από την περσινή με περισσότερες επιλογές και σταθερές στο παιχνίδι της και μια υπεροπλία στις θέσεις της περιφέρειας.

2 όψεις του ίδιου νομίσματος

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον μέσο όρο ηλικίας αυτού του ρόστερ και σωστά. Το θέμα βέβαια δεν είναι ο μ.ό. αυτός καθαυτός, αφού τα 30,6 έτη δεν είναι τόσο απαγορευτικό. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο βασικός κορμός, δηλαδή οι παίκτες που θεωρούνται βασικοί (Ζήσης, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Ματσιούλις,Σλότερ) είναι από 35 χρονών και πάνω. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν και παίκτες στις ενδιάμεσες ηλικίες 27-30 (Κατσίβελης, Γκίκας, Χρυσικόπουλος, Γιάνκοβιτς) έτσι ώστε με σωστή διαχείριση και καλό ροτέισον σε εύκολα παιχνίδια εντός Ελλάδας, να διατηρηθούν φρέσκοι και να είναι έτοιμοι όταν θα αρχίσουν να κρίνονται οι τίτλοι. Άλλωστε είναι στα πλάνα του τεχνικού επιτελείου, ένας από τους Λάνγκφορντ και Λοτζέσκι να μένει εκτός 12δας σε κάποια παιχνίδια της Basket League για να ξεκουράζονται εν όψει των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Από την άλλη, αν ξεπεράσουμε την ηλικία αυτών των παικτών, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην τρομακτική συσσώρευση εμπειρίας και στην αύρα πρωταθλητισμού που θα «βρωμάνε» τα αποδυτήρια της ΑΕΚ φέτος. Το ρόστερ της ΑΕΚ έχει 1229 (!!) συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και 121 τίτλους στο παλμαρέ του. Μιλάμε για απίστευτα νούμερα που αποτελούν εγγύηση για σωστή νοοτροπία, επαγγελματισμό, άρνηση στην ήττα και φυσικά πρωταθλητισμό.

Το ρίσκο και οι αδυναμίες

Φυσικά η ομάδα τις ΑΕΚ, όπως και όλες οι ομάδες έχει και τα αρνητικά της που οφείλουμε να καταγράψουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς διαβάζοντας το ρόστερ είναι η φανερή έλλειψη αθλητικότητας, αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί young legs (φρέσκα πόδια). Οι παίκτες ειδικά της περιφέρειας δεν έχουν γρήγορα πόδια, δεν έχουν έκρηξη και θα υπάρχει πρόβλημα με αθλητικά γκαρντ στην άμυνα. Για αυτό η παρουσία του Κατσίβελη, ειδικά και μετά την απόκτηση του Ράις, θα είναι πολύ σημαντική, αφού είναι ο μόνος πραγματικά αθλητικός παίκτης και defensive stopper στην περίμετρο που μπορεί να πιέσει την μπάλα και έχει το μέγεθος να μαρκάρει 3 θέσεις. Είδαμε και τον Ρογκαβόπουλο σε τέτοιο ρόλο πέρσι, να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει ενέργεια στην άμυνα, οπότε θα πρέπει να ανταποκριθεί σωστά και φέτος.

Με την μη απόκτηση ενός παίκτη που παίζει στο ‘’4-5’’, η ΑΕΚ στερείται αθλητικότητας και στην θέση των φόργουορντ, με τον Γιόνας να είναι σκληρός αλλά όχι αθλητικός και τον Λίνο να είναι σοφτ στον αμυντικό τομέα. Απέναντι σε αθλητικά 4ρια στυλ Τόμας ή Μπράιμο θα υπάρχει σοβαρό θέμα που θα πρέπει να καλυφτεί με ομαδική δουλειά. Γενικά οι αθλητικοί και ταυτόχρονα ποιοτικοί παίκτες κοστίζουν ακριβά οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο προπονητής διαλέγει την ποιότητα από την αθλητικότητα προσπαθώντας με τρικ και ομαδική δουλειά να κρύψει τις αδυναμίες.

Το 8+4

Βλέποντας την στελέχωση της ΑΕΚ και χωρίς πιθανούς τραυματισμούς, αυτή τη στιγμή στη 12δα, θα υπάρχει το 8+4, δηλαδή 8 περιφερειακοί (Ζήσης, Γκίκας,Κατσίβελης,Λάνγκφορντ,Ράις,Γιάνκοβιτς,Λοτζέκσι,Ρογκαβόπουλος) και 4 ψηλοί (Λίνος,Ματσιούλις,Σλότερ,Μορέιρα). Αυτό από μόνο του είναι ρίσκο και εξαιρετικά σπάνιο, καθώς 4 ψηλοί είναι λίγοι για μια 12δα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ενδιάμεσος παίκτης να καλύπτει 2 θέσεις. Σε ενδεχόμενο τραυματισμό κάποιου από αυτούς τους 4 θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα που δεν θα καλύπτεται εκ των έσω. Αυτό είναι ένα ρίσκο που το γνωρίζουν στην ομάδα και είναι διατεθειμένοι να το πάρουν, με βάση την λογική που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, ότι πλέον του αγώνες τους κερδίζουν τα γκαρντ και εκεί η ΑΕΚ έχει υπεροπλία μετά και την προσθήκη του Ράις.

Συμπερασματικά, η ΑΕΚ έχει φτιάξει μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα με δεδομένα προτερήματα αλλά και αδυναμίες που έχει σαν πρώτο και κύριο στόχο το Φάιναλ-8 του BCL. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από την κεφαλή της ομάδας και για αυτό κινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στις μεταγραφές. Το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν έρχεται μια χρονιά που κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει κόσμος στα γήπεδα, οι διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά συμβόλαια έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ΑΕΚ ταυτόχρονα με όλα αυτά «τρέχει» την κατασκευή και διαμόρφωση του νέου γηπέδου. Προσωπικά έχω τις ενστάσεις μου για το πώς θα λειτουργήσει αμυντικά η ομάδα και πώς θα βγαίνουν κάποια σχήματα, αλλά όλα θα τα δούμε στο παρκέ, μακάρι να είναι υγιής η ομάδα και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τους 6 τίτλους της επόμενης σεζόν.

ΥΓ1. Η μεταγραφή του Ράις είναι πράγματι πολύ σημαντική αλλά αν έγινε μόνο για 3 ματς ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει σε περίπτωση αποτυχίας στο Φ8.

ΥΓ2. Είναι μεγάλη ευκαιρία φέτος με την αναδόμηση του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ να είναι πολύ ανταγωνιστική και να δυσκολέψει αρκετά τους πράσινους. Άλλο αυτό και άλλο να μιλάμε για πρωτάθλημα, όπως διαβάζω δεξιά και αριστερά, όταν ακόμα και αυτός ο Παναθηναϊκός έχει τετραπλάσιο μπάτζετ από την Ένωση.

ΥΓ3. Το BCL της επόμενης σεζόν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα. Υπάρχουν ομάδες που έχουν προϋπολογισμούς Ευρωλίγκας και δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X