Η ΑΕΚ πήρε τον καλό το δρόμο

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για όσα δείχνουν οι πρώτες κινήσεις στις μεταγραφές

Είναι κάποιες κινήσεις, που μπορούν να αλλάξουν τελείως το κλίμα.

Υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να σε βγάλουν από τον σκεπτικισμό και την άρνηση και να δεις το ποτήρι μισογεμάτο. Ετσι κρίνω τη μεταγραφή του Μπάρκα από την ΑΕΚ στη Σέλτικ. Το χρονικό σημείο που έκλεισε η συμφωνία, το ύψος της μεταγραφής και η άνεση με την οποία η Ενωση έφερε την κατάσταση στα δικά της μέτρα, δείχνει πως γίνεται σοβαρή και μεθοδική δουλειά πλέον στην ομάδα.

Κατά τη γνώμη μου, ο Μπάρκας έπρεπε να είχε πωληθεί από πέρυσι. Είναι αλήθεια, ότι από τότε είχε αρχίσει αυτή η προσπάθεια για να βρεθεί ομάδα που θα ικανοποιούσε την ΑΕΚ, όσο και τον παίκτη. Πέρυσι, αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο. Φέτος, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το σημαντικό είναι πως ολοκληρώθηκε μια συμφωνία, που επί της ουσίας είναι η πρώτη μεγάλη για το φετινό καλοκαίρι. Δηλαδή, μια περίοδο που άπαντες έχουν ερωτηματικά για το πώς θα κινηθεί η αγορά, ακόμα και σε ό,τι αφορά τοπ κλαμπ της Ευρώπης.

Οποιους ήθελε, όπως ήθελε

Η ΑΕΚ παραχώρησε τον Μπάρκα με το ποσό και τους όρους που ήθελε. Εκλεισε από νωρίς μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες που υπήρχαν στο ρόστερ. Διότι, ο Μπάρκας μπορεί να μην έφτανε σε λήξη συμβολαίου, αλλά στα δικά μου μάτια ήταν ξεκάθαρο, πως αν έμενε και φέτος στην ΑΕΚ θα εξελίσσονταν σε «πρόβλημα». Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, εξαιρετικά θετικά, απρόσμενα θα έλεγα γρήγορα. Και τελικά, είναι καλύτερο να κάνεις τη δουλειά, παρά να φωνάζεις για την πραμάτεια σου περιμένοντας ενδιαφερόμενους.

Κοντολογίς, για να ξέρουμε τι έχουμε γράψει μέχρι τώρα πραγματικά στο κοντέρ, η ΑΕΚ πούλησε τον Μπάρκα στην τιμή και το χρόνο που ήθελε, κράτησε τον Σιμάνσκι που έκρινε πως ήταν απαραίτητος για τη νέα σεζόν φτάνοντας την τιμή εκεί που ήθελε, ανανέωσε με τον Τσιγκρίνσκι που είναι παίκτης που ποντάρει πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα. Ακόμα και τον Αραούχο που ήθελε για την έξτρα περίοδο των play off, πλήρωσε και τον κράτησε. Δεν ήθελε τον Χουλτ και τον Κλωναρίδη και παραχωρήθηκαν, υπάρχουν δύο προσθήκες εξελίξιμων παικτών όπως οι Ενομπακάρε και Καρακλάγιτς, με τη σφραγίδα προπονητή και τεχνικού διευθυντή. Όχι άσχημα για αρχή.

Οι τρεις μεταγραφές για την ΑΕΚ

Αρκετοί ανακυκλώνουν συνεχώς τις ίδιες αιτιάσεις και ψάχνουν συνεχώς τρόπο να βλέπουν τη μαύρη πλευρά κάθε πράγματος. Πολλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Αυτό ισχύει πάντα και για όλους. Αλλά αυτό που κρίνουμε με πραγματικά στοιχεία, όχι με πρωτοσέλιδα και πηχυαίους τίτλους σε ιστοσελίδες, είναι πως η ΑΕΚ έκανε ήδη τον πρώτο βασικό κύκλο θεμάτων που «έκαιγαν». Σε μια μεταγραφική περίοδο που αρχίζει σε τέσσερις μέρες και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Υπάρχει περίπτωση η ΑΕΚ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις ενίσχυσης; Η παραμικρή. Με όποιον και αν μιλάω και έχει ρόλο στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της ομάδας, βλέπω τη διάθεση να αναζητηθούν λύσεις που θα αλλάξουν ποιοτικά την ΑΕΚ. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες στις μεταγραφές όπως έχουν τεθεί και συναποφασιστεί, αφορούν την απόκτηση αριστερού μπακ, στόπερ και εξτρέμ, που θα παίζει κυρίως από τα αριστερά.

Θέλει χρόνο

Ιδανικά, θα έπρεπε να ήταν άπαντες παρόντες στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Αλλά αντιλαμβάνομαι, πως αυτό δεν είναι δεδομένο. Η ΑΕΚ ψάχνει επιλογές, αναζητά τις λύσεις που θα τη βελτιώσουν. Αλλά επειδή αναζητά λύσεις ποιότητας και όχι πασαλείμματα, είναι φανερό πως θα ψαχτεί αρκετά. Θα περιμένει, θα διεκδικήσει, θα προσπαθήσει να βρει παίκτες καλύτερους από αυτούς που υπήρχαν. Είναι δεδομένο αυτό, έστω και αν δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι βέβαιος για την επιτυχία μιας μεταγραφής.

Με τις τρεις αυτές προσθήκες η ΑΕΚ έκλεισε για φέτος; Φαντάζομαι πως αυτό είναι το επόμενο ερώτημα. Η απάντηση είναι προφανώς και όχι. Στην ΑΕΚ γνωρίζουν και έχουν αποφασίσει να κινηθούν σωστά και να ανοίξουν τα «καυτά» θέματα των ανανεώσεων. Θα φανεί πως θα αντιδράσει το κλαμπ, εφόσον προκύψουν προτάσεις σοβαρές και στη σωστή τιμή, για παίκτες που ανήκουν στην ΑΕΚ. Για παράδειγμα, για τον Μάνταλο φτάνουν προτάσεις σταθερά σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Ο Μπακάκης έχει προκαλέσει ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Και δεν είναι οι μόνοι.

Τίποτα πια στην τύχη

Το σημαντικό είναι πως στην ΑΕΚ υπάρχει πλέον ξεκάθαρη η πρόθεση να μην κρυφτεί κανένα ζήτημα κάτω από το χαλάκι. Να αποκτηθούν οι παίκτες που έχει ανάγκη η ομάδα, να γίνει προσπάθεια να βρεθούν λύσεις με όσους κρίνεται πως δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα, να υπάρξει αντικατάσταση με καλύτερους για όσους αποχωρήσουν στην πορεία. Δεν είναι λίγα τα θέματα, μια ντουζίνα παίκτες έχει η ΑΕΚ με ερωτηματικά.

Οσα δείχνει το ξεκίνημα, δημιουργούν πίστη για τη συνέχεια. Η ΑΕΚ φαίνεται πως έχει βρει ξανά βηματισμό και μπορεί να λειτουργεί ως μεγάλο κλαμπ. Εχει πολλά ζητήματα, το περασμένο καλοκαίρι διατάραξε πολλές ισορροπίες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Το ζήτημα, ο στόχος που έχει τεθεί από την ομάδα, είναι η ΑΕΚ της νέας σεζόν να είναι μια ομάδα που θα διεκδικεί επί ίσοις όροις πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκή πορεία. Ο χρόνος θα δείξει πόσα θα επιτευχθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X