Ας πούμε την αλήθεια
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Σαντοριναίος αναλύει τα μεταγραφικά δεδομένα…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όταν άκουσα αρχικά πως η ΑΕΚ θα αποσυρθεί από τις περιπτώσεις Ινσούα και Βράνιες, δεν κρύβω πως χάρηκα. Σκέφτηκα πως θα ξεκολλήσει επιτέλους από επιλογές συμβιβασμού ή έντονου προβληματισμού. Έχοντας όμως αντιληφθεί από κοντά την φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης κατάλαβα πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μοιάζει, δηλαδή, περισσότερο με μία κίνηση τακτικής (ειδικά στην περίπτωση Βράνιες) παρά για τελεσίγραφο προς τους δύο ποδοσφαιριστές.

Πάμε στο διά ταύτα. Η ΑΕΚ πρέπει να πάψει να κοροϊδεύει πρωτίστως τον εαυτό της. Η ΑΕΚ δεν φτιάχνει την ομάδα που θα μπει στην Αγιά Σοφιά. Απλώς, κάθε χρόνο, καταλήγει να φτιάχνει μία ομάδα διαχείρισης ενός μεταβατικού σταδίου ώσπου να μπει στην Αγιά Σοφιά. Άλλοτε προκύπτει από την ανάγκη που προκάλεσαν επώδυνα λάθη κι άλλοτε από την απαρέγκλιτη πολιτική της στο θέμα των μεταγραφών. Μπορεί να υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις αλλά δεν αρκούν…

Η ΑΕΚ θέλει να υπηρετήσει ένα καλύτερο, ελκυστικότερο ποδόσφαιρο με τους δικούς της οικονομικούς όρους, αγνοώντας όμως τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς. Η απόσταση που παρατηρείται είναι ένα αγεφύρωτο χάσμα. Ας αναλύσουμε ως μία υπόθεση εργασίας το 4-3-3 που επιθυμεί ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς κι αγωνιστικά είδαμε από τον προπονητή Μάσιμο Καρέρα.

Μια ομάδα για να πιέσει ψηλά, χρειάζεται να παίζει ψηλά κι η αμυντική γραμμή της. Άρα γρήγορα στόπερ με τακτική παιδεία και αξιόπιστα κοντρόλ. Στοιχίζουν. Μετά, θέλει εξάρι για υποδοχή της πρώτης πάσας με ικανότητα προώθησης παιχνιδιού (δεν είναι τέτοιος ο Σιμόες κι αργός ο Κρίστιτσιτς για τον ρόλο) κι ανέβασμα των χαφ. Στοιχίζει.

Εφόσον ο Λιβάγια καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο ενώ δεν είναι εξτρέμ, σημαίνει πως είτε κάνει παιχνίδι με την απέναντι πλευρά (οπότε θέλει εξτρέμ με ταλέντο στο σκοράρισμα αλλά δεν βγήκε ο Βέρντε ως τέτοια επιλογή) είτε ακολουθεί διαγώνιες κινήσεις για να μπει περιοχή και να απειλήσει. Στην δεύτερη περίπτωση χρειάζεται πλάγιο μπακ με ταχύτητα στα ανεβάσματα, καλά γεμίσματα κι αμυντική ισορροπία. Επίσης, στοιχίζει.

Η ΑΕΚ θέλει να παίξει ένα ποδόσφαιρο που απέχει οικονομικά από τον προϋπολογισμό της

Το νόημα είναι σαφές. Η ΑΕΚ θέλει να παίξει ένα ποδόσφαιρο που απέχει οικονομικά από τον προϋπολογισμό της. Ακόμη κι αν δεχθούμε πως μεσοεπιθετικά είναι κάπως καμουφλαρισμένη με έμπειρους παίκτες, στην άμυνα έχει εξόφθαλμες αδυναμίες.

Αυτή την στιγμή η ΑΕΚ χρειάζεται επειγόντως αριστερό μπακ και στόπερ με χαρακτηριστικά που εξηγήσαμε προηγουμένως. Αλλά δεν πληρώνει για να τα βρει ώστε ο Ιβιτς να μην χρειαστεί να γίνει φακίρης. Είναι άλλο να υποστηρίζεις πως στην διαβάθμιση του προϋπολογισμού η αμυντική διάταξη λαμβάνει το μικρότερο μερίδιο και διαφορετικό να μένεις με την άμυνα ξεγυμνωμένη.

Επειδή η ΑΕΚ φαίνεται πως δεν θέλει να δώσει περισσότερα από 500-600 χιλιάρικα για αυτές τις δύο θέσεις, μένει και πάλι παρέα με αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Ψάχνοντας κυρίως για ελεύθερους, ανακυκλώνει συνήθειες. Ο Καρέρα θέλει τον Βράνιες, ο Βράνιες είναι για τον… ψυχίατρο αλλά αγωνιστικά τα σπάει, άρα παίρνουμε Βράνιες εάν μείνει ελεύθερος. Ήδη δηλαδή έχεις φανταστεί την Άντερλεχτ κορόιδο με περικεφαλαία! Σ’ αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ έκανε εξαιρετικό ντιλ αλλά ας καταλάβουμε πως οι Βέλγοι θα καθυστερήσουν όσο χρειάζεται για να προκαλέσουν αναστάτωση.

Η ΑΕΚ έχει αδυναμίες στον αγωνιστικό σχεδιασμό

Περίπτωση Ινσούα. Όταν δεν πληρώνεις όσα χρειάζονται για να βρεις ένα καλύτερο μπακ από τον Λόπες, τότε εξετάζεις περιπτώσεις με στοιχεία που συμπληρώνουν την παρουσία του Λόπες. Εδώ κουμπώνει ο Αργεντινός. Αμυντικός με δυναμισμό, τσαμπουκά, αντοχές, φυσικές δυνάμεις. Αλλά απρόσεκτος αμυντικά, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική και τακτική αντίληψη. Με 400-500 χιλιάρικα κι η δουλειά δεν έκλεισε ακόμη…

Η ΑΕΚ έχει αδυναμίες στην υποστήριξη του αγωνιστικού σχεδιασμού της σε τρεις τομείς. Αδυνατεί να προωθήσει με συνέπεια παιδιά από τις ακαδημίες ώστε να πλαισιώσουν ικανοποιητικά το ρόστερ. Μπότος, Γιούσης και μετά Μαχαίρας εμφανίζονται κι εξαφανίζονται από την ενδεκάδα χωρίς να κερδίζουν κάτι ούτε αυτοί ούτε η ομάδα. Ο Καρέρα θέλει να δουλέψει με νέα παιδιά, παρακολουθεί τις ακαδημίες αλλά το ποιοτικό επίπεδο απέχει από εκείνο που παρουσιάζουν οι ανταγωνιστές.

Αδυνατεί να αναδείξει νέα ταλέντα

Αδυνατεί να αναδείξει/εξελίξει τα νέα ταλέντα. Ο Σαμπανάτζοβιτς μοιάζει περισσότερο με 8άρι (λόγω της καλής τεχνικής και προώθησης παιχνιδιού αλλά με τρανταχτές αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι) παρά με 6άρι αλλά τον έχουμε δει ελάχιστα ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο του. Ο Λάτσι στα 17, με καλά σωματικά προσόντα αλλά μακριά από τις απαιτήσεις της πρώτης ομάδας.

Ακόμη κι ο Αλμπάνης δεν φαίνεται να εξελίχθηκε στο παιχνίδι του παρά τον αρκετό χρόνο συμμετοχής με κυριότερο πρόβλημα την αστάθεια στην απόδοσή του. Απομένουν να κερδηθούν τα στοιχήματα Ενομπακάρε, Καρακλάγιτς, Ιατρούδης…

Και τρίτον, η ΑΕΚ δεν διαθέτει αρκετούς παίκτες με προσωπικότητα να ηγηθούν όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα. Θυμίζω πως μόλις αυτή την σεζόν ακούσαμε δηλώσεις για ομάδα που φοβάται όταν προηγείται! Από τις πρώτες κουβέντες του Ίλια ίβιτς ήταν η επιδίωξη μεταγραφής ποδοσφαιριστών με έντονη προσωπικότητα και νοοτροπία νίκης. Επί των ημερών του ακόμη δεν έχει αποκτηθεί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X