Ετσι θα ανέβει η ΑΕΚ στη βαθμολογία της UEFA!

Ετσι θα ανέβει η ΑΕΚ στη βαθμολογία της UEFA!
Photo Credits: INTIME

Ο τρόπος με τον οποίο η ΑΕΚ θα ανέβει βαθμολογικά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο τρόπος με τον οποίο η ΑΕΚ θα ανέβει βαθμολογικά.

Γιατί χάσαμε μια θέση στην Ευρώπη; Πως θα ανέβουμε στην βαθμολογία; Με ποιον τρόπο θα μαζέψουμε πόντους; Πως η ΑΕΚ θα μπει στους ισχυρούς των κληρώσεων; Πολλές οι ερωτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι πολλοί βαθμοί και τα αντίστοιχα άλματα στην κατάταξη ουσιαστικά γίνονται μόνο μέσω της παρουσίας και της κατάκτησης πόντων στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από τη μέρα που άλλαξε το σύστημα βαθμολόγησης στα προκριματικά από την ΟΥΕΦΑ χάθηκε και η δυνατότητα συγκομιδής πολλών βαθμών όπως παλαιότερα. Αυτό φυσικά απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την θεαματική άνοδο στο ranking σε ομάδες χωρών από τη μέση της βαθμολογίας και κάτω.

Πως γίνεται η βαθμολόγηση; Ανά προκριματικό γύρο και συγκεκριμένοι πόντοι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της κάθε ομάδας στους αγώνες της. Δηλαδή η παρουσία ανά προκριματικό γύρο στο Europa League (εκεί είναι φέτος η ΑΕΚ) παίρνει στάνταρ μισό, ένα, ενάμιση, δυο και δυόμιση πόντους ενώ η παρουσία στους ομίλους πριμοδοτείται με τρεις πόντους. Είτε περάσεις με δυο νίκες είτε με δυο ισοπαλίες είτε κερδίσεις με… 8-0 είτε περάσεις στα πέναλτι οι βαθμοί είναι συγκεκριμένοι (το σύστημα αυτό ισχύει από το 2018).

Συγκεκριμένα:

P:                            0.50
Q1:                         1.00
Q2:                         1.50
Q3:                         2.00
Q4:                         2.50
Group Stage         3.00 (minimum)

Η ΑΕΚ φέτος με την παρουσία της στον 3ο προκριματικό γύρο έχει ήδη 2.00 βαθμούς.
Αν αποκλειστεί, με όποιον τρόπο και αν γίνει αυτό θα γράψει στο κοντέρ για φέτος μόνο αυτούς τους 2 πόντους. Αν περάσει στα πλεϊ οφ θα γράψει 2.50 ενώ αν περάσει στα γκρουπ θα έχει 3 πόντους ότι κι αν κάνει στους ομίλους. Αυτοί οι πόντοι δεν λειτουργούν αθροιστικά. Αν η ΑΕΚ μπει στα γκρουπ θα πρέπει να καταφέρει πάνω από 3 πόντους εκεί ώστε να βελτιώσει τη βαθμολογία της. Τι κατάφερε η ΑΕΚ την τελευταία πενταετία;
Πως έχει μαζέψει τους 18.500 πόντους με τους οποίους θα ξεκινήσει τις φετινές της υποχρεώσεις και είναι το σύνολο της πενταετίας 2017-2021; (οι 16.500 με τους οποίους μπαίνει στις φετινές κληρώσεις είναι αυτοί που μάζεψε την πενταετία 2016-2020). Λοιπόν:

2016-17:               1.00       (Αποκλείστηκε στον 3ο γυρο που ως το 2018 έδινε 1 πόντο)
2017-18:               9.00       (Επτά ισοπαλίες και μια νίκη ως και τους «32»)
2018-19:               4.00       (συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ)
2019-20:               2.50       (Αποκλείστηκε στα πλεϊ οφ)
2020-21:               2.00       (Είναι ήδη στον 3ο προκριματικό)

Οπως γίνεται αντιληπτό με το τελευταίο σύστημα της ΟΥΕΦΑ η συγκομιδή βαθμών γίνεται δύσκολη αποστολή. Ακόμη και τη χρονιά που η ΑΕΚ μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε απλά τους 4.00 πόντους μπόνους της πρόκρισης στα γκρουπ. Εκεί δεν πήρε ούτε πόντο οπότε έμεινε με αυτούς τους τέσσερις βαθμούς. Δεν μετράνε δηλαδή τα προκριματικά. Με το παλιό σύστημα θα είχε 3 πόντους με τη Σέλτικ συν 3 πόντους με τη Βίντι (από μια νίκη και ισοπαλία) συν τους 4 μπόνους για την πρόκριση. Τώρα τα αποτελέσματα στα προκριματικά δεν μετράνε. Μόνο οι προκρίσεις. Πέρυσι θα είχε 3 με Κραιόβα και 2 με Τράμπζονσπορ με το παλιό σύστημα. Πλέον όπως βλέπετε έχει μόνο 2.50 από την παρουσία της απλά στα περσινά πλει οφ.
Την καλύτερη συγκομιδή της πενταετίας την έκανε το 2017-18 που πέρασε στους 32 του Γιουρόπα. Έφτασε τους 9 πόντους με μια νίκη στον όμιλο (στη Ριέκα) και με 5 ισοπαλίες (Μίλαν, Αούστρια μέσα – έξω, εντός με Ριέκα) συν δυο «Χ» με Ντιναμό Κιέβου στους 32.

Δεν μέτρησαν δηλαδή ότι έγινε στα προκριματικά με ΤΣΣΚΑ και Μπριζ.

Τώρα έχει ήδη 2. Αν περάσει (με όποιον τρόπο) στα πλει οφ θα φτάσει τους 2.5. Κι αν μπει στα γκρουπ τους 3. Για κάτι παραπάνω θα χρειαστεί να γράψει πάνω από τρεις βαθμούς στον όμιλο.   Αν δηλαδή μπει στα γκρουπ του Γιουρόπα και πάρει μια νίκη (2 βαθμοί για την ΟΥΕΦΑ) και μια ισοπαλία θα μείνει με 3 πόντους. Δεν πάει, δηλαδή, αθροιστικά 3+3 πόντοι. Αν πάρει μια νίκη και δυο ισοπαλίες τότε φτάνει τους 4 πόντους συνολικά. Για την χώρα να σημειώσουμε ότι η νίκη και η ισοπαλία μετράνε στο μισό στα προκριματικά, δηλαδή ένα και μισό βαθμό αντίστοιχα δια τις ομάδες που ξεκινά κάθε χώρα τη χρονιά. Από τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες μας μένουν στα προκριματικά αυτόματα δεν έρχονται και βαθμοί με αποτέλεσμα τον κατήφορο στην κατάταξη.
Η ΑΕΚ φέτος μπαίνει στις ευρωπαϊκές κληρώσεις με 16.500 από την πενταετία 2016-2020. Το 2015/16 δεν μετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αποτέλεσμα να μην πάρει βαθμούς εκείνη τη χρονιά. Οσον αφορά τον εθνικό συντελεστή με αυτόν μπαίνουν οι ομάδες που δεν έχουν ευρωπαϊκή παρουσία την τελευταία πενταετία. Για παράδειγμα ο ΟΦΗ ξεκινά φέτος με 5.260. Τους ίδιους έχει και ο Αρης. Αυτό γιατί οι βαθμοί που πήρε πέρυσι και στο τέλος η συγκομιδή πενταετίας του ήταν τελικά λιγότεροι από τον εθνικό συντελεστή. Από το 2018 και μετά δεν προστίθεται αναλογικά (ήταν στο 20%) στον συντελεστή της κάθε ομάδας. Αυτό σημαίνει ακόμη λιγότερες πιθανότητες για βαθμούς.

Πως λοιπόν θα ανέβει  η ΑΕΚ; Με πρόκριση στους ομίλους και με πόντους εκεί που ουσιαστικά θα την οδηγήσουν σε πρόκριση στους «32». Ότι έκανε δηλαδή το 2017-18. Αλλιώς θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κάθε χρονιά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X