Για ποιον λόγο ακριβώς... τα συχαρίκια;

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 54 μέρες μετά άλλαξαν πολλά...
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης αναρωτιέται στο enwsi.gr προς τι τα «ερυθρόλευκα» συχαρίκια που δίνουν και παίρνουν στα social media από το βράδυ του Σαββάτου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να συμφωνήσουμε σε κάτι από την αρχή. Είναι χάσιμο χρόνου η κουβέντα περί γνησιότητας του κρούσματος. Και επικίνδυνη για όποιον την πιάσει, οπότε ο ήρωας δεν θα είμαι εγώ. Άλλωστε και η …εξυπναδίτσα του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ολυμπιακού περί …καφέ, ήταν πακέτο και με μια έμμεση απειλή, με την αναφορά στον εισαγγελέα.

Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι χάσιμο χρόνου. Οπότε ας κοιτάξουμε μόνο τα δεδομένα. Δυνατά «όπλα» της επικοινωνίας του ΟΣΦΠ, συμβούλευαν χθες με αναρτήσεις τους…να πιούμε ξυδάκι.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΣΦΠ, βγήκε να πει «ελάτε πλυμμένοι, θα περιμένετε λίγες μέρες ακόμη». Όχι ακριβώς σε φάση σκεπτικισμού και προβληματισμού…

Κάτω από τέτοιες αναρτήσεις έπεφταν …βροχή τα συγχαρητήρια, από οπαδούς της ομάδας, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει για ποιο ακριβώς πράγμα ήταν αυτά …τα συχαρίκια. Με την απορία μείναμε.

Όλα αυτά είναι απλές παρατηρήσεις. Είναι δεδομένα δημοσιευμένα, στην κρίση του καθενός. Και ξέρετε, πολλές φορές από το να εκφράζεις μια άποψη, είναι πιο χρήσιμο, βοηθάει για πιο βάσιμα συμπεράσματα, απλά να παρουσιάζεις κάποια δεδομένα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Πράγματα που έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί δημόσια.

Ομάδα σύμβολο της κακοπιστίας

Μετά είναι φυσικά η κουβέντα περί του μεγέθους της έκπληξης ή όχι που μπορεί να ένιωσε ο καθένας. Υποκειμενική κι αυτή. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον άλλον να είναι καλόπιστος. Ειδικά όταν μιλάμε για την ομάδα σύμβολο της κακοπιστίας.

Δεν μπορεί κανείς να κρύψει πως η κουβέντα για τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ, ήταν ψηλά στην ατζέντα παραμονές του ματς. Στην δημόσια σφαίρα πάντα.

Θυμίζω εδώ πως σε αθλητική ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας, στο ρεπορτάζ του ΟΣΦΠ Παρασκευή πρωί, ο τίτλος αφορούσε την κρισιμότητα των τεστ για covid – 19. Και υπήρχε μια πολύ εκτενής ανάλυση, του τι θα σήμαινε ένα κρούσμα σε κάποια από τις δύο ομάδες. Τόσο εκτενής, που ομολογώ πως αφού την διάβασα, όταν έγινε γνωστό το κρούσμα, δεν είχα καμιά απορία για το πως θα προχωρούσε από εκεί και πέρα η διαδικασία.

Βεβαίως στην εποχή της πανδημίας, δεν μπορείς παρά να παίρνεις σοβαρά υπόψη κι αυτόν τον παράγοντα. Οπότε ένα πλήρες ρεπορτάζ παραμονές του τελικού, δεν θα μπορούσε παρά να ενημερώνει αναλυτικά γι΄αυτή την περίπτωση. Το ότι αυτή η απαίτηση του ρεπορτάζ καλύφθηκε από ρεπόρτερ του ΟΣΦΠ, ενώ ας πούμε εγώ δεν ένιωσαν την ανάγκη να ασχοληθώ με αυτό το θέμα παραμονή του τελικού και πιστεύω και κανείς άλλος στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, προφανώς και είναι τυχαίο. Απλά κάποιος έπρεπε να το σκεφτεί. Μπορούσε να είναι από αυτή την πλευρά ή την απέναντι. Έτυχε, να είναι από την απέναντι.

Περισσότερο χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπα για …τα σιχαρίκια. Καθώς για έναν περίεργο λόγο στα social αυτό που βλέπω, είναι να υπάρχει μια τάση από πλευράς «ερυθρόλευκων» προς «κιτρινόμαυρους», πανηγυρισμού. Κάποιας επιτυχίας. «Τι πάθατε», «τι σας κάναμε» κλπ. Νομίζω αυτό το έχετε δει όλοι.

Αλλάζει η διαδικασία

Ό,τι έγινε, έγινε. Και δεν αλλάζει. Αυτό που σίγουρα μπορεί να αλλάξει από δω και πέρα όμως, είναι η διαδικασία. Το γεγονός πως μέσα στις επιπτώσεις της πανδημίας είδαμε να επηρεάζεται ακόμη και ένα πολύ σημαντικό ματς όπως ο τελικός κυπέλλου και μάλιστα την τελευταία στιγμή, δείχνει πως η διαδικασία ελέγχου πρέπει να αλλάξει για να μην υπάρχει καμιά σκιά. Πρέπει να είναι υπό την άμεση εποπτεία της διοργανώτριας αρχής, είτε του πρωταθλήματος, είτε του κυπέλλου.

Και πρέπει επίσης άμεσα το πλαίσιο που ακολουθείται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να περάσει και στις εθνικές. Έχουμε ήδη αποκλεισμούς ομάδων από την UEFA.

Αποκλεισμούς, που μπορεί να είναι άδικοι σε ένα βαθμό, αλλά μπορεί και να μην είναι. Από την στιγμή που μια ομάδα έχει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, η λογική λέει πως πρέπει να αυξήσει δέκα φορές περισσότερο, τις προσπάθειες για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Νομίζω πως στην λογική της τιμωρίας από την UEFA, είναι κι αυτό. Και μάλλον πρέπει να είναι.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, μαζί με τον απευθείας έλεγχο από την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή, για να μην γίνει εντελώς φαρσοκωμωδία η νέα σεζόν. Ειδικά στην Ελλάδα, που είμαστε κι επιρρεπείς…

Όταν μιλάω για ευθύνη των ομάδων, το παράδειγμα του τελικού νομίζω είναι χαρακτηριστικό.

Η ΑΕΚ που δεν είχε κρούσμα, απομόνωσε τους παίκτες της για μέρες. Ήταν και για τις ανάγκες της προετοιμασίας, αλλά όχι μόνο.

Ο ΟΣΦΠ που είχε ήδη δύο κρούσματα κορονοϊού, δεν απομόνωσε για κανένα διάστημα την ομάδα του. Κι αυτό, όπως είδα να αναφέρει σωστά κι ο Καπετανάκος σε μια ανάρτηση του, δείχνει πολλά για τον τρόπο που βάδιζαν οι δύο ομάδες προς τον τελικό.

Το επίπεδο της υπευθυνότητας, πρέπει να κρίνεται λοιπόν. Και πιστεύω πως αυτό έπρεπε να γίνει και τώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X